Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, abans d'iniciar la seva compareixença d'aquest migdia.
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, abans d'iniciar la seva compareixença d'aquest migdia.

Quatre noves defuncions eleven a 12 els morts per coronavirus al país


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Quatre noves defuncions han elevat aquest dimarts a 12 el nombre de víctimes mortals per la Covid-19. Així ho han explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que en la seva compareixença ha confirmat la mort de dos residents d’El Cedre, i el ministre portaveu, Eric Jover, que al vespre ha anunciat dues defuncions més, una de les quals també d’un resident del centre sociosanitari.

Martínez Benazet i Jover, que han traslladat el condol a les famílies de les quatre persones finades, han precisat que de les 121 proves que s'han portat a terme avui, entre les quals les 39 als professionals sanitaris cubans que han vingut a donar un cop de mà per lluitar contra la pandèmia de coronavirus, tot just han arribat poc més d’una desena de resultats. Així el total de positius diagnosticats és de 376 i hi ha 354 casos actius si es tenen en compte les 10 persones ja curades i les 12 defuncions. 

Pel que fa a la situació de l’hospital, el titular de Salut ha detallat que hi ha ingressats 46 malalts per Covid-19, 12 dels quals a la unitat de cures intensives, i 34 a planta. Dels pacients de l’UCI, 11 es troben intubats i amb ventilació mecànica, mentre que l’altre no ha precisat aquest tractament i, segons va avançar el ministre, podria ser traslladat a planta les properes hores.

Quant al Cedre, Martínez Benazet ha explicat que hi havia 19 residents malalts i 4 convalescents en espera de confirmar una segona prova negativa per poder ser considerats altes. Així mateix, el ministre ha relatat que les darreres hores s’han donat 24 altes hospitalàries, les quatre persones que són al Cedre, i 20 que són al seu domicili, en espera també de la segona PCR negativa.

Així mateix, el titular de Salut ha remarcat la “bona capacitat de resposta” que es té encara tant pel que fa a llits hospitalaris per a malalts de Covid-19 com pels llits de la unitat de cures intensives equipats amb equips de ventilació mecànica, malgrat que aquest darrer aspecte, i tenint en compte que “es tracta de pacients de llarga estada”, és un dels que “continua preocupant”. Tot i això, Martínez Benazet, que ha recordat l’oferiment de les autoritats franceses per poder disposar, en cas de necessitat, de l’hospital de Foix, ha destacat que “els pròxims dies arribaran més ventiladors”.

El ministre, que davant alguns dubtes expressats per ciutadans ha reiterat que no serveix de res fer PCR a persones que no tenen cap símptoma encara que hagin estat en contacte amb malalts, ja que “sempre surten negatives”, ha afirmat que ha percebut cert relaxament quan al confinament un fet que, ha remarcat, “seria un error gravíssim”, ja que per ara aquestes mesures han funcionat i han permès “una progressió aritmètica de la corba”.

Tot i insistir en la importància que la gent es quedi a casa, el ministre ha recordat que hi ha excepcions, com és el cas de les persones amb diagnòstic de trastorn de l’espectre autista, problemes de salut mental, conductes disruptives o altres alteracions de comportament, que necessiten poder sortir al carrer, ja que aquestes conductes es poden veure agreujades pel confinament.

Martínez Benazet ha avançat també la pròxima aprovació, en sessió de consell de ministres, del projecte que ha de permetre, a partir de test ràpids que es faran a tota la ciutadania, veure quin grau d’infecció ha assolit la població. El titular de Salut, que ha destacat que aquestes dades seran cabdals a l’hora de decidir sobre un progressiu aixecament de les mesures, ha precisat que les proves es portaran a terme per fases.

D’altra banda, des de l’executiu s'ha informat que el Centre Intermedi de Control (CIC) està atenent diàriament entre 15 i 30 persones que presenten símptomes moderats d’afectació per coronavirus, mentre que pel que fa a la plataforma web d’autoavaluació, que està en ple funcionament des de dissabte, s’han comptabilitzat més de 1.673 registres d’autoavaluació i més de 30.000 consultes.

Xandri reforça El Cedre, que recupera personal

La coordinadora d’atenció primària del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Anna Xandri, s’ha incorporat al Cedre per reforçar el centre sociosanitari tenint en compte que “a part de residents hi ha també residents malalts”, segons ha destacat el ministre de Salut. Joan Martínez Benazet, que ha insistit que cal “reforçar les mesures”, ha remarcat que Xandri compta amb una gran “experiència” precisament per la seva tasca com a coordinadora d’atenció primària del SAAS, una experiència que pot anar molt bé en la presa de decions. Així mateix, el titular de Salut ha explicat que també s’han reincorporat al Cedre el geriatra i la metgessa que han finalitzat l’aïllament.

 

quatre
noves
defuncions
eleven
morts
coronavirus
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte