Diari digital d'Andorra Bondia
Retocs per avançar o per retrocedir
Retocs per avançar o per retrocedir

Retocs per avançar o per retrocedir


Escrit per: 
M.S. / Foto: C.G.

Més enllà de qüestions com el contracte opcional fins als 72 anys, l’allargament del permís de maternitat o l’abaratiment de l’acomiadament no causal anunciades pel conseller general de DA Josep Anton Bardina dimarts passat, l’esborrany de la proposició de llei qualificada de relacions laborals, que el grup demòcrata ha lliurat als agents socials, inclou tota una sèrie de “petits canvis” que, per uns, són avenços i, per uns altres, clars retrocessos.
Així, i més enllà del títol primer de la proposició –relatiu a l’àmbit d’aplicació i als principis informadors–, ja en el títol segon, que fa referència a tot allò que està relacionat amb el contracte de treball, s’hi observen, a part de les noves modalitats de contracte, retocs que, tot i semblar petits, poden tenir una incidència important tant per al treballador, en la majoria dels casos, com per a l’empresari.
És el cas per exemple de la regulació del període de prova, que amb la legislació vigent s’ha de pactar per escrit entre les parts i no pot ser superior a un mes. En canvi, l’esborrany de DA elimina l’obligació que sigui pactat i n’allarga la durada màxima a dos mesos. A més a més, en els casos de càrrecs directius, en què el període de prova actual pot ser de tres mesos o fins a un màxim de sis en funció del salari, també es dupliquen els temps i pot arribar als sis mesos o a l’any.
Quant als contractes de durada determinada, i a diferència de la llei vigent, que prohibeix la successió de més de dos contractes i entén un hipotètic tercer ja com per a temps indefinit, el text lliurat als agents socials estableix una durada màxima de dos anys i prohibeix els contractes successius que sobrepassin aquest període. No obstant, i dins el termini de dos anys, permet fins a tres contractes d’aquestes característiques i no serà fins al quart, en cas que hi sigui, que ja s’hagi de fer per un temps indefinit.
En el cas del treball dels menors, l’esborrany prohibeix treballar als menors de 15 anys –actualment la prohibició afecta els menors de 14–,  però eleva les hores diàries fins a vuit, en lloc de les sis actuals, mantenint la interrupció d’una hora i el descans setmanal de dos dies consecutius. Entre jornada laboral i jornada laboral, però, i aquest canvi es preveu també per a tots els treballadors en general i no només els menors d’edat, hauran de passar un mínim d’onze hores en lloc de les dotze actuals.
Els menors d’edat, igual que ara i a excepció d’alguns contractes d’aprenentatge  en funció del tipus d’activitat, no podran fer hores extraordinàries ni treballar de nit, si bé el període de treball nocturn es fixarà entre les deu de la nit i les sis del matí i no entre les deu de la nit i les vuit del matí com amb la legislació vigent.
Pel que fa als contractes d’aprenentatge, i a part dels destinats a menors i a persones amb discapacitat, l’esborrany de DA preveu també aquesta tipologia de contracte per a les persones, majors d’edat, que es reincorporin al mercat de treball en un sector o una activitat diferent de la que havien desenvolupat anteriorment. La durada d’aquests contractes, però, d’entre sis mesos i dos anys amb el Codi de relacions laborals del 2008, es fixarà en la llei d’ocupació.
Quant als contractes de curta durada, que actualment no poden excedir de 15 dies, passaran a poder ser de 30 dies, mentre que en el cas del fix discontinu els treballadors seguiran havent de ser convocats com a mínim quinze dies abans de reprendre l’activitat, tot i que en lloc de deu dies hauran de respondre en cinc si no volen que s’entengui que desisteixen del contracte.

relacions laborals
esborrany
text
DA
agents socials
retocs
retrocedir
avançar
contractes consecutius
treballador
Josep Anton Bardina

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte