Diari digital d'Andorra Bondia
Pujol i la policia espanyola haurien pactat per fixar l’atenció sobre BPA
Pujol i la policia espanyola haurien pactat per fixar l’atenció sobre BPA

Pujol i la policia espanyola haurien pactat per fixar l’atenció sobre BPA


Escrit per: 
J. R. /Foto: Jonathan Gil

“Malgrat que el comissari en cap de la UAI (Unitat d’Assumptes Interns) va rebre les dades que confirmarien que l’important moviment econòmic del clan Pujol s’havia fet a Andorra a través d’Andbank, es va negar a contrastar-les.” “Una altra de les raons per centrar-se en exclusiva en els escassos moviments que el clan Pujol hauria realitzat a BPA i ignorés els més importants realitzats en altres entitats andorranes com Andbank, seria l’interès que tindria en això el CNI (Centre Nacional d’Intel·ligència), segons va manifestar el mateix M.M.B. (Marcelino Martín Blas), ja que la CIA així ho hauria traslladat a col·legues espanyols en detectar-se en el banc d’Higini Cierco (HC) una sèrie de moviments d’origen veneçolà, d’interès per als americans.” Aquestes són algunes de les afirmacions que surten als documents aportats a la querella criminal del màxim accionista de BPA Higini Cierco contra el comissari del cos nacional de policia Marcelino Martín Blas i l’agregat d’interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, l’inspector Celestino Barroso. Cierco sosté que tots dos haurien comès els delictes de coacció i de xantatge en haver-lo amenaçat per obtenir informació en relació als fons dels Pujol a Andorra, tal  com ja va declarar el 18 d’agost passat en seu judicial.
La querella, publicada per l’Ara, s’acompanya de documents que van arribar a la bústia d’un empleat del Grup Cierco que serien informes policíacs espanyols, dos dels quals relaten operacions de vigilància per part de la unitat d’assumptes interns i quatre més d’una unitat d’intel·ligència, dels quals es dedueix un pacte dels dos policies espanyols i els Pujol “perquè la pressió judicial-fiscal es dirigís equivocadament en direcció als moviments de menor pes (...) acusant els responsables de BPA d’un delicte de descobriment i revelació de secrets bancaris”. 
Els informes que s’esmenten a la querella corroborarien la presència del conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, i Higini Cierco a Madrid el 6 de juny del 2014.  Els responsables de BPA, forçats per l’amenaça de perdre la llicència per operar a Madrid (Banco Madrid), haurien accedit a col·laborar aportant informació sobre els moviments bancaris de la família Pujol. “El context en què es van plantejar les coaccions i en què es va propiciar el xantatge era ben concret, atès que en aquell moment el Sepblac estava inspeccionant Banco Madrid. És lògic entendre que, sense aquesta situació de subjecció, la pressió exercida llavors hauria tingut poques perspectives de reeixir”, es llegeix a la querella. Els moviments bancaris dels Pujol a BPA entre el desembre del 2010 i gener del 2011 haurien estat per un total de 3,4 milions d’euros, una dada que es va publicar en un diari espanyol,  i que va originar una querella per revelació de secret bancari dels Pujol. 
La xifra de diners blanquejats per la família Pujol a BPA contrasta amb la que hauria estat dipositada a Andbank. Així, Martín Blas “hauria rebut informació d’un important nombre de moviments bancaris que el clan Pujol hauria realitzat a través d’Andbank per un import aproximat de gairebé dos mil milions d’euros”, segons les notes informatives del comissari José Villarejo, que ha admès la seva autoria i s’ha mostrat disposat a declarar davant de les autoritats judicials espanyoles i andorranes.  Villarejo critica que Martín Blas obviés la investigació de 2.000 milions d’euros “que hauria transitat per Andbank” per centrar-se només en els “quatre milions de BPA” i també que no posés a disposició de l’autoritat judicial informació rellevant relacionada amb les accions judicials que se seguien contra el clan dels Pujol, tot i que sí que l’hauria entregat al CNI. “No és explicable, per tant, tant interès que s’estigui desinformant el servei de detecció de blanqueig del Tresor americà (FinCEN) perquè ataqui BPA, llevat que existeixin altres interessos que es desconeguin”, afirma Villarejo en una de les notes, al mateix temps que també manté que BPA “hauria d’haver posat un major zel en observar les activitats dels seus clients”. 
Una altra nota de Villarejo posa en relleu que Joan Pau Miquel va acceptar col·laborar amb Marcelino Martín Blas a canvi “d’una significativa quantitat procedent de fons reservats”, en concret 500.000 euros en efectiu, que li seria entregada a Espanya, tenint en compte que la revelació de secrets bancaris està perseguida penalment a Andorra. “Com a senyal de bona voluntat de tots dos, a Andorra ja s’hauria entregat prèviament per part d’M.M.B. una petita quantitat (50.000 euros) i, per part de J.P.M., li hauria facilitat una sèrie d’apunts sobre moviments bancaris realitzats per algun dels membres del clan Pujol”, s’especifica en  l’esmentada nota. 
L’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, va presentar ahir una querella criminal també contra Marcelino Martín Blas i Celestino Barroso per amenaces i 
coaccions.

Investigació dels Cierco per Banco Madrid

El titular del jutjat d’Instrucció número 38 de Madrid ha acceptat investigar els germans Higini i Ramon Cierco per un presumpte delicte de blanqueig de capitals en la sucursal a Espanya de Banca Privada d’Andorra (BPA), Banco de Madrid, de la qual tots dos són amos. El magistrat ha decidit acceptar la inhibició remesa pel jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu per investigar tant l’entitat com els propietaris després de la seva intervenció el 2015 pel Banc d’Espanya per les sospites remeses pels Estats Units que estava col·laborant amb organitzacions criminals per blanquejar diners, segons El Español.

Pujol
BPA
Andbank
Marcelino Martín Blas
Higini Cierco
Celestino Barroso

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

I després diuen que en BPA no hi havia res? Vinga ja!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte