Diari digital d'Andorra Bondia
Maestre, Codina i Royo durant la roda de premsa d'aques matí.
Maestre, Codina i Royo durant la roda de premsa d'aques matí.

Proposta per equiparar les baixes de paternitat i maternitat en 4 anys


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: M. P. A.

L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) proposa que els pares tinguin les mateixes setmanes de baixa que les mares pel naixement d’un fill. Així ho ha exposat la seva presidenta, Mònica Codina. De fet, des de l’ADA es parla no ja de baixa de maternitat o de paternitat sinó de “permís de naixement”. Un permís que es vol “igualitari, intransferible i remunerat al 100% del salari”. Es tracta d’una propòsta que preveu que aquesta igualació del període de baixa es faci de manera gradual fins a arribar a les 20 setmanes. Concretament durant 4 anys, amb una primera prolongació de 8 setmanes i consecutivament de 12, 16 i fins arribar a les 20.

Segons la presidenta de l’ADA, l’objectiu és avançar cap a la igualtat i “trencar desigualtats i estereotips”. Per aquest motiu, en relació a que aquest permís sigui intransferible ha dit que aquest és un element “innegociable” perquè no s’acabi penalitzant el permís de la mare i poder assolir així els sis mesos d’alletament que recomana l’OMS. A més, considera que “homes i dones han de fer la matexia funció”. Així doncs, es volen matenir fermes en aquesta proposta i “no ens bellugarem fins a arribar a les 20 setmanes”nnegociable”, ha emfasitzat. En aquest sentit, la vocal de salut de l’entitat, Vanessa Royo, ha manifestat que la transferibilitat del permís és alhora “un avantatge i una trampa” perquè llavors el pes en la cura de l'infant recau en la mare.

Per a les famílies monoparentals, l’associació proposa que el pare o mare gaudeixi dels dos permisos sumant així el de les dues persones progenitores més els dies de permís per tenir cura de l’infant. A més, aquest permís no es diferencia per ser de sexe diferent o bé igual dels progenitors.

Des de l’associació s’ha fet fins i tot un càlcul del que podria suposar a nivell d’inversió i d’estalvi la posada en marxa gradual d’aquest permís de naixement tenint en compte la dada del 583 naixements al 2021. Així, el cost del descans de paternitat per a la CASS seria de poc més de 3 milions d’euros i per a les empreses, el permís retribuït rondaria els prop de 900.000 euros. Pel que fa a l’estalvi, els comuns deixarien de pagar uns 2 milions euros en concepte de cost d’escoles bressol i les famílies, pel mateix concepte, un milió. A aixo caldria afegir-li l’estalvi en despesa sanitària perquè els nadons a les llars d’infants agafen infeccions i cal anar al pediatre o bé a urgències. Aquest estalvi no està quantificat, però, ha matisat la vocal de salut de l’ADA, Cristina Royo, però suposa un cost considerable. A partir del quart any, consideren que la inversió necessària seria d’uns 670.000 euros l’any, ha explicat la tresorera de l’entitat, Mireia Maestre.

L’ADA ja ha exposat la seva proposta al Partit Socialdemòcrata, Acció i Concòrdia, que s’han mostrat oberts a estudiar-la. Caldrà veure, però, si la inclouen als seus programes electorals, han assenyalat les representants de l’ADA. També en parlaran durant la campanya electoral amb Demòcrates. 

De moment no han portat la proposta ni a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ni a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. Codina considera que les empreses han de fer un canvi de mentalitat i de model perquè cal promoure “un trencament amb la segregació vertical i horitzontal”.

 

proposta
baixes
paternitat
maternitat
4 anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte