Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.
La ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla.

Renovat el protocol d'entesa sobre el programa d'intercanvi Fulbright per cinc anys més


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA

Els governs d'Andorra i els Estats Units han acordat estendre la vigència del protocol d'entesa sobre el programa d'intercanvi Fulbright cinc anys més, fins al 31 de desembre del 2025. El Consolat General dels Estats Units a Barcelona va fer la proposta formalment el desembre del 2020. Durant el consell de ministres d'aquest dimecres, s'ha acordat la renovació d'aquest text.

El protocol d'entesa establert entre ambdues administracions es va signar el 29 de novembre del 2000 a Meritxell, i va entrar en vigor el 8 de gener del 2002, amb la voluntat de potenciar els intercanvis entre els estudiants i facilitar la mobilitat dels joves andorrans i nord-americans.

Actualment, el programa consta de dos grans eixos: les beques Fulbright per a ciutadans andorrans, i el programa d'assistents de conversa en llengua anglesa als centres escolars del sistema educatiu andorrà, per a ciutadans nord-americans. Les beques permeten als andorrans poder cursar estudis de màster o doctorat en una universitat dels Estats Units. Inicialment, s'estableix per a un primer curs acadèmic renovable a dos, segons el rendiment i la durada del programa.

Andorra ofereix una beca Fulbright cada any per cobrir les despeses de matrícula, estada, viatge d'anada i tornada i altres costos addicionals. També hi ha un programa d'estiu adreçat a membres docents de segona ensenyança, formació professional, batxillerat i tècnics del ministeri encarregat de l'educació.

La renovació d'aquest protocol es produeix pocs mesos després que Andorra i els Estats Units commemoressin dues fites de rellevància: el 20è aniversari de la signatura del Conveni del programa Fulbright i el 25è aniversari de l'establiment de les relacions diplomàtiques, fets que evidencien les bones relacions bilaterals existents entre ambdós països.

Nous bàtxelors en Ciències Ambientals i Psicologia

D'altra banda, el consell de ministres també ha aprovat aquest dimecres la creació de dues taules de treball per a la implementació de dos títols d'Estat de bàtxelor en Ciències Ambientals i en Psicologia, tots dos a petició de la Universitat Carlemany.

En el primer cas, la creació del títol en Ciències Ambientals ha de formar professionals amb una visió multidiscilpinar i global de les qüestions ambientals, capaços de col·laborar amb especialistes de diferents àrees amb la finalitat de minimitzar l'impacte ambiental de la nostra activitat sobre l'entorn, actuar per revertir les conseqüències i construir noves formes de relació amb l'entorn més sostenibles.

La composició de la taula estarà formada per Josep Maria Areny, director de Sistemes Educatius i Relacions Internacionals que actuarà com a president; Andreu Bellot, director de Metodologia i Innovació de la Universitat Carlemany; Ramon Copons, rector de la Universitat Carlemany; Josep Fortó, director del Centre d'Estudis Empresarials i Tecnològics de l'UdA; Sílvia Ferrer, directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat; Eva López, responsable del Parc Natural del Comapedrosa; Marta Fonolleda, com a representant de l'AQUA, i Josep Enric Bellot, expert en l'àmbit de les ciències ambientals.

En el cas del bàtxelor en Psicologia, l'objectiu és afavorir l'adquisició dels coneixements i habilitats, partint de l'evidència científica, que són necessaris per observar, avaluar, analitzar, interpretar i intervenir en el comportament humà dins dels diferents contextos d'interacció social en què es produeixen per formar futurs professionals que treballin amb persones, grups, comunitats i organitzacions. Tot plegat amb la finalitat de promoure la salut i la qualitat de vida en els diferents textos de l'exercici professional: clínic i de la salut, educatiu, organitzacional i comunitari.

Josep Maria Areny tornarà a ser president de la taula de treball; també hi prendran part Andreu Bellot i Arantxa Duque Moreno, persona vinculada a la Universitat Carlemany i que ha participat en el disseny de la titulació; Alexandra Saz Peñamaria, com representant de l'UdA; Carme Pallarès, cap de l'àrea de Recursos Sanitaris; Òscar Fernàndez, com a representant del Col·legi Oficial de Psicòlegs d'Andorra; Resma Punjabi, representant l'AQUA, i Ana Martínez Pampliega, catedràtica en Psicologia de la Universitat de Deusto.

renovat
protocol
d'entesa
programa
d'intercanvi
Fulbright
cinc
anys
més
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic