Diari digital d'Andorra Bondia
Reunió entre Progressistes-SDP i Assandca, ahir.
Reunió entre Progressistes-SDP i Assandca, ahir.

Progressistes-SDP vol crear una paga per als “cuidadors informals”


Escrit per: 
Redacció/Foto: Progressistes-SDP

El cap de llista nacional de Progressistes-SDP, Josep Roig, i els també candidats Sandra Cano, Jaume Bartumeu i Marian Sanchiz, així com el candidat a la llista territorial d’Andorra la Vella, Àngel Dalmau, estan mantenint reunions amb diferents col·lectius de persones vulnerables de la societat. Així, ahir es van reunir amb la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) i de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca).

Els representants de la FAAD els van expressar la seva preocupació per l’accessibilitat en l’àmbit de la vida diària a carrers i voravies, i la participació dels pares en el desenvolupament del nou marc de l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, d’ençà la seva nova adscripció legal com a fundació. Progressistes-SDP els van manifestar que consideren que l’Estat és qui ha de cuidar amb especial atenció les persones més vulnerables i amb diversitat especial. Per això, Josep Roig va dir que volen que la FAAD sigui la interlocutora directa amb  l’Administració pública, ja que és qui coneix les precarietats i vulnerabilitat d’aquestes persones. També els van exposar els punts del programa de la formació política, que “proposa facilitar la vida de les persones discapacitades i les seves famílies”. Per aquest motiu, promouran tota una sèrie d’accions com ara l’atenció domiciliària, impulsant l’hospitalització al propi domicili, “assegurant la continuïtat assistencial hospital-domicili a través d’un professional d’enllaç d’infermeria i potenciant els centres d’atenció primària”.
Josep Roig també va dir que Progressistes-SDP proposa establir una pensió temporal específica, amb el 50% del salari mínim, per a les persones amb discapacitat que es troben entre el 33% i el 60% de grau de menyscabament, fins que no troben una feina remunerada. Finalment, la delegació de Progressistes-SDP va exposar a la FAAD la proposta de promoure un conveni amb l’ONCE que pugui portar a l’obertura d’una delegació a Andorra, i també el projecte de modificar la normativa d’accessibilitat seguint el model d’accessibilitat universal basat en l’informe de la Fundació ONCE.
D’altra banda, en la trobada que van mantenir amb Assandca, els van explicar als seus responsables que el partit vol augmentar les mesures de detecció precoç del càncer, “potenciant el desenvolupament del Pla oncològic nacional i dotant el país d’una unitat de radioteràpia”. A més, proposen crear una prestació per als “cuidadors informals” que hagin de deixar la feina per tenir cura d’un malalt de llarga durada o persona amb un grau alt de dependència.

Progressistes-SDP
crear
paga
cuidadors informals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte