Diari digital d'Andorra Bondia
Ratificació de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb la UE
Ratificació de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb la UE

Ratificació de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb la UE


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

L’ambaixadora Maria Ubach va dipositar ahir l’instrument de ratificació de l’Acord entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea (UE) relatiu a l’intercanvi automàtic d’informació sobre comptes financers per millorar el compliment fiscal internacional, i va finalitzar així els requisits legals interns perquè  entri en vigor l’1 de gener del 2017. Aquest acord s’afegeix al Conveni relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal esmenat pel protocol del 2010, que va entrar en vigor l’1 de desembre passat, com a instruments d’aplicació de la norma de l’OCDE per a l’intercanvi automàtic d’informació financera, coneguda com a “norma global”. 
La presidència del Consell de la UE va emetre el gener del 2012 un projecte de decisió que autoritzava la Comissió a negociar la modificació dels acords del 2004 establerts amb Suïssa, Liechtenstein, Mònaco, San Marino i Andorra. Tres mesos més tard, els estats membres van encomanar a la Comissió que establís, de manera prioritària, mitjans concrets per millorar la lluita contra el frau i l’evasió fiscals. Finalment, al maig del 2013 l’Ecofin va decidir autoritzar la Comissió a renegociar els acords sobre fiscalitat de l’estalvi amb Andorra, Mònaco, San Marino, Suïssa i Liechtenstein. L’objecte de la negociació era, per part de la Unió Europea, garantir l’equivalència d’aquests acords i la directiva amb la proposta de modificació del 2008 i l’evolució internacional de la cooperació en matèria fiscal, concretament pel que fa a l’intercanvi automàtic d’informació.
Aquesta negociació es va iniciar el juliol del 2013 i es va allargar dos anys. El text definitiu del protocol d’esmena es va adoptar amb la rúbrica del 4 de novembre del 2015 entre el ministre de Finances, Jordi Cinca i el director general de la DG Taxud, Heinz Zourek. La signatura formal va tenir lloc a Brussel·les el 12 de febrer del 2016, mentre que l’aprovació del Consell General es va produir el 20 d’octubre passat.
El protocol d’esmena adoptat té quatre articles. L’article 1 modifica el títol pel d’“Acord entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea relatiu a l’intercanvi automàtic d’informació sobre comptes financers per millorar el compliment fiscal internacional”, substitueix els articles 1 a 19 de l’Acord del 2004 per deu nous articles i tres annexos i la resta d’articles fixen les disposicions finals establint l’entrada en vigor l’1 de gener de l’any següent a la data de la darrera notificació.

Maria Ubach
Andorra
intercanvi informació
intercanvi automàtic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte