Diari digital d'Andorra Bondia
Cartrons de tabac en venda en un establiment del Principat.
Cartrons de tabac en venda en un establiment del Principat.

Proposta per prohibir a França la compra de tabac a l’estranger


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

Bruno Fuchs, un diputat francès de MoDem, ha presentat una proposició de llei que planteja que els cigarrets hagin de ser consumits obligatòriament al país on han estat comprats. Això, en resum, suposaria que el comerç transfronterer de tabac esdevindria il·legal. D’aquesta manera es vol posar fi als ingressos que s’escapen de França. 

Segons sosté el polític de MoDem, en aquest país, un de cada tres cigarrets ha estat comprat en països estrangers com Andorra, Luxemburg, Bèlgica o Alemanya. Indica que això obliga cada any un miler d’estanquers a abaixar la persiana. Així mateix, els mitjans francesos exposen que el contraban i el comerç transfronterer representen 16.000 milions de cigarrets sobre els 54.000 milions que són consumits cada any a França. Afegeixen que a Andorra, 120 milions de cigarrets són consumits per part de la població local mentre que 600 milions són venuts a gent de fora. 

Fuchs denuncia que aquests mercats paral·lels van en detriment de França al mateix temps que assenyala que no es tracta de cigarretes produïdes en fàbriques de contraban sinó per part dels quatre grans fabricants de tabac. En aquest sentit explica que ell viu a Mulhouse i que constata que en relació amb Alemanya hi ha un diferencial de preu de més de tres euros. Així doncs, “és fàcil anar a l’altre costat de la frontera per comprar cigarretes”, lamenta.

Segons informa RTL, el projecte de llei presentat pel diputat de MoDem es fonamenta en un protocol de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que arriba a la mateixa constatació. A més a més recorda que amb el confinament arran de la crisi sanitària, els fumadors no van poder travessar la frontera per comprar tabac als països veïns i això va suposar un increment del 12% en les “vendes legals” a França. Gràcies a aquestes, l’Estat rebrà aquest any dos milions d’euros suplementaris provinents dels ingressos fiscals.

La proposició de llei presentada per Bruno Fuchs serà examinada en breu per l’Assemblea Nacional.

proposta
prohibir
frança
compra
tabac
estranger

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte