Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director del departament d’Agricultura, Josep Casals.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director del departament d’Agricultura, Josep Casals.

Reforç del benestar i la seguretat als nuclis d’animals de companyia


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

“És fer un pas més en matèria de regulació del benestar animal”. D’aquesta manera va definir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el nou reglament relatiu a les condicions tècniques de benestar i seguretat dels centres d’animals domèstics de companyia aprovat per l’executiu.

I és que la nova normativa, “treballada de forma estreta amb comuns, associacions de protecció dels animals i la Federació Andorrana de Caça i Pesca”, afectarà les 158 instal·lacions amb animals de companyia que hi ha repartits arreu del territori i no únicament aquells que comptaven amb cinc o més animals, com passava amb la normativa vigent, a la qual no estaven subjectes els centres que tenien menys de cinc animals.

D’aquesta manera, com va explicar el director d’Agricultura, Josep Casals, el nou reglament, que manté la distinció entre nuclis zoològics d’animals de companyia (NZAC) i els centres de detenció d’animals de companyia (CDAC) en funció de si tenen més o menys de cinc animals, estableix unes condicions generals que hauran de complir totes les instal·lacions així com unes d’específiques per als NZAC.

En aquest sentit, Casals va detallar que com a norma general totes les instal·lacions hauran de comptar amb un perímetre de protecció adequat que serveixi tant per evitar que els animals s’escapin o que hi puguin entrar depredadors, a la vegada que hauran d’estar dimensionades a les necessitats dels animals, de manera que es puguin resguardar de les inclemències climatològiques i que disposin d’un espai suficient per poder-se moure. A més, les instal·lacions hauran d’estar fetes amb els materials adequats i resta prohibit l’ús de material de rebuig en la construcció.

Així mateix, s’estableix l’obligatorietat que els animals rebin diàriament una alimentació suficient i adequada, que tinguin accés a aigua per abeurar-se i que hi hagi un manteniment higiènic de les instal·lacions. En el cas dels gats, la normativa obliga que aquests estiguin esterilitzats o castrats.
Pel que fa als NZAC, la normativa estableix que hauran d’estar com a mínim a 70 metres d’un nucli habitat, una distància que podria incrementar-se en funció de les normatives dels comuns, segons va admetre Casals. Així mateix, i per a aquells que acullin 20 o més animals hauran de comptar amb accés rodat per a ginys de quatre rodes, ja que es considera que tenen grans necessitats d’abastiment, a la vegada que  hauran de disposar d’un espai per a les mares gestants; una zona complementària d’esbarjo per a ús col·lectiu i estar embrancats a les xarxes comunals d’aigües residuals o tenir sanejaments autònoms.

D’altra banda, el nou reglament, que preveu un període d’adaptació de 18 mesos des de la seva entrada en vigor per tal que les diferents instal·lacions puguin condicionar-se, preveu també alguns canvis a l’hora de sol·licitar l’autorització per a aquest tipus d’instal·lacions, que s’hauran d’inscriure al registre de NZAC. Així, caldrà presentar una memòria d’activitat amb el llistat d’espècies i el nombre d’exemplars, un programa d’higiene, el projecte constructiu de la instal·lació i una declaració escrita de la propietat del terreny.

Des del departament s’està preparant una guia tècnica per explicar les noves normes amb la voluntat d’“acompanyar els administrats”, segons va detallar Casals, per tal que s’hi puguin adaptar. La voluntat és fer “molta pedagogia” i seguir com fins ara, que no s’ha hagut de posar cap sanció per incompliment. En aquest sentit, Calvó, que va dir que si passats els 18 mesos no es compleix se sancionarà, va destacar que en totes les inspeccions fetes fins al moment s’han trobat “molt bona predisposició” dels propietaris dels centres per fer les millores indicades.

reforç
benestar
seguretat
nuclis
d’animals
de companyia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte