Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xaviet Espot, en la compareixença d’ahir a a tarda.
El cap de Govern, Xaviet Espot, en la compareixença d’ahir a a tarda.

Relaxament del confinament a partir de divendres i entrada de visitants, dilluns


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA / J. A. Viladot

El control de la situació epidemiològica del país ho permet. Per això, a partir del proper divendres hi haurà un “relaxament de les mesures de confinament” que afectaran la població. Ho ha anunciat el cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença d’aquesta tarda per actualitzar les dades sanitàries relatives a la Covid-19. Una compareixença que ha servit per posar de manifest, amb certa solemnitat, que ben aviat, de fet a partir de l’1 de juny, es podrà gaudir del que ha titllat de “desconfinament generalitzat”, iniciant així “una fase que és clau”.

A més de la tendència a la baixa de l’afectació del coronavirus, la flexibilització de les mesures respon al “bon comportament” dels ciutadans durant aquesta crisi. En aquest sentit, Espot ha anunciat que  s’eliminaran les franges horàries reservades per poder realitzar activitats esportives i de lleure. Igualment, desapareixerà la franja reservada per a les persones vulnerables i s’optarà més aviat per “reservar determinats espais o  zones específiques destinades als més vulnerables”. També es deixa sense efecte la restricció d’agrupar-se amb altres persones més enllà del nucli de convivència.

De tota manera, ha insistit que de moment no es faran concerts ni altres activitats amb una gran concurrència de persones per evitar concentracions multitudinàries, però no ha descartat que a mitjà termini es puguin reprendre els concerts i les festes majors, això sí, “amb certes condicions i protocols”. També queda de moment ajornada l’obertura de piscines de caràcter recreatiu, tot i que “es veu amb bons ulls que a mitjà termini puguin obrir”, ha matisat. I s’està valorant la reobertura dels parcs infantils, ha assenyalat. El que sí sembla pràcticament assegurat serà “l’ús obligatori de la mascareta als espais públics”, ha dit. Una mesura que es podria aprovar en el consell de ministres del proper dimecres. 

Obertura de fronteres
Pel que fa a la mobilitat a les fronteres amb Espanya i França, el cap de Govern ha apuntat que a partir del dilluns 1 de juny “s’aixecaran les restriccions de l’entrada d’excursionistes i turistes a Andorra” i que s’estan ultimant les decisions sobre  les mesures de prevenció aplicables específicament als visitants. Alhora, Espot ha avançat que el ministeri de Salut està treballant en un projecte de monitoratge específic de determinats sectors de la població i establiments per al seguiment de la malaltia amb l’objectiu d’estar  preparats per poder detectar ràpidament possibles rebrots i posar-hi remei.

Com que de moment, només França considera Andorra com una zona de moviment nacional, seran els habitants francesos els que es podran moure en un radi de 100 quilòmetres i accedir el Principat. Això farà, segons Espot, que el nombre de persones que accediran a Andorra sigui limitat, la qual cosa permetrà considerar-ho com “una prova pilot” per observar com anirà l’obertura de fronteres i quina afectació tindrà al país. De tota manera, també ha avançat que ben aviat podria arribar una mesura semblant per part d’Espanya, fins i tot “abans de dilluns”.

De fet, el cap de Govern ha assenyalat que s’ha demanat  tant a Espanya com a França que els andorrans i residents puguin viatjar a aquests dos països, però de moment no han rebut cap resposta. En cap cas, però, la resposta de França i Espanya ha de condicionar la política andorrana perquè el país “necessita com més aviat millor l’entrada de turistes” per reactivar l’economia. 

Comerços, hotels, restaurants i equipaments esportius i culturals, també obren dilluns
El comerç al detall i a l’engròs, l’hoteleria, els restaurants, la venda de vehicles a motor, els equipaments esportius comunals i privats i els culturals, menys les biblioteques, podran obrir també a partir del proper dilluns 1 de juny. Tal com ha anunciat el cap de Govern, Xavier Espot, d’aquesta manera es podran incorporar potencialment als seus llocs de treball 13.060 empleats, que se sumaran als 30.012 assalariats que fins ara ho haurien pogut fer.

Aquesta reincorporació “no vol dir un retorn a la normalitat absoluta”, ha puntualitzat, ja que s’haurà de realitzar tenint en compte els protocols amb els quals estan treballant el ministeri de Salut i els diferents sectors, alguns dels quals ja estan molt avançats, com el del comerç, la restauració i els hotels. En tots els casos les activitats obertes hauran d’aplicar les mesures de seguretat i les recomanacions de Salut, com ara la distància mínima d’1,5 metres i l’ús de mascaretes, guants i gel hidroalcohòlic. 

Pel que fa a l’àmbit educatiu, Espot ha dit que “encara queden serrells”, però que es treballa en la ràtio de 15 alumnes per aula i perquè els centres educatius atenguin les sol·licituds de totes les famílies que necessitin el servei de guarda d’infants menors de 14 anys perquè els progenitors treballin. Quant al servei de menjador, el cap de Govern ha anunciat que la gran majoria de les AMPES o de les empreses gestores han traslladat que l’oferiran i en el cas que no puguin, Educació buscarà alternatives. Igualment s’està treballant en el protocol per a la reobertura de les ludoteques i quan se sàpiga la demanda, es treballarà per veure les necessitats d’infraestructures.  

Espot ha apuntat que s’està replantejant flexibilitzar els aforaments pel que fa a les empreses que ja han iniciat l’activitat, així com l’obertura dels llocs de culte. En qualsevol cas, va assegurar que la intenció és “seguir potenciant el teletreball” en la mesura que sigui possible.  

Relaxament
confinament
divendres
obertura
Fronteres
dilluns

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte