Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la sessió d’aquest dimarts.
Un moment de la sessió d’aquest dimarts.

Prohibir l’avortament és punitiu, cruel i discriminatori, denuncia Amnistia Internacional


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: NNUU

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat en el marc de l’adopció final de l’informe d’Andorra de l’Examen Periòdic Universal de Nacions Unides sobre els drets humans la prohibició “draconiana” de l’avortament al Principat. L’organització ha exposat que així, Andorra “viola el deure de respectar i protegir els drets de dones i nenes, incloent-hi el dret a la vida, la salut, la privacitat i estar lliures de tortura i altres maltractaments”. Per Amnistia Internacional, obligar a viatjar a altres països per tenir dret a la sanitat “és punitiu, cruel i discriminatori”.

Així mateix, l’organització s'ha referit al procés contra la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, i ha lamentat que Andorra es limiti a “prendre nota” de les recomanacions relatives als defensors dels drets humans. En aquest sentit ha expressat la preocupació perquè Mendoza sigui objecte d’acusacions de difamació després de parlar davant de la Cedaw pels drets de les dones i sobre la despenalització de l’avortament. Per Amnistia Internacional, utilitzar les lleis sobre difamació contra l’activista suposa una vulneració de la llibertat d’expressió. És per això que demana que es retirin els càrrecs contra ella i que es preguin mesures per despenalitzar la difamació i adequar la legislació a les normes internacionals de drets humans.

També ha intervingut Mendoza, que ha demanat l’aturada de les represàlies contra ella, tal com havien reclamat els Països Baixos, implementar les recomanacions fetes pels estats perquè els defensors dels drets humans puguin actuar en un entorn segur i sense represàlies, retirar els càrrecs que se li imputen i abstenir-se de presentar-ne d’addicionals, despenalitzar la difamació, i modificar el codi penal per evitar restriccions indegudes a la llibertat d’expressió. A més ha instat a despenalitzar l’avortament.

A tot això, el Govern ha contestat que la Justícia creu que hi ha motius per investigar Mendoza i que “nosaltres no ens hi oposarem”. Així mateix ha apuntat que si l’activista se sent amenaçada pot anar a la policia i va advertir que una cosa és informar i l’altra acusar, i això darrer és el que va fer Mendoza a la Cedaw.

A l’últim, la Campanya internacional per a l’eliminació de les armes nuclears ha demanat a Andorra acabar amb les “ambigüitats” i ratificar el tractat de prohibició d’aquest armament.

 

 

Nacions Unides
ONU
Stop Violències
avortament
amnistia internacional

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte