Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la seva compareixença d’ahir.
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la seva compareixença d’ahir.

Presenten un centenar de peticions d’ajuts pel tancament de l’RN-22


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA / C. E. Esteve

Un centenar d’empresaris del Pas de la Casa han presentat fins ara sol·licituds d’ajudes pel tancament de la carretera RN-22. Així ho va informar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Jover va recordar que precisament avui s’acaba el termini per demanar aquests ajuts que corresponen a la part de cotització de la CASS que assumeix el patró dels treballadors dels comerços i de les empreses del sector turístic del Pas. Preguntat sobre el cost total del que això representarà per a l’Estat, el ministre va assenyalar que a vegades “els últims dies hi ha molta intensitat de demandes i abans de fer una valoració volem esperar a tenir les dades definitives”.  

Pel que fa a la recomanació d’apujar l’import de les multes de trànsit que van fer Mobilitat i la policia, el ministre va afirmar que el Govern ho ha d’estudiar. Va manifestar que sovint les sancions tenen un efecte dissuasori, però va dir que desconeixia si actualment s’assoleix aquest objectiu o bé s’ha de revisar. En aquest sentit, va subratllar que per poder-se pronunciar el Govern hauria de tenir un informe sobre aquesta qüestió, més enllà de les declaracions que van fer els caps de Mobilitat i de la policia. 
Quant a la proposta que va fer arribar el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach al ministre de  Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, de fer una cimera social per abordar l’elevat cost de la vida al país i en concret dels habitatges, Jover va assegurar que troba “oportú” que Ubach s’hagi posat en contacte amb el ministre, ja que “el diàleg social és necessari”. Pel que fa al format que ha d’adoptar aquest diàleg, va dir que en primer lloc hi ha d’haver una reunió per escoltar quina és la seva voluntat i posteriorment s’ha de veure “si és necessari fer una comissió o una taula de treball més”.
També amb relació a la qüestió de l’habitatge, Jover va recordar que la creació de l’Institut de l’habitatge ha d’ajudar a buscar solucions. Preguntat sobre el futur de la comissió nacional de l’habitatge, va afirmar que s’ha de considerar si estarà integrada dins d’aquest institut o bé si s’haurà de reunir a part. En qualsevol cas, però, el que sí s’han de mantenir, va dir, són els seus objectius: fer una diagnosi de la realitat i cercar solucions compartides pels diferents actors implicats. 

Vicenç Mateu, nou ambaixador al Regne d’Espanya

L’executiu va aprovar ahir el nomenament i les ratificacions d’ambaixadors i d’alts càrrecs del ministeri d’Afers Exteriors. Així, destaca el nomenament de Vicenç Mateu com ambaixador al Regne d’Espanya i el d’Eva Descarrega com ambaixadora a la República Francesa i al Principat de Mònaco i com a delegada permanent a la Unesco.  També va acordar el nomenament de Marc Pons com a secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana. Aquesta secretaria té com a objectiu crear mecanismes que afavoreixin la implicació de la ciutadania i, a més, assumirà les competències en matèria d’igualat, per això treballarà en el desplegament de la Llei d’igualtat i no-discriminació, i impulsarà la creació de la Llei d’igualtat efectiva entre homes i dones. D’altra banda, Helena Mas ha estat nomenada secretària d’Estat de Salut, amb la missió d’impulsar les actuacions necessàries per assolir els objectius en matèria de política sanitària 
El consell de ministres  també va ratificar als directors del departament de Tributs i Fronteres i va aprovar la modificació del Decret de creació i funcionament del Departament de Tributs i de Fronteres. En matèria d’Educació i Ensenyament Superior, va nomenar Xavier Campuzano com a director del departament de Formació Professional, Formació d’Adults i Recursos Educatius. 
En el marc de l’organització  dels ministeris,  es va aprovar l’estructuració del ministeri de Presidència, Economia i Empresa en dues secretaries d’Estat, la d’Economia i Empresa i la de Diversificació Econòmica i Innovació; i el Gabinet Tècnic de Presidència.

Destinats 3,7 milions a la pavimentació de carreteres 

El consell de ministres va adjudicar treballs de nova pavimentació i reforç de les calçades de les carreteres generals, secundàries i carrers a l’empresa Pavand SA per un import de 3.772.573,38 d’euros. Les adjudicacions s’emmarquen en la voluntat del Govern de millorar la seguretat a la xarxa viària i tenen un termini d’execució previst de 12 mesos. També va adjudicar a l’empresa Multiserveis Copríncep el subministrament de diversos materials de senyalització de la circulació i l’abalisament per a carreteres. Les adjudicacions inclouen el subministrament de barreres de seguretat a totes les parròquies, per 86.495,17 euros, la instal·lació de pals de neu de fusta a tot el territori per 12.000 euros i diferents senyals de circulació i abalisament per carreteres generals per 18.000 euros. D’altra banda, ha adjudicat a l’empresa AERCO la instal·lació i posada en servei de nou semàfors per 119.406,21 euros i diversos aforadors de comptatge de vehicles per 92.581,35 euros. Els semàfors es divideixen entre sis reductors de velocitat, que es col·locaran a Ordino i Soldeu, i tres per a vianants, que s’ubicaran a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana. El termini d’execució és de 16 setmanes.

Aprovada la cobertura de  166 places per a Educació

El Govern, a proposta de la titular d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va aprovar la cobertura de 166 places a partir de l’1 de setembre del 2019. D’aquestes, 114 seran per a l’Escola Andorrana i Formació Andorrana, 10 per a Inspecció i Qualitat Educativa, 41 per a Formació Professional, Formació d’Adults i Recursos Educatius, i una per a Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’estudi. Del total de les places, 144 responen a funcions estructurals i 22 a comissions de Servei.
Tal com va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, l’aprovació d’aquestes places arriba després de l’anàlisi de necessitats que es fa anualment un cop s’acaba el període de matriculacions d’alumnes per al pròxim curs escolar. En funció d’aquestes necessitats, s’estudia quina ha de ser l’organització dels efectius humans que són necessaris als diferents centres i àrees de treball. Jover va remarcar que el nombre de places és similar a la del curs passat, de manera que només n’hi ha dues més que surten a concurs, i va recordar que cada curs s’efectua el mateix procés.

presenten
centenar
peticions
ajuts
tancament
RN-22

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte