Diari digital d'Andorra Bondia

Protocol perquè l’aeroport de la Seu pugui acollir a l’estiu vols comercials


Escrit per: 
Julià Rodríguez

El compte enrere perquè l’aeroport de la Seu d’Urgell deixi finalment de ser només una infraestructura esportiva d’ús privat i pugui acollir també, a partir d’aquest estiu, vols comercials ja ha començat. Això podrà ser així gràcies al protocol d’entesa per a l’obertura d’operacions comercials que es va firmar ahir entre Andorra i Catalunya. El document va ser signat a l’edifici administratiu pel ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila. L’acte també va tenir la presència de la ministra de Foment espanyola, Ana Pastor, que s’havia traslladat a Andorra per participar en el 14è Congrés internacional de viabilitat hivernal. A més, també van ser-hi presents alguns alcaldes catalans de poblacions veïnes, entre ells el de la Seu, Albert Batalla, que igual que Andorra veuen que la infraestructura és una eina important per dinamitzar econòmicament la zona. I és que, si tot el procés acaba com es preveu, per fi l’aeroport podrà acollir vols de passatgers i de mercaderies, correus o aerotaxis.
La presència de les tres administracions posa en evidència que l’aeroport comercial de la Seu per fi pot ser una realitat. Almenys aquesta és la voluntat expressada ahir de manera ferma per totes les parts, que ja a principis del passat mes de setembre van acordar a Madrid impulsar els tràmits perquè a l’estiu l’aeroport pogués operar com a públic i comercial en règim visual (VFR), amb la verificació corresponent de la direcció general d’Aviació Civil i l’Agència Estatal de Seguretat Aèria. Seguint el full de ruta pactat, la Generalitat s’haurà de fer càrrec de les inversions i el ministeri de Foment, de requalificar l’aeròdrom de privat a aeroport comercial com a data límit el maig o el juny.
El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, va ressaltar que la signatura del protocol d’entesa amb el Govern català suposa la culminació de tot un procés que ha comptat amb la participació de tots tres governs, el d’Andorra, el de Catalunya i el Espanya, que “permet avançar amb pas ferm per tenir un aeroport públic i comercial en els propers mesos, un cop fetes les inversions per part de Catalunya, i amb el suport i la col·laboració del Govern de Madrid i també del d’Andorra”.
Alcobé va insistir que Andorra hi tindrà “un paper actiu”, començant pel mateix nom de la infraestructura –que serà aeroport d’Andorra-la Seu d’Ur­gell– i també pel que fa a la seva promoció i gestió, aspectes sobre els quals es negociarà en els propers mesos un conveni específic amb Catalunya. La fórmula concreta que permetrà a Andorra participar en la gestió i explotació serà “consensuada” i encara està en estudi, tot i que Alcobé va apuntar la possibilitat d’aportar-hi un tant “per persona que entri al país”.
El ministre, que fa qualificar la infraestructura com d’interès nacional i transpirinenc, va destacar també com a qüestió fonamental perquè funcioni l’aeroport la recerca d’operadors que posin en marxa línies regulars, i va avançar que ja n’hi ha alguns que hi han mostrat interès, tot i que encara s’ha d’estudiar quina pot ser “l’opció més viable” que es pugui mantenir sense que hi hagi necessitat d’aplicar una subvenció directa des de les administracions. “Hi ha contactes, tot i que no vull avançar cap nom, però sí que hi ha interès”, va recalcar Alcobé als mitjans de comunicació.
Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va manifestar que és “un dia en què podem estar d’enhorabona” per haver-se posat d’acord les tres parts implicades a fer una infraestructura que contribuirà a dinamitzar l’economia del Pirineu. Segons va explicar el conseller, la Generalitat hi invertirà a curt termini al voltant d’un milió d’euros per adaptar les instal·lacions a les exigències de seguretat i protecció necessàries. Vila va opinar també que l’aeroport pot servir per potenciar la marca Pirineu.
Finalment la ministra de Foment, Ana Pastor, va qualificar la firma del protocol d’entesa com el “pas definitiu” perquè hi hagi a la Seu un aeroport comercial “que contribuirà al creixement econòmic” de la zona i es va comprometre a fer tots els tràmits que corresponen al seu ministeri perquè sigui operatiu aquest estiu.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Per fi! Aquesta es la infraestructura a promocionar i no alguaire!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte