Diari digital d'Andorra Bondia

PS i CR s’acusen d’“inacció” davant l’esgotament de les reserves de la CASS


Escrit per: 
Redacció


La interpel·lació de la consellera general de Coalició Reformista Olga Adellach sobre la posició i les mesures que adoptarà l’executiu davant l’esgotament de les reserves de la branca de malaltia de la CASS, previst per al juliol vinent segons va confirmar la titular de Salut Cristina Rodríguez, va provocar un dur intercanvi de retrets entre socialdemòcrates i reformistes en la sessió de control a l’executiu del Consell General.

I és que des del grup que dóna suport al Govern i des del primer de l’oposició es van acusar mútuament d’“inacció” davant el dèficit creixent de la Caixa Andorra de Seguretat Social. En aquest sentit, Rodríguez va recordar que els primers símptomes ja es van donar el 2006, quan els ingressos van començar a baixar mentre les despeses seguien creixent. Així, el 2007 es va tancar l’exercici amb un dèficit de 2 milions, que va pujar fins a 14,8 el 2008 i fins a 19,3 l’any passat, xifres encara llunyanes dels 33 milions que es preveuen per a aquest any.
En aquesta línia, Rodríguez, que va assegurar que “mai no s’havia agafat el toro per les banyes” i que l’anterior executiu “mai no havia agafat la responsabilitat de tutelar la CASS”, com sí que estant fent els socialdemòcrates, va defensar l’actuació del ministeri a l’hora de fer un estudi sobre la despesa sanitària i crear una comissió de seguiment per elaborar un pla de sostenibilitat que ha de “marcar un punt d’inflexió” en les finances de la parapública.

Així mateix, la ministra va defensar altres mesures que s’estan portant a terme, com la revisió de la cartera de serveis amb nous sistemes de contractacions tant nacionals com internacionals, la revisió de la nomenclatura i la introducció de preus de referència a nivell dels medicaments. També s’està treballant per canviar el sistema de finançament perquè passi de ser inflacionista a fer-se per patologies, gestió clínica, tarificació i processos. En aquest sentit, Rodríguez va explicar que ja s’ha fet les primeres proves pilot a l’hospital i que s’espera que el pressupost del 2011 pugui ser elaborat amb el nou sistema.

Les respostes de la ministra no van convèncer, però, als reformistes. En finalitzar la sessió, Joan Torres va destacar que el Govern “ha fugit d’estudi i no ha sabut o no ha volgut contestar”, deixant entendre que més aviat seria la segona opció, ja que va recordar que l’actual ministra de Salut “era la responsable de coordinar i desenvolupar aquest tema”. En canvi, pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, les explicacions que va fer el Govern “tranquil·litzen els usuaris de la CASS”.
D’altra banda, i ja en l’àmbit econòmic, el president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va criticar que el Govern financi els crèdits extraordinaris i els suplements de crèdit amb nou endeutament, i que no intenti reduir partides del pressupost liberal del 2009. En aquest sentit, Nomen va recordar el compromís d’ApC d’aprovar els crèdits, però va avisar que això “no vol dir barra lliure”.

Nomen posa en dubte la constitucionalitat del decret d’horaris comercials mentre el Govern nega pressions
El líder d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va acusar el Govern d’estar fora els límits de la Constitució en regular els horaris comercials. Al seu entendre, no hi ha cap llei que empari aquest desplegament normatiu i considera que l’executiu “no pot legislar ni crear drets ni obligacions”.
Per la seva banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va lamentar que per Nomen “no sigui un obstacle” que els governs anteriors també ho haguessin fet, i li va recordar que ell no és el Tribunal Constitucional, que és, en tot cas, qui ho ha de determinar, si ho considera oportú. Així mateix, el cap de Govern, aquesta vegada en resposta a una qüestió del conseller general reformista Joan Torres, va negar que des de l’executiu ni ell mateix s’hagi fet cap tipus de pressió prop de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA).
Per la seva part, i contestant també a Torres, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va insistir que abans d’elaborar el decret l’executiu va escoltar totes les parts implicades i va lamentar que l’anterior Govern liberal “convertís en decret” els horaris comercials que pactaven unilateralment la Cambra de Comerç i la FACA. No obstant, López no es va voler pronunciar sobre una eventual modificació del decret, que es debatrà en el consell de ministres de la setmana vinent.

Espanya aprova l’acord per a l’accés a la universitat
El consell de ministres de l’executiu espanyol donarà llum verda en la reunió d’aquest matí a l’acord amb Andorra que ha de permetre l’accés a les universitats espanyoles dels alumnes andorrans que hagin superat la Prova Oficial de Batxillerat (POB). Així ho va explicar la ministra d’Educació, Susanna Vela, responent a una pregunta de la parlamentària reformista Conxita Mora en aquest sentit. Vela va precisar també que des tots dos ministeris s’està buscant una data per signar l’acord, que entrarà en vigor el mateix dia que es firmi.
D’altra banda, Vela, i també responent a una interpel·lació de CR, va negar que des del ministeri s’hagués abaixat el nivell d’exigència acadèmica per poder exercir en el sistema educatiu andorrà, malgrat que en un edicte relatiu a la cobertura de places vacants figura l’acceptació de les titulacions franceses DEUG, DEUST i DUT. Vela va recordar que es tracta de titulacions anteriors a Bolonya i que eren perfectament vàlides al seu moment.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte