Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López en un moment de la seva ponència a la 31a Diada andorrana a l’UCE.
Pere López en un moment de la seva ponència a la 31a Diada andorrana a l’UCE.

PS i SDP defensen la necessitat de canviar el sistema electoral a Prada


Escrit per: 
Redacció

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata Pere López, i de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, han defensat la necessitat de canviar el sistema electoral i de retornar el Consell General al centre de la vida política en les seves ponències a la 31a Diada andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada de Conflent d’aquest cap de setmana, que ha debatut sobre el parlamentarisme andorrà des de diferent vessant. 
López va incidir en les principals problemàtiques que, al seu entendre, comporta l’actual sistema parlamentari –l’elecció de catorze consellers per llista nacional i dos més per a cada parròquia,  els de l’opció més votada– i en les conseqüències que comporten. Així, el conseller general del PS va remarcar la manca de representativitat de l’actual sistema, ja que el cap de Govern ho és únicament amb el 7% dels vots dels habitants del país, la manca de proporcionalitat i prevalença de la governabilitat sobre el consens i el diàleg,  així com una sobrerepresentació del territori.
Aquests aspectes comporten, per López, que hi hagi una absència d’espais d’entesa i cooperació política, el frontisme parlamentari, que els governs se centrin principalment a buscar la reelecció, la manca d’alternances de majories parlamentàries, el distanciament vers la població i que no s’afrontin els problemes estructurals o fer-ho “tot just de puntetes”.
Per tot plegat, el parlamentari del PS considera que cal donar al Consell General el paper central en la vida política que “li correspon”, que “esdevingui un veritable parlament” i que es converteixi en un espai de decisions i no únicament de debats perquè  els ciutadans s’hi sentin identificats i reflectits. I, per aconseguir aquests objectius, López va insistir en la necessitat d’incrementar la base electoral, reduint els anys per a l’obtenció de la nacionalitat i permetent la doble nacionalitat, la introducció de proporcionalitat al sistema, passar d’un model “estanc” a un “d’obert i veritablement democràtic”, i fer que el diàleg i el consens siguin “condició imprescindible i necessària” per a la construcció de majories.
Per la seva part, Naudi, que va voler diferenciar entre els factors de desestabilització i d’influència en el parlamentarisme, va apostar per reformar la llei electoral per introduir “un sistema de llista única nacional amb vot preferent a les eleccions generals”. 
En la mateixa línia apuntada per López i Naudi es va manifestar també el coordinador de Joventut Socialdemòcrata d’Andorra (JSA), Pere Baró, que, malgrat que va assegurar que l’actual sistema “va ser un encert” en el seu moment, va incidir en la necessitat d’“actualitzar-lo” davant l’evolució de la societat. En aquest sentit, Baró, que en la seva ponència va remarcar que “l’intent de sistema bicameral no és real i acaba essent simplement una cambra baixa de 28 consellers”, va apel·lar a “deixar la tradició i buscar un parlament realment representatiu de tots i totes”.
D’altra banda, el conseller general de Demòcrates per Andorra Carles Jordana va participar també en la Diada andorrana a l’UCE, si bé la seva ponència es va centrar més a repassar la història del parlamentarisme andorrà, recordant la creació del Consell de la Terra, el Manual Digest, el Politar andorrà i la Nova Reforma, que no pas a  plantejar-ne escenaris de futur.

El copríncep episcopal destaca formar part d’un dels països de parla catalana 

En el marc de la celebració dels 50 anys de la Universitat Catalana d’Estiu, l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Enric Vives, va destacar el que suposa formar part d’un Estat que forma part dels països de parla catalana i que abandera la llengua a les Nacions Unides. Vives, que va presidir una missa a Sant Pere de Prada de Conflent, va assegurar que accepta “feliç formar part d’aquest petit Estat” i sentir “la responsabilitat que em dona aquest servei”. A la missa van ser-hi presents el president de l’equip rector de la 50a Universitat Catalana d’Estiu, Jordi Casassas, el gerent i secretari de l’UCE, Joan Maluquer, i la presidenta de l’entitat organitzadora des de fa 31 anys de la Diada andorrana a Prada, i també membre de la Fundació de la Universitat Catalana d’Estiu, Àngels Mach, a més d’una nodrida assistència de professors i alumnes de la universitat i de fidels diocesans.
El copríncep va voler destacar també la funció didàctica dels acadèmics i dels centenars d’alumnes que han passat per la universitat durant el mig segle de vida i l’esforç d’entesa i difusió que s’ha dut a terme. A més, va encoratjar els participants en aquesta activitat i va posar en relleu la presència dels cristians, que també s’han fet presents en aquests anys de recerca, de debats i de difusió de la cultura catalana.
A la tarda, Vives va voler saludar personalment els assistents a la 31a Diada andorrana a la UCE. Així doncs, Vives va poder saludar el síndic general, Vicenç Mateu, i alguns dels consellers generals que van prendre part en la jornada, a més dels membres de la junta de la SAC.

PS
SDP
canviar
sistema electoral
Prada
defensen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte