Diari digital d'Andorra Bondia
Rascagneres insisteix a no esperar més per incrementar les cotitzacions
Rascagneres insisteix a no esperar més per incrementar les cotitzacions

Rascagneres insisteix a no esperar més per incrementar les cotitzacions


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Cal agafar el bou per les banyes i no esperar quatre anys per tirar endavant les mesures, i si es fa demà millor que d’aquí a un any”. Així de contundent es va mostrar ahir el president del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Joan Miquel Rascagneres, en el transcurs de la seva compareixença davant els consellers generals de les comissions legislatives de Finances i Pressupost i de Sanitat i Medi Ambient, en què va insistir en la urgència de prendre decisions si es vol garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i de pensions.
Rascagneres, que va presentar als parlamentaris la memòria de la CASS corresponent a l’exercici 2016, va reiterar les mesures de sostenibilitat, tant des de la vessant financera com sobre les prestacions del sistema sanitari, que la parapública ha tornat a fer arribar a l’executiu i, davant les preguntes dels consellers, va insistir en l’inevitable increment de les cotitzacions que més tard o més d’hora s’haurà de fer. 
En aquest sentit, el president del consell d’administració de la CASS, que va recordar que amb les cotitzacions s’està finançant només el 72,16% de la despesa sanitària i que la resta l’ha d’aportar el Govern, va insistir en la necessitat d’establir un pla de deu o quinze anys per anar incrementant, a raó de l’1% o 2% anual, les cotitzacions, per tal que al final del període “la cotització a la branca general sigui del 16% o 18%”.
Així mateix, Rascagneres, que va recordar que “si no es fa cap mesura en cinc o sis anys el Govern haurà d’aportar 100 milions”, i que la idea de les propostes “és acotar aquesta aportació a 40 milions”, va incidir també en la importància que aquest pla de deu o quinze anys sigui “flexible” i “revisable en tot moment”, per tal d’anar adaptant-lo al que vagi passant, i va remarcar, en resposta a una interpel·lació de la consellera Sílvia Bonet, que “el creixement de la massa salarial, per si sol, no pot resoldre el problema”.
Rascagneres, que va recordar que l’increment de l’esperança de vida, de les patologies cròniques i del cost dels tractaments faran que la despesa segueixi creixent, va remarcar que el problema del sistema és que “les prestacions a Andorra són similars a les de França, però, en canvi, les cotitzacions per finançar-les són la meitat”.

Rendibilitat del FRJ
Per la seva part, el president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), Josep Delgado, va exposar la memòria del FRJ de l’exercici 2016, any en què el volum del fons va arribar als 1.168 milions d’euros, després d’incrementar-se en 73,59 milions, 48,9 dels quals corresponents als excedents traspassats per la CASS i 24,67 corresponents als guanys de la gestió del fons, que va assolir una rendibilitat del 2,16%.
De cara a aquest any, el fons podria obtenir una rendibilitat al voltant del 3%, fet que permetria “continuar guanyant la carrera a la inflació”, segons Delgado, que va precisar que a 31 d’octubre la rendibilitat del fons era del 3,16%, mentre que la inflació se situava al 2,40%.
D’altra banda, i responent a una pregunta del parlamentari del  PS Pere López amb relació a les comissions que paga el FRJ per la gestió de la cartera, Delgado va assegurar que “és la lluita de cada dia” i va avançar que es continuarà “pressionant” els bancs per mirar de rebaixar les comissions i, a la vegada, incrementar el percentatge de la cartera del fons que gestiona el mateix FRJ. 
Tot i això, el president de la comissió gestora va advertir que una hipotètica rebaixa de les comissions es notaria poc, ja que, amb tota probabilitat, es destinarà a noves inversions. En aquest sentit, Delgado va avançar que, des del FRJ, s’està “plantejant invertir part dels diners en fons que portin els Messi i els Cristiano Ronaldo de la gestió de fons”, una inversió que comportarà haver de pagar “comissions més altes”, però també que “els rendiments augmentin”. 

Rascagneres
incrementar
cotitzacions
insisteix
no esperar

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sr.Rascagneres ... ara que vol ? que lo que no ha fet el govern o hem de pagar el poble . Demani-li explicacions a Govern i que ho solucionin sense afectar al poble. Tan comprar masies i vinyedes com lo les podeu vendre !!!! ara que ?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte