Diari digital d'Andorra Bondia
Rajoy es compromet davant Martí a impulsar l’aeroport d’Andorra-la Seu
Rajoy es compromet davant Martí a impulsar l’aeroport d’Andorra-la Seu

Rajoy es compromet davant Martí a impulsar l’aeroport d’Andorra-la Seu


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va rebre ahir al palau de La Moncloa el cap de Govern, Antoni Martí, amb qui va mantenir una reunió de treball. Entre els temes que tots dos mandataris van abordar en la trobada hi va haver la negociació per a l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea (UE), la candidatura andorrana per organitzar la Cimera iberoamericana del 2020 i l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell. 
En relació amb l’aeroport  Rajoy es va comprometre a donar un impuls a la infraestructura, que està a l’espera dels informes que confirmin la viabilitat del sistema de GPS per al sistema d’aterratge i enlairament de les aeronaus,  que incrementarà l’interès de les empreses per operar de manera regular amb vols en aquest aeroport. Segons va explicar Martí després de la reunió, pel que fa a aquesta qüestió  “hem avançat moltíssim”  i Rajoy va prendre el compromís que “el dossier no es quedarà en un calaix”. D’aquesta manera, els estudis tècnics que encara s’estan realitzant estaran enllestits el juny o el juliol vinents, i podria arribar així finalment l’autorització del Govern espanyol.
Martí va tenir també la possibilitat d’explicar ahir al seu homòleg espanyol que les negociacions amb la Unió Europea, actualment centrades en el capítol de la lliure circulació de mercaderies, es troben en una fase clau. En aquest sentit, el cap de Govern va exposar que Andorra veu amb bons ulls l’opció d’estendre la unió duanera a la majoria dels productes agrícoles, sempre que es trobi una solució específica per al capítol 24, lligat al tabac, que té un pes molt rellevant en el si de l’economia andorrana, i especialment en els sectors agrícola i industrial, i per als ingressos de l’Estat. Martí es va mostrar confiat que el suport i la comprensió per part de l’executiu espanyol –així com per part del Govern francès– seran decisius a l’hora de fer entendre a les institucions europees aquesta especificitat andorrana. “L’ajuda d’Espanya, però no només, també de França, és molt important per a aquestes futures negociacions i jo saludo el compromís dels nostres veïns de donar suport a aquest procés d’obertura econòmica i també social pel qual aposta Andorra”, va declarar Martí. El cap de Govern va indicar també que ara la voluntat és mantenir al més aviat possible una reunió amb el nou copríncep francès, Emmanuel Macron, per tractar, a part de l’acostament a la UE, de la resta de temes bilaterals.
La trobada d’ahir també va servir per presentar formalment al Govern espanyol la candidatura andorrana per acollir la 17a Cimera iberoamericana, l’any 2020, una proposta que Andorra ja va avançar la tardor passada en la cimera de Cartagena de Indias, que es va formalitzar fa unes setmanes amb la presentació de la candidatura i que el Govern espera que es confirmi en la propera cimera, que tindrà lloc a Antigua, Guatemala, l’any vinent. Martí va explicar a Rajoy que la voluntat d’Andorra és organitzar una cimera oberta, en què altres països de la comunitat iberoamericana puguin acollir reunions sectorials, com la que ja va acollir Andorra l’any passat gràcies a la cessió de Colòmbia, amfitriona del 2016.
La reunió d’ahir –que és la primera trobada que mantenen Martí i Rajoy des que el segon va tornar a ser investit president del Govern espanyol l’octubre de l’any passat– també va servir per tractar d’altres qüestions bilaterals, com la petició d’Andorra de garantir la reciprocitat efectiva en el lliure establiment i exercici de la professió d’advocat, que passa per l’eliminació de la dispensa que actualment han de demanar els advocats andorrans per poder exercir a Espanya. Tots dos mandataris es van comprometre també a solucionar aquesta qüestió en els propers mesos a través d’un memoràndum que permetria als lletrats andorrans estar exempts d’aquesta dispensa. En  la reunió també es va posar de manifest la voluntat d’Espanya de continuar amb la presència i consolidació del sistema educatiu espanyol a Andorra.

Martí tracta amb Rebeca Grynspan sobre la Cimera iberoamericana del 2020

El cap de Govern, Antoni Martí, es va reunir dimarts al vespre a Madrid amb la secretària general de la Secretaria General Iberoamericana (Segib), Rebeca Grynspan, per tractar de la candidatura d’Andorra per acollir la Cimera iberoamericana el 2020. La candidatura andorrana, que es va oficialitzar el mes passat i que té una bona acollida de la resta de membres de la comunitat iberoamericana, s’haurà d’acabar de materialitzar en la cimera que tindrà lloc a Guatemala el 2018. Martí, acompanyat del coordinador nacional d’Andorra a la Segib, l’ambaixador d’Andorra a Madrid Jaume Gaytán, va expressar a Grynspan la voluntat del Principat d’organitzar una cimera oberta a la resta de països membres de la comunitat iberoamericana. En aquest sentit, en la trobada d’ahir es va abordar la possibilitat que algunes reunions sectorials de rang ministerial de la cimera 2020 es puguin celebrar en altres països membres, de la mateixa manera que Andorra va acollir la reunió sectorial de ministres d’Educació de la Cimera de Cartagena de Indias del 2016.
Martí va manifestar a Grynspan que la candidatura andorrana per acollir la cimera del 2020 és una aposta d’Estat que compta amb el suport de totes les forces polítiques presents al Consell General i que –per voluntat expressa de l’executiu– es va voler situar en un moment temporal, el 2020, en què l’actual cap de Govern ja haurà acabat el seu segon i últim mandat. Martí va manifestar ahir que l’organització d’aquesta cimera “és una gran oportunitat per donar a conèixer Andorra”, com ho prova que pot acollir més d’una vintena de caps de Govern i més de cinc-cents periodistes. 

Mariano Rajoy
Antoni Martí
aeroport d'Andorra-la Seu
martí
Rajoy
ue
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

L'aeroport de la Seu tindrà millor futur sota decisió del PP i espanya o sota decisió d'un Estat Català? ..... en resum, l'interessa a Andorra que el 2018 hi hagi un Estat Català? salut

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte