Diari digital d'Andorra Bondia
L’hotel Casamanya serà la seu del ministeri de Medi Ambient.
L’hotel Casamanya serà la seu del ministeri de Medi Ambient.

Reformar el Casamanya per acollir Medi Ambient costarà uns cinc milions


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: Facundo Santana

El futur de l’antic hotel Casamanya comença a tenir llum gairebé 20 anys després del seu tancament. Els membres del Quart d’Ordino es van reunir dissabte en el marc del consell de les talles i van acordar per “una àmplia majoria” acceptar la proposta que els havia fet arribar el cap de Govern: que l’edifici acollís el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Ara caldrà tirar endavant els estudis pertinents per determinar la intervenció i costos exactes, però els primers informes de què es disposa situen la inversió en uns cinc milions d’euros que pagarien a mitges el Govern i el Comú. 

“La junta està satisfeta i pensem que és la millor solució”, afirma la llevadora del Quart, Mònica Coste, que remarca que “s’ha d’agrair la implicació del Govern perquè a Encamp ja van adequar l’hotel Rosaleda per fer-hi un ministeri, per tant, per què no fer-ho a Ordino?”. I és que es considera que és la parròquia ideal per a aquest ministeri per la tradició ramadera que hi ha.

Coste va explicar al BonDia que l’11 d’octubre del 2021 es va dur a terme una reunió en dependències governamentals en la qual la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, els va traslladar la voluntat de poder portar el ministeri a Ordino. “Ens va interessar perquè la resta de propostes que teníem no podien tirar endavant perquè el Casamanya no es pot vendre”, remarca. Amb tot, amb l’experiència d’altres ocasions en què les propostes no s’han traduït en un projecte ferm, el Quart va demanar poder tenir el compromís per escrit. La resposta va arribar-los en forma d’una carta signada pel cap de Govern, Xavier Espot, el 10 de gener passat. 

Posteriorment, però, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, els va fer arribar la proposta d’un privat interessat a convertir el Casamanya en una residència per a la gent gran. “Era interessant, però les condicions no eren prou satisfactòries”, va detallar Coste, que admet que també es va valorar la possibilitat d’una fórmula híbrida: ministeri i residència. “Però fa poc ens van dir que era impossible”, reconeix. Així, dissabte passat es va convocar consell de les talles i els membres del Quart es van pronunciar sobre la proposta del Govern, que a més, permetrà a la històrica institució disposar d’una sala de reunions, a més d’un despatx perquè el Comú hi traslladi, també, les dependències de Medi Ambient.

La idea és signar un conveni de cessió. No es pagarà cap lloguer, sinó que el Govern podrà fer ús de l’edifici a canvi d’assumir el cost de la reforma. Una despesa que es pagarà a mitges amb el Comú.

“Ara enviarem una carta al cap de Govern i una altra al cònsol per avisar-los oficialment de la decisió, també demanarem una cita presencial amb ells per estudiar com s’ha de fer el conveni i perquè ens informin del calendari”, va detallar la llevadora. I és que la seva voluntat és que “no es trigui gaire temps” a tirar l’obra endavant. “A nosaltres ens agradaria que l’any que ve es fessin les obres”, va dir.

Tant el Govern com el Comú han previst una partida al pressupost per tirar endavant els estudis necessaris. “Els primers estudis que han fet diuen que costaria uns cinc milions”, va exposar la llevadora, concretant que es repartirien al 50% entre el Govern i el Comú.

Mònica Coste destaca la tasca feta des del Quart, un treball dut a terme “a fi de bé i sense ànim de lucre. Ho hem fet perquè tenim moltes ganes de poder salvar el Casamanya”.

 

hotel Casamanya
quart d'ordino
Ministeri de Medi Ambient

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte