Diari digital d'Andorra Bondia
PS acusa el Govern d’amagar dades sobre l’augment de l’endeutament
PS acusa el Govern d’amagar dades sobre l’augment de l’endeutament

PS acusa el Govern d’amagar dades sobre l’augment de l’endeutament


Escrit per: 
Redacció

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López entén que el Govern va amagar informació rellevant de la liquidació de comptes de l’exercici 2016. Així, ha lamentat que durant la presentació pública d’aquests resultats l’executiu no expliqués el fort creixement de l’endeutament ni la xifra elevada de tributs pendents de cobrament. 

Per això, ha tramitat una sèrie de preguntes escrites a Sindicatura mitjançant les quals demana que s’aclareixin els motius d’aquestes dues situacions, que, ha recordat, contrasten amb l’anunci de superàvit fet des del gabinet que encapçala Antoni Martí.

En l’escrit entrat ahir a tràmit al màxim òrgan rector del parlament, López recorda que “la liquidació de comptes (...) presentava dues dades, al nostre entendre, preocupants”. I això “malgrat que, des de l’executiu, s’hagi remarcat de forma especial el fet d’haver tancat amb superàvit”. La primera d’aquestes dades és que, “malgrat el superàvit anteriorment mencionat, l’endeutament registrat ha crescut de forma important”. En concret, ha passat “de 904,8 milions l’1 de gener del 2016 a 931,12 el 31 de desembre”, una evolució que “representa un increment de 26,32 milions”.

En segon lloc, continua explicant López a l’escrit, “la xifra pendent de cobrar per part de deutors reconeguts ha passat de 43,4 milions d’euros a 1 de gener de 2016 a 68,12 milions a 31 de desembre”. Això “representa un augment de 24,7 milions absoluts d’un 57% en termes percentuals”.
Per això, en primer lloc, el conseller general del PS demana “a què es deu l’important increment d’endeutament registrat al llarg del 2016” i com és possible que això hagi succeït “si, en canvi, segons s’assegura, s’ha aconseguit un superàvit de 22,6 milions”. 

López també pregunta “quins són els motius del fort increment de la xifra pendent de cobrar per part de deutors reconeguts” i, per últim, vol saber “per què no es van donar aquestes dades en les compareixences públiques de presentació del tancament de comptes”, que, recorda, van estar “presidides per un gran triomfalisme per part dels representants del Govern”. 

El parlamentari socialdemòcrata ha destacat que “volem aclarir com és que, malgrat presentar uns comptes amb superàvit, la realitat demostra que l’endeutament s’ha incrementat en 26 milions d’euros”. I, en especial, ha remarcat que “en la presentació aquesta informació es va amagar als ciutadans; es va presentar el superàvit quan, números a la mà, la realitat és que el deute s’ha incrementat”.

López ha apuntat que “també hi ha una xifra important de tributs pendents de cobrament, 68 milions, una altra informació que no va ser comentada i de la qual també demanem que es donin les explicacions escaients”.

 

Set pàgines té l’informe de viabilitat de The Cloud

Set pàgines. Aquesta és la llargada de l’informe de viabilitat econòmica i el pla de negoci de The Cloud que el Govern ha traslladat al PS arran d’una demanda de la consellera general Rosa Gili. La formació va donar a conèixer el contingut ahir a través de les xarxes socials perquè tothom en pugui extreure la seva opinió. Gili es va preguntar, més enllà dels números que s’hi recullen, com es pot justificar una despesa de 39 milions d’euros amb “un estudi tan lleuger”. La consellera general socialdemòcrata va destacar que un informe tan breu porta a qüestionar-se sobre les xifres amb què s’ha elaborat i va deixar la porta oberta que hi hagi un altre informe al qual no han tingut accés, un fet que consideraria greu. En tot cas va assenyalar que si només hi ha l’estudi de set pàgines la situació és “preocupant”.

PS
socialdemòcrata
endeutament
cloud

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte