Diari digital d'Andorra Bondia
Prudència dels grups en la primera reunió per la reforma competencial
Prudència dels grups en la primera reunió per la reforma competencial

Prudència dels grups en la primera reunió per la reforma competencial


Escrit per: 
M.S. / Agències / Foto: PS

La primera reunió a tres bandes –Consell General, Govern i comuns– per negociar la reforma de les competències i transferències va servir per fer una primera anàlisi global del document acordat per l’executiu i les administracions parroquials i per constatar la “bona voluntat” dels grups parlamentaris per treballar la reforma i buscar un acord, i a la vegada la prudència d’aquests sobre el resultat de la negociació, segons van coincidir les diverses fonts consultades.
Així, i malgrat destacar la “bona sintonia” que va presidir la trobada, el president del grup liberal, Josep Pintat, va remarcar que també es van posar de manifest “els punts on hi ha diferències” i va lamentar que s’hagués rebutjat la seva petició que les minories comunals poguessin assistir a aquestes reunions.
A més, Pintat va insistir que per poder treballar cal un text redactat sobre els canvis que es faran en les lleis de competències i transferències i va incidir en el fet que a hores d’ara només hi ha redactat l’article quatre del text sobre competències.

Comitè directiu del PS
Des del Partit Socialdemòcrata (PS), el conseller general i president del grup mixt, Pere López, va apostar també per la prudència i va avançar que la setmana vinent la formació celebrarà un comitè directiu, amb la presència de les minories comunals i representació dels comitès parroquials d’allà on no tenen representació directa als comuns, per fixar “una línia concreta de participació dels consellers en aquesta taula i quines seran les propostes que defensarem en les futures reunions”.
I és que, per López, “encara hem de tenir temps de pair tota la documentació lliurada”, així com les explicacions sobre aquesta que el cap de Govern i els cònsols van fer als presidents i presidents suplents dels tres grups parlamentaris en la reunió d’ahir.
Així mateix, López va recordar el congrés celebrat per la formació el novembre passat, en el qual es va fixar la proposta dels socialdemòcrates sobre com ha de ser la reforma de les competències i les transferències, i va insistir en l’aposta per “nacionalitzar” totes aquelles “competències que tenen assumides els comuns però que no els va atribuir la Constitució el 1993”, ja que “segurament es pot prestar un servei de més qualitat i menor cost des d’una competència central”.
En aquest sentit, el conseller general del PS, que tot i la prudència mostrada sí que va considerar “opinables” la ponderació d’alguns criteris i fins i tot la xifra de 55 milions per a les transferències –quantitat que s’obtindria utilitzant el percentatge del PIB–, va posar com a exemple d’aquestes competències i serveis que podria passar a prestar l’administració general les escoles bressol i les polítiques de joventut.
D’altra banda, López, que va considerar que tot just després de la primera reunió a tres bandes seria “precipitat” pronunciar-se sobre un eventual acord o desacord, va explicar que alguns cònsols van manifestar “alguns elements de discrepància, tot i que es diu que l’acord està tancat en un percentatge molt elevat”, i es va mostrar sorprès perquè, a l’entendre dels socialdemòcrates, les qüestions en les quals no hi ha acord “són molt significatives”. Tot i això, no va voler entrar al detall de la qüestió argumentant que no faria de portaveu de ningú i va destacar que “haurà de ser cada cònsol que ho digui quan cregui oportú”.
Des de Socialdemocràcia i Progrés, el conseller general Víctor Naudi, que va reconèixer que “l’àmplia majoria” dels comuns “està d’acord” en el document inicial de treball, va incidir, com ja havia manifestat amb anterioritat, que el procediment que s’ha seguit per a la reforma de les competències i transferències és “erroni” perquè, a banda que “no afavoreix el consens”, el que es fa és “respondre a les necessitats del moment” i no a la voluntat que “perduri en el temps”.
En aquest sentit, Naudi va insistir que caldria fer “una revisió en profunditat” de les competències i a partir d’aquí definir les transferències a cada comú, “i no a la inversa”.
Qui sí que es va mostrar una mica més optimista va ser el president suplent del grup demòcrata, Miquel Aleix, que va destacar que la trobada va servir per constatar la necessitat de reformar les competències i les transferències i va remarcar que “hi ha interès per part de totes les parts d’intentar arribar a una solució”.
Així, Aleix va destacar que s’haurà de fixar una metodologia de treball “per intentar posar-nos al màxim d’acord i consensuar el text amb el màxim de possibilitats, i si pot ser per unanimitat millor”. En aquest sentit, va assegurar que DA estaria d’acord a fer algunes modificacions per trobar “solucions equilibrades” que facin que el text tingui el màxim de consens.
Per la seva part, el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, que va exercir de portaveu dels mandataris parroquials, va destacar “la bona predisposició dels grups parlamentaris a treballar el text” i es va mostrar esperançat que s’aconseguirà un consens. 
D’aquí quinze dies, el dilluns 3 d’abril, tindrà lloc una segona reunió a tres bandes, en la qual ja es començaran a analitzar amb més detall els punts del principi d’acord i en què es preveu que els grups parlamentaris ja puguin exposar els seus posicionaments.

reforma competencial
tres bandes
competències
transferències
Pere López
Miquel Aleix
Josep Pintat
Víctor Naudi
prudència
comitè directiu
reunio
Trobada

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte