Diari digital d'Andorra Bondia
Zoppetti i Bartumeu en la roda de premsa d'aquesta tarda.
Zoppetti i Bartumeu en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Progressistes-SDP denuncia que "el pilar de la Justícia" està en perill pel col·lapse i la polarització


Escrit per: 
Redacció/Foto: SdP

La justícia és avui en dia una institució que està en perill. Amb aquestes paraules ha començat el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, la seva compareixença d'aquesta tarda que ha girat al voltant de la situació en què es troba la justícia al país. 

Bartumeu ha posat èmfasi en la garantia de la independència judicial en interès de la ciutadania, ja que és un dels principis fonamentals, ha assenyalat, de l'ètica judicial, a més de la imparcialitat i la neutralitat. 

Sobre el col·lapse actual de la batllia denunciat pel Col·legi d'Advocats en els darrers temps, el president d'SDP ha assegurat que "és evident per tothom menys per al cap de Govern". Al seu parer, el primer responsable d'aquest bloqueig és el Consell Superior de la Justícia (CSJ) que se situa "enmig d'una polarització que no es pot admetre". I precisament Bartumeu creu que el CSJ està bloquejat per la seva clara vinculació al poder polític. 

També ha precisat que el desgavell a la Batllia s'ha anat agreujant sobretot en els dos últims anys ja que no se la ha dotat de recursos materials ni del personal necessari per al seu bon funcionament. En aquest sentit, ha denunciat que s'han fet només "operacions de maquillatge" amb l'elecció de la decoració i del mobiliari de la nova Seu, però que no s'ha atès degudament a les necessitats que presenta per exercir de manera adequada la justícia com "un servei públic i una autoritat". A més, considera que "les escenes i els tons de crispació de portes endins i als mitjans de comunicació" no han contribuït a reforçar la qualitat de la justícia, si no tot el contrari.

Qui en resulta afectada d'aquest col·lapse és precisament la ciutadania, destinatària de la justícia, i són els ciutadans els qui paguen les conseqüències d'aquest desgavell i es pregunten fins quan ha de durar aquesta situació, quants mesos i anys ha d'esperar les resolucions judicials.

Per Bartumeu és essencial que l'ordenament jurídic sigui més eficaç i accessible per ajudar al creixement de les empreses i fer atractiu el potencial que té el país per als inversors estrangers. Igualment, ha manifestat que s'hauria d'anar per feina i que tot i els nous batlles que s'hi incorporaran trigaran uns mesos a posar-se en rodatge. A més, ha recordat, que s'ha vestit un sant per desvestir-ne un altre, donat que la majoria d'aquestes incorporacions exercien fins ara de secretaris judicials i si ara "ens quedem sense secretaris no haurem arreglat res". 

Per la seva banda, la membre de l'executiva del partit, Elisabet Zoppetti, ha contextualitzat la situació denunciada pel Col·legi d'Advocats respecte al col·lapse de la Batllia que, d'altra banda, ha remarcat, "el Govern i alguns consellers generals atribueixen només a la secció d'instrucció penal". En la seva opinió, aquesta situació de "col·lapse sistèmic" genera "desconfiança en la ciutadania".

SDP
denuncia
justícia
en perill
col·lapse
politització

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sinó fem cas escrupulosament de les recomanacions del GRECO,tindrem una justícia polititzada,que ja ho està,i acabarem amb un estat desintegrat com li està passant al veí de S. Tindríem que mirar mes cap el N.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte