Diari digital d'Andorra Bondia
Gerard Alís i Rosa Gili van presentar ahir el contingut de la proposició de llei.
Gerard Alís i Rosa Gili van presentar ahir el contingut de la proposició de llei.

Proposta del PS per democratitzar més el funcionament dels comuns


Escrit per: 
M.S. / Foto: PS

Donant compliment al mandat del darrer congrés del Partit Socialdemòcrata, els consellers generals del PS han entrat a tràmit parlamentari la proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns, un text que busca “democratitzar més” el funcionament de les corporacions parroquials atorgant més drets i més recursos a les minories.
Així ho van explicar ahir els parlamentaris Gerard Alís i Rosa Gili, que van destacar que amb la proposta que, en alguns aspectes, s’inspira en el funcionament del Consell General, es busca “uniformitzar els criteris” dels comuns, i a la vegada dotar-los d’un marc que segueixin “dins la seva pròpia autonomia”.
D’aquesta manera, entre les novetats que preveu el text, que s’ha fet arribar als diferents comuns perquè hi puguin fer les aportacions que considerin escaients, hi ha la de limitar el nombre de consellers de les corporacions locals a deu i que el seu repartiment després de les eleccions es faci de forma proporcional als vots obtinguts per cada candidatura. Així, segons va precisar Alís, el cònsol major seria la persona que encapçalaria la llista més votada i, en cas que hi hagués empat, el seu vot seria diriment, de manera que es garantiria la governabilitat, a la vegada que, amb el repartiment proporcional, hi hauria una millor representativitat als comuns.
Tal com ja es va destacar en el congrés de la formació, la proposta elimina la figura del cònsol menor, que “podria estar justificada al seu moment però no avui en dia”, i reforça la del major, que es “professionalitza”. En aquest sentit, Gili i Alís, que van remarcar que a nivell nacional “no hi ha un cap de Govern menor”, van precisar que el text deixa clar el caràcter exclusiu del càrrec de cònsol per evitar situacions com la de l’ara cap de Govern que, quan “era cònsol d’Escaldes-Engordany, signava  projectes com a arquitecte”.
El text, que preveu també que l’interventor general sigui escollit per dues terceres parts dels consellers i no només per la majoria, com fins ara, per donar-li “més independència”, aborda una qüestió que ha estat polèmica els darrers mandats, com és el tema dels sous dels cònsols i consellers. En aquest sentit, Gili va explicar que per als cònsols es proposa una forquilla d’entre 4,5 i 5,5 vegades el sou mínim interprofessional, mentre que per als consellers s’estableix una única retribució d’1,5 vegades el salari mínim, eliminant complements per ocupar la presidència de comissions, com algunes corporacions paguen actualment.
Pel que fa a les minories, el text del PS, que obliga les corporacions a preveure fórmules per a la participació ciutadana, preveu que puguin rebre una subvenció per poder disposar de “més recursos” per a la seva tasca i preveu mecanismes per facilitar que tots els consellers puguin acudir a les reunions i ser tinguts en compte. També reforça el seu dret de rebre tota la informació relativa a les sessions del consell de Comú amb el temps suficient.
Quant al recorregut que pugui tenir la proposició de llei, Gili es va mostrar esperançada que sigui presa en consideració,  ja que “està feta des del sentit comú” i busca “més democratització, una uniformització de criteris i una regulació més moderna”.

Reunions amb comerciants d’Encamp i el Pas de la Casa

El Partit Socialdemòcrata celebrarà reunions amb els comerciants d’Encamp i del Pas de la Casa per poder analitzar amb ells les principals problemàtiques que afronten per tirar endavant els seus negocis i escoltar les seves propostes de cara a la dinamització econòmica de totes dues poblacions. Aquest va ser el compromís que es va agafar des de la formació el dimarts al vespre, durant la reunió política feta a la parròquia, en què també es van abordar altres assumptes, com la necessitat d’una llei potent que ajudi a impulsar l’emprenedoria o les grans dificultats per trobar habitatges de lloguer a preus assequibles. L’acte va aplegar una quarantena de persones. Durant gairebé dues hores, els representants socialdemòcrates, tant per part parroquial, amb els consellers comunals de PS+I , Joan Sans i Pere Marsenyach, com per part nacional, amb el conseller general Pere López o el membre del comitè executiu David Rios, van abordar diferents aspectes d’actualitat. La propera reunió serà aquest mes de març a Escaldes-Engordany.

proposta
PS
democratitzar
funcionament
comuns

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte