Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió de Consell, aquest matí.
Un moment de la sessió de Consell, aquest matí.

Pressupost de rècord a Andorra la Vella el 2022 amb 50 milions d’euros


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: CALV

El Comú d’Andorra la Vella ha aprovat avui un pressupost de 50,3 milions d’euros, 13 dels quals dedicats a inversions. Aquest ha estat un dels plats forts de la sessió maratoniana del darrer Consell de Comú de l’any. Entre altres partides, el cònsol menor, David Astrié, ha posat en relleu el milió d’euros per refer les voravies de la parròquia. També s'ha referit a l’embelliment del passeig del riu, al qual es destinaran 1,5 milions d’euros. La mateixa quantitat que es dedicarà a la construcció de les fonts de la plaça de la Rotonda. També es remodelaran els passatges Europa i Aigüeta i el carrer La Llacuna. 

Sempre amb la intenció de continuar fent de la parròquia un lloc més amable i poder millorar la qualitat de vida dels ciutadans, ha destacat el nou parc que es construirà a Santa Coloma, per al qual s’han destinat 400.000 euros. Així, en dos anys Andorra la Vella haurà guanyat prop d’un 30% de superfície destinada a parcs i zones verdes. Precisament també en aquesta zona de Santa Coloma es construirà un nou aparcament dissuasiu a preus reduïts amb un servei de bus llançadora cap al centre de la parròquia. En relació amb el bus comunal, Astrié ha anunciat que serà gratuït per a aquells ciutadans que disposin de l’abonament de 30 euros. A més, es farà un estudi per reforçar les diverses línies i veure si s’han d’ampliar freqüències i parades. També canviaran les tarifes de tots els aparcaments per rebaixar els preus als residents de la parròquia i de tot el país, rebaixa que anirà acompanyada per igualar les tarifes de tots els pàrquings. 

El 2022 es farà una nova fase del desplegament de la xarxa separativa d’aigües a Santa Coloma amb un cost previst de 500.000 euros i s’invertiran 300.000 euros a la fase 2 de protecció contra la caiguda de blocs rocosos a la zona del col·legi Sant Ermengol. També es destinaran 200.000 euros als pressupostos participatius. Quant a la despesa de personal, serà pràcticament la mateixa que la d’aquest any:16,2 milions d’euros.

Pel que fa als ingressos, s’espera recaptar més per l’adequació de les sancions al nou codi de circulació, tot i que l’afany no és recaptatori, ha puntualitzat  Astrié. En canvi es deixaran d’ingressar taxes, tot i l’augment de radicació de negocis a la parròquia, per la desaparició de dues entitats bancàries, uns 130.000 euros, segons va indicar el cònsol menor. Finalment, Astrié ha remarcat que el dèficit per a l’any que ve se situa en 2,7 milions d’euros, que segons la cònsol major, Conxita Marsol, “segurament es cobriran amb ingressos sobrevinguts sense haver de demanar cap crèdit”. En aquest sentit, ha emfasitzat que des del 2016 l’endeutament s’ha reduït gairebé a la meitat. 

Oposició: poc realista
El pressupost s'ha aprovat amb l’abstenció de la minoria, que s'ha queixat d’haver tingut poc temps per estudiar-lo. La consellera socialdemòcrata Dolors Carmona l'ha qualificat de “poc realista”, ja que no s’ajusta al moment present marcat encara per la pandèmia “ni mira les prioritats dels ciutadans”, i aposta, en canvi, “per obres faraòniques com les de la Rotonda”. En aquest sentit, ha posat en relleu que hi trobava a faltar, entre d’altres, inversions a la casa pairal per fer-la un espai més acollidor i la contractació d’educadors de carrer. Igualment ha assenyalat que el Comú hauria de tenir un pla de contingència per afrontar la pandèmia.

En espera la reparació del viaducte de Doctor Vilanova
El concurs per a la rehabilitació del viaducte del carrer Doctor Vilanova ha quedat desert perquè només s’hi ha presentat una empresa que no complia amb tots els requisits del plec de bases. Així doncs, avui s'ha aprovat declarar-lo desert amb el compromís, per part de la corporació, de tornar-lo a convocar d’aquí a tres o quatre mesos com a molt tard. Ho ha explicat la cònsol major, que ha afegit que mentre no s’adjudica s’aniran fent revisions periòdiques. En qualsevol cas no es pot esperar més d’un any a fer les obres perquè urgeix la seva reparació, de tal manera que potser s’haurà d’acabar finalment convocant un concurs internacional si cap empresa del país se’n pot fer càrrec. D’altra banda, s'ha aprovat el conveni de cessió pública del passatge que els propietaris del casino construiran sobre la coberta de l’edifici que connectarà amb la plaça del Poble. Segons Marsol estarà acabada cap al setembre o octubre de l’any que ve.

Mig milió d’euros per canviar una setantena de parquímetres
La sessió del Consell de Comú ha donat llum verd a l’adjudicació del subministrament, instal·lació, configuració, posada en marxa i manteniment d’un nou sistema de control d’estacionament de vehicles a la via pública. El cost serà de 494.000 euros i s’instal·laran un total de 74 nous parquímetres que estaran en funcionament a partir del mes de març. L’empresa adjudicatària també retirarà els fins ara existents. Segons ha explicat Marsol, el pagament es farà només amb targeta de crèdit. Es tracta d’un canvi que “facilitarà la feina dels agents de circulació” i en qualsevol cas suposarà una reducció de llocs de feina, tant és així que va anunciar que de cara a l’any vinent es convocaran dues places més d’agents de circulació. 

Finalitza el cadastre
També ha donat el vistiplau al decret d’aprovació dels polígons cadastrals i de finalització dels treballs de formació del cadastre parroquial després de cinc anys. La cònsol major ha informat que aquesta tasca ha permès establir que Andorra la Vella disposa de 61.000 unitats cadastrals, 1.599 edificis i 2.359 parcel·les, 400 de les quals “per edificar” a la zona urbana d’Andorra la Vella. Després del període d’exposició pública dels treballs provisionals es van presentar 60 al·legacions, 44 de les quals han estat favorables, 10 denegades i la resta favorables en part. Al gener es publicarà al BOPA aquest cadastre de la parròquia. 

Pacte pel clima
Finalment, la sessió de Consell ha aprovat l’adhesió d’Andorra la Vella al pacte europeu per a les ciutats per al clima i l’energia. D’aquesta manera, el Comú se suma al compromís per desenvolupar polítiques respectuoses amb el medi ambient.

pressupost
record
andorra la vella
2022
milions d’euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte