Diari digital d'Andorra Bondia
Representants de totes les formacions polítiques presents al Consell General entrant a tràmit la proposta d’acord de Joventut.
Representants de totes les formacions polítiques presents al Consell General entrant a tràmit la proposta d’acord de Joventut.

Primers deures damunt la taula per a l’Institut Nacional de l’Habitatge


Escrit per: 
M.S. / FOTO: PS

Malgrat que tot just dijous passat el Consell General, amb el suport únicament de la majoria parlamentària i la consellera general no adscrita, Carine Montaner, va donar llum verd a la seva creació, l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) tindrà ben aviat els primers deures damunt la taula.

I és que la proposta d’acord de Joventut, treballada per les seccions joves dels diferents partits polítics del país i entrada a tràmit parlamentari per les cinc formacions amb representació parlamentària inclou, entre les 72 propostes que planteja en diferents àmbits, cinc encàrrecs al Govern en matèria d’habitatge, encomanes en les quals el futur INH hi haurà de jugar un paper important.

Així, el text consensuat entre totes les forces, i que es podria aprovar en la sessió parlamentària prevista per al 15 de juliol, encarrega a l’executiu que, abans de finalitzar l’any 2022, porti a terme un estudi i diagnosi sobre les necessitats i situació en què es troben els joves en relació amb l’habitatge, incidint especialment en l’anàlisi de les condicions de la joventut en el mercat de l’habitatge.

A la vegada, i això també és una tasca que correspondrà a l’Institut Nacional de l’Habitatge un cop es posi en marxa, es demana al Govern que inclogui la perspectiva de joventut en la planificació pel dret a l’habitatge així com l’establiment d’un registre d’ocupació i emancipació de la joventut en matèria d’habitatge.

Les propostes en aquest àmbit en completen amb l’encàrrec que des del Govern es continuï promocionant els ajuts al lloguer per a la joventut i amb el de fer una anàlisi de la necessitat d’oferta pública d’habitatges destinats a la joventut així com el manteniment dels habitatges públics ja existents, un treball que s’haurà de fer cercant la implicació també de les administracions parroquials.

Més enllà de la qüestió de l’habitatge, la proposta d’acord de Joventut incideix en deu polítiques públiques més amb l’objectiu d’incloure la perspectiva de joventut en totes les polítiques que es promoguin des de les institucions.

Així, en l’àmbit de polítiques de joventut, s’encomana al Govern l’elaboració d’una diagnosi sobre la situació de la joventut al país, treball que ha de servir de base per a l’actualització del Pla nacional de la joventut del 2008, a la vegada que es proposa impulsar un canvi legislatiu en matèria de partits polítics per garantir la representativitat d’un dels membres de les joventuts d’aquest als òrgans directius i executius de les formacions polítiques.

En l’àmbit laboral es planteja també que el CRES porti a terme un estudi sobre l’accés i situació dels joves al mercat laboral, la creació d’un títol oficial que reconegui i acrediti la participació en un voluntariat i la posada en marxa d’una política d’incentius a les empreses per a la contractació dels estudiants en pràctiques i durant el seu primer any laboral.

També lligat al món laboral, però, i a la dinamització econòmica, es demanen la creació de processos d’incentius per a noves activitats econòmiques que promoguin la creació de llocs de treball per a joves, que es fomenti l’emprenedoria juvenil i les empreses emergents tot facilitant l’accés i els tràmits així com que es reguli de forma específica i adaptada a la realitat els projectes de microfinançament i micromecenatge per a la joventut.

Quant a polítiques socials, es planteja la necessitat que des del Govern, conjuntament amb la CASS, es faci una anàlisi qualitativa i quantitativa sobre l’accés a la cobertura sanitària pública dels joves d’entre 25 i 29 anys i es reclama que es potenciï els programes específics per a la reinserció social i laboral dels joves de 16 a 29 anys que hagin comès algun delicte amb pena de presó.

Pel que fa a les polítiques de sanitat i salut pública es demana al Govern que s’inclogui la perspectiva de joventut dins el nou Pla integral de salut mental i addiccions que s’està treballant, que es doti la Unitat de Conductes Addictives (UCA) dels recursos necessaris per fer front a la drogodependència juvenil així com que s’elabori un pla de foment de les pràctiques saludables de la joventut per una millor qualitat de vida.

La proposta insta també l’executiu a alinear les propostes en matèria de joventut amb l’Estratègia de la Unió Europea per a la Joventut 2019-2027.

 

 

 

Institut Nacional de l’Habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte