Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.

Principi d’acord polític amb la UE per mantenir el monopoli de FEDA


Escrit per: 
M.S. / FOTO: SFGA

Andorra i la Unió Europea han arribat a un preacord polític en el sector de l’energia que permetria a Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) mantenir el monopoli com a principal importador i distribuïdor d’aquesta. Així ho ha explicat aquest dimecres el ministre portaveu, Eric Jover, després que dimarts hi hagués una nova ronda negociadora entre les delegacions d’Andorra, liderada pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i de la Unió Europea, encapçalada per la cap negociadora adjunta, Clara Ganslandt, per avançar en l’establiment d’un acord d’associació.

El ministre, que ha indicat que en la trobada al marge de l’annex relatiu a l’energia es van abordar i intercanviar posicions sobre el de transport i el de propietat intel·lectual, ha “celebrat” el preacord, ja que el manteniment de l’actual estatus de FEDA era una de les demandes i línies vermelles d’Andorra en la negociació, i ha indicat que des de la UE “s’han entès” les particularitats del sector elèctric del país, amb un mercat nacional reduït i una dependència important de les importacions d’energia, que limiten l’obertura d’aquest mercat. Així mateix, Jover ha explicat que també s’ha tingut en compte que el model de la xarxa elèctrica actual ha “permès garantir l’accés universal i de qualitat a l’electricitat al país” i a la vegada “garantir uns preus competitius”.

“Hem pogut negociar les excepcions i la UE està satisfeta amb els raonaments aportats per la delegació”, ha assegurat el ministre, que ha indicat, però, que “encara queden alguns serrells” per tancar. Caldrà també veure com s’acaben concretant les exempcions previstes que, segons ha detallat posteriorment el Govern en un comunicat, quedarien lligades a un mecanisme de seguiment que permetrà valorar-ne el manteniment al llarg del temps.

D’altra banda, des de l’executiu s'ha destacat que en la reunió, la primera de l’any i la quarta que es fa telemàticament des de l’inici de la pandèmia, els experts andorrans en matèria de transports van debatre alguns capítols concrets de la normativa en aquesta matèria, mentre quant a l’annex sobre propietat intel·lectual es va donar continuïtat a les converses iniciades al desembre, centrant els intercanvis en la situació particular de la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv), unes converses que seguiran en la ronda de negociació prevista per a principis de maig.

En la trobada de dimarts, la informació de la qual es va fer arribar prèviament als grups parlamentaris signataris de l’Acord polític per la negociació de l’acord d’associació, es van abordar també aspectes tècnics sobre les normes d’origen del tabac que quedaven pendents en el marc de la negociació de la lliure circulació de mercaderies.

 

ue
monopoli
FEDA
energia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte