Diari digital d'Andorra Bondia

Representants francesos demanen a Bartumeu que impulsi l’eix viari E-9


Escrit per: 
Redacció

Els cònsols de les set parròquies i representants de l’associació Via-9 i de l’associació de municipis catalans s'han reunit per perfilar l’anomenada Declaració d’Andorra, que ha de servir per donar suport a la conclusió de l’eix viari E-9 entre Tolosa i Barcelona.

Prèviament a la trobada, els representants han visitat el cap de Govern, Jaume Bartumeu i, els de la part francesa especialment, li han demanat que exposés al copríncep francès, Nicolas Sarkozy, la necessitat de concloure el tram entre Tarascó i la frontera amb Espanya. De fet, tant des de la part francesa com des de la part catalana consideren que la implicació d’Andorra pot ser molt important per a l’impuls final del projecte, per la via de diàleg més directa que pot tenir amb els governs de França i Espanya i també amb la Unió Europea.
La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha manifestat després de la reunió mantinguda que aquest eix pot comportar també grans beneficis per a Andorra, i en aquest sentit l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, ha qualificat la implicació del país de molt important, tant des de la vessant qualitativa com quantitativa. El president de Via-9, Alain Chenebeau, ha assenyalat que a través d’Andorra es pot tenir un interlocutor tant amb França com amb Europa. En aquest sentit, cal recordar que a la part francesa està fet el recorregut fins a Tarascó, però no està projectada la continuació de la via. A més a més, des de l’entitat van lamentar que la desviació d’Ax-les-Thermes fa deu anys que es porta a terme, tot i que només és un tram de quatre quilòmetres.
L’alcalde de Terrassa ha manifestat la importància que els diferents municipis i sectors socials i econòmics per on passarà l’eix s’uneixin, i en aquest sentit va recordar que pot ser una oportunitat per al desenvolupament.
A la part catalana, aquest eix ja arriba a Berga i hi ha projectat el tram fins al túnel del Cadí. Per contra, a França l’associació E-9 lamenta que totes les vegades que han demanat informació sobre la continuació del projecte no han rebut resposta, tal com va confirmar Chenebeau.
La declaració que es va començar a elaborar ahir és un document obert en què ara les institucions treballaran per tenir-lo enllestit a la tardor. Un cop estigui redactat de manera definitiva, es farà arribar als diferents governs concernits i també a la Unió Europea, tal com va recordar Ferrer.
Navarro va manifestar que aquesta declaració té un “valor molt important” ja que després l’hauran de signar un important nombre de municipis implicats, de fet uns 90.

Una declaració que plasma la voluntat comuna
La Declaració d’Andorra posa de manifest que les parts signants coincideixen en l’opinió que s’ha d’atorgar a l’eix E-9 una importància estratègica “per a l’estructuració equilibrada de Catalunya, Andorra i el Migdia-Pirineus”. També s’hi recull el “compromís” inicial d’impulsar les accions necessàries per diagnosticar, definir i concretar tots els aspectes que haurien d’integrar el projecte de futur. Un tercer punt inclou la voluntat de configurar-se com a grup permanent de municipis per al treball conjunt i aconseguir així un consens amb el qual lluitar per l’objectiu comú de tirar endavant l’eix viari. Finalment, els signants d’aquesta declaració es comprometran a dur a terme les accions necessàries davant els governs dels tres estats implicats per aconseguir plasmar l’eix al més ràpidament possible.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte