Diari digital d'Andorra Bondia

Proposta d’acord de CR per vincular la doble imposició a l’intercanvi de dades


Escrit per: 
Redacció

Coalició Reformista (CR) va presentar la setmana passada a la Sindicatura General, amb caràcter d’urgència, una proposta d’acord perquè es requereixi al Govern que vinculi la signatura dels convenis de no doble imposició als acords d’intercanvi d’informació.

Així mateix, els reformistes inclouran aquesta reivindicació entre les esmenes que presentaran a la llei d’intercanvi de dades. En total, seran 31 esmenes, que complementen les aportacions realitzades prèviament per la formació. En aquest sentit, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va avançar ahir que, després del procés legislatiu que s’ha seguit, “difícilment” votaran en contra del text definitiu.
Després de fer dels convenis de doble imposició “el cavall de batalla” dels últims mesos, Gabriel va anunciar ahir les dues vies escollides pels reformistes per aconseguir que la llei d’intercanvi d’informació inclogui el compromís dels països signants a firmar també el conveni de no doble imposició amb el Principat. D’una banda, el grup parlamentari ja ha posat sobre la taula de la Sindicatura una proposta d’acord, que espera que “es tracti en el mateix debat de la llei”. D’altra banda, en el cas que el resultat de la demanda sigui negatiu, els reformistes han inclòs també la vinculació dels dos convenis entre les esmenes que presentaran al Consell General.
El conseller de CR, Jaume Serra, com a responsable de la comissió de Finances, va explicar ahir durant una compareixença pública davant dels mitjans de comunicació que el seu grup té preparades un total de 31 al·legacions. A més d’algunes esmenes de forma i de precisió en el redactat, els reformistes proposen que s’afegeixi un article amb el procediment de resolució de conflictes i que la supervisió amb base consolidada es tracti en una llei a part, en lloc d’estar inclòs en la llei de batuda.
El grup parlamentari també vol que es canviï l’exposició de motius per incloure-hi la vinculació amb els convenis de doble imposició, i que el text es refereixi a l’intercanvi d’informació “amb sol·licitud prèvia”. Així mateix, el grup liderat per Joan Gabriel és partidari que no es parli de limitacions a l’intercanvi de dades, sinó de “la possibilitat de negar una petició”, en considerar que es tracta d’una terminologia “més apropiada”.
Gabriel va condicionar el sentit del vot del grup al fet que es tinguin en compte les principals al·legacions presentades, però també va augurar que “difícilment votarem en contra, perquè hem seguit tot un procés”. 

Crítiques a espot
El president del grup reformista va apuntar també que en una de les esmenes, que finalment es va declinar per “no condicionar el Govern”, proposaven una llista de 30 països per arribar a acords de doble imposició, i recordava l’exigència de signar 12 convenis abans del setembre. Gabriel va argumentar que espera que l’executiu compleixi amb aquest compromís, però va posar en dubte la capacitat del ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, i va desitjar “que no es repeteixi el cas de Macedònia”. Gabriel va carregar durament contra el ministre, de qui va assegurar que “ha dilapidat la diplomàcia” del país i ha posat en dubte “la credibilitat d’aquest Govern”. En aquest sentit, el reformista va assegurar que “potser demanarem més responsabilitats si no es compleix” el compromís dels 12 acords.
 

Informe de la CEA
Pel que fa a l’informe elaborat per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i a la resposta governamental, Gabriel es va limitar a afirmar que “coincidim amb moltes coses” com ara en “el tema de la retroactivitat”. Si bé va felicitar tant la CEA com la resta d’agents econòmics per les aportacions realitzades, el cap de l’oposició va aclarir que “un acord internacional sempre treu sobirania, ja que passa per sobre la llei andorrana”, en referència a un dels arguments esgrimits en l’informe de la patronal per oposar-se al text legal.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte