Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de cònsols celebrada avui a Encamp.
Un moment de la reunió de cònsols celebrada avui a Encamp.

Recurs dels comuns contra el Govern per les transferències pendents


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Comú d'Encamp

Els set comuns han acordat en la reunió de cònsols celebrada aquest migdia presentar una demanda administrativa al Govern per a la regularització de les transferències de l’any 2017. Malgrat que això suposa un pas més, necessari també per arribar a la Justícia, els mandataris han assegurat que les converses amb l’executiu continuen i que esperen arribar a un acord. “Avui no hi ha decisió d’anar a la Batllia. Avui hi ha decisió de fer una demanda formal administrativa”, ha insistit el cònsol menor d’Encamp, Jean-Michel Rascagneres, que ha actuat de portaveu juntament amb la cònsol major de la parròquia amfitriona, Laura Mas, i els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy.

Les corporacions argumenten que en el moment en què hi ha divergència d’interpretació entre el Govern i els comuns s’ha de fer una demanda administrativa i confien que aquesta actuació “donarà peu” a tornar a discutir amb l’executiu per intentar convergir en la interpretació que cada part fa de la Llei de transferències i de la base de càlcul.

Però per davant de tot, la decisió de presentar ara una demanda administrativa té un motiu fonamental, i és el fet que la reclamació dels 7 milions d’euros de deute té data de prescripció. Aquesta data és el mes de setembre vinent. Per tant, els comuns assenyalen que estaven obligats a actuar per defensar l’interès públic abans d’aquest mes. “I actuar és fer aquesta demanda administrativa. No es podia deixar perdre aquest dret”, ha dit Rascagneres.

Els cònsols no han volgut parlar del pas següent, és a dir, la Justícia. Asseguren que la voluntat del Govern i dels comuns és trobar una “solució amistosa” i han insistit que no s’han d’avançar els esdeveniments. Amb tot, han acceptat que si la demanda administrativa no es resol de forma favorable a les administracions comunals, a inicis de setembre els comuns hauran de recórrer a la via jurisdiccional. “La nostra esperança és que aquesta decisió”, adreçada a dirimir la divergència d’interpretacions sobre el càlcul de les transferències del 2017, “no s’hagi d’agafar i que puguem continuar el diàleg per assolir una decisió que satisfaci els comuns i el Govern”, han conclòs.

Tot i que el Govern defensa que no té cap deute amb els comuns per les transferències del 2017, el mes de març es va comprometre a revisar-les per comprovar si pot reconsiderar el seu posicionament. L’executiu entén que el càlcul per determinar la quantia de les transferències s’ha de fer en base als ingressos cobrats i no els facturats.

Per altra banda, en la reunió de cònsols s'ha acordat ajornar un any els jocs esportius de la gent gran. L’esdeveniment estava programat per aquest any, però s'ha endarrerit al 2022. Ara s’ha comprovat la necessitat de traslladar-los al 2023 perquè durant l’any en curs ja caldria organitzar activitats, un fet que es descarta pel context de pandèmia. A l’últim, els mandataris s'han compromès a aportar una subvenció de 7.000 euros a la Federació de Caça i Pesca pel projecte de la perdiu xerra, tal com es fa des del 2016.

Ajornat al juny del 2022 el termini per tenir els gossos genotipats 

El termini per tenir genotipats tots els gossos es reajustarà després que els comuns arrenquessin el compromís dels centres veterinaris de participar en el projecte del cens caní per ADN. Així doncs, les extraccions de sang es reprendran el 15 de juny i hi haurà temps per fer-ho fins al 15 de juny de l’any que ve, quan el reglament donava fins al 31 de desembre del 2021.

A més a més, i a petició dels veterinaris, els comuns allargaran a un any sencer la subvenció de l’anàlisi de l’ADN. Els propietaris de gossos disposaran, doncs, fins al 15 de juny del 2022 per fer-ho de forma gratuïta, tot i que hauran d’abonar el cost de l’acte veterinari d’extracció (d’uns 18 euros).

El projecte va estar un temps paralitzat per les divergències dels veterinaris. La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, ha explicat que en les reunions individuals mantingudes amb els professionals, els comuns van traslladar-los les necessitats que tenien per impulsar la iniciativa al mateix temps que els van fer veure que no disposaven de gaires vies més per abordar el problema de l’incivisme. Choy ha assenyalat que la totalitat dels veterinaris van donar una resposta afirmativa, encara que van insistir que no acaben de veure el sistema eficaç. “El temps dirà”, ha observat la cònsol, que s'ha mostrat en espera que el cens caní per ADN doni els seus fruits com a mesura dissuasòria. “Si no, ja reconeixerem que no funciona”, ha dit. 

La cònsol menor d’Ordino, que ha deixat clar que no hi ha cap finalitat recaptatòria amb aquest projecte, ha negat que els comuns hagin exercit pressions en els veterinaris per forçar-los a participar en el projecte. “De pressions, ni una”, ha sentenciat Choy.

recurs
comuns
contra
Govern
transferències
pendents
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic