Diari digital d'Andorra Bondia
La policia espanyola atura un vehicle andorrà.
La policia espanyola atura un vehicle andorrà.
Cues a la frontera en el primera dia d'obertura.
Cues a la frontera en el primera dia d'obertura.
Camions i cotxes han compartit la cua.
Camions i cotxes han compartit la cua.

Primer dia de reobertura de la frontera espanyola amb llargues cues per sortir d'Andorra


Escrit per: 
Agències / Foto: M. P.

La reobertura de la frontera hispanoandorrana ha començat amb mal peu. De bon matí d'aquest divendres, la Guàrdia Civil i la policia nacional espanyola no deixava passar els vehicles amb matrícula andorrana perquè encara no havia arribat l'ordre corresponent. Això ha provocat cues de cotxes i camions, habitual en dies de sortida d'un cap de setmana, d'un pont o vacances, però que ara feia dies que no tenia lloc perquè el pas fronterer ha estat tancat durant l'emergència sanitària.

Després d'unes hores de confusió, la duana ha confirmat que el pas fronterer finalment s'ha obert, tal com es va anunciar aquest dijous per part de les autoritats espanyoles i andorranes, i els vehicles han començat a circular amb certa fluïdesa, tot i que els agents dels cossos espanyols paren la majoria de conductors i els demanen la documentació, cosa que provoca que la circulació sigui lenta.

Algunes de les persones que han arribat a la Seu d'Urgell per a fer les seves compres, un cop s'ha habilitat la mobilitat dels andorrans a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran, han assegurat que els agents duaners els han demanat el seu permís de residència per deixar-los circular cap a territori espanyol, però els han alertat que si no viuen al Principat no se'ls deixaria tornar a entrar al país. Molts d'ells han aprofitat el primer dia de reobertura de les fronteres per a fer les seves compres en establiments alimentaris i també per tramitar aquelles gestions que amb la pandèmia van haver d'ajornar.

Una de les queixes principals ha estat, precisament, les llargues cues que s'han experimentat a la duana al llarg de tot el matí, però que s'han anat alleugerant a mesura que han anat passant les hores i el nombre de vehicles que esperava era més elevat.

Un dels compradors que ha arribat a la Seu també ha argumentat que "li sembla normal" que l'obertura de la frontera hispanoandorrana arribi en aquest moment, ja que "Andorra ha gestionat molt millor la pandèmia" i la situació actual del virus a Espanya podria provocar un rebrot al territori andorrà si no es fa un control acurat a les fronteres.

Tot i el trànsit de persones, agents de la policia local de la Seu d'Urgell han explicat que, durant la jornada del matí, no s'ha vist una afluència de persones al carrer més elevada que la resta de dies.

El govern espanyol va decidir ahir obrir la frontera amb Andorra a partir d'aquest divendres, permetent els desplaçaments des de l'interior d'aquest país i cap la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, que des d'aquest dilluns es troba en la fase 3 de la desescalada. D'aquesta manera, els residents del Principat tindran "els mateixos drets" de mobilitat que els ciutadans de l'àmbit territorial pirinenc, segons va confirmar l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros. Tot i això, les persones que viuen en aquesta zona de Catalunya no podran anar al Principat fins que s'aixequi l'estat d'alarma, el pròxim 21 de juny. La decisió arriba després que, aquest dimecres, l'Espanya decidís que els residents a Gibraltar ja podien viatjar a Andalusia.

primer dia
reobertura
frontera espanyola
cues
sortir
Andorra

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Vinga!!! Tots a la platja a gastar els pocs calers que tenim !!! Excel·lent gestió de Govern, sobre tot que no entri ni un espanyol i pujeunos els impostos que estem tots forrats, moltes felicitats a aquest Govern.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte