Diari digital d'Andorra Bondia
Els consellers generals del grup mixt asseguts ja als escons que ocupaven abans els liberals, que passen a la tercera fila.
Els consellers generals del grup mixt asseguts ja als escons que ocupaven abans els liberals, que passen a la tercera fila.

Retrets al PS per portar Sindicatura a la Batllia per l’afer del grup mixt


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.M.

La decisió del comitè executiu del Partit Socialdemòcrata de demanar als consellers generals de la formació que tirin endavant la demanda a la Batllia contra Sindicatura per l’actuació que ha mantingut en tot l’afer del grup mixt ha generat un cert malestar entre la resta de formacions, que han retret als consellers socialdemòcrates la seva actitud. 
Així, des del grup parlamentari demòcrata, el conseller general Carles Jordana va retreure als parlamentaris del PS que vulguin posar en dubte l’honorabilitat” del síndic, i va assegurar que es tracta d’un “dia molt trist” perquè la decisió dels consellers socialdemòcrates permet constatar que “ja no es respecta res”. 
En aquest sentit, Jordana, que va lamentar el “nou exercici de demagògia”, va recordar que la figura del síndic és anterior a la del cap de Govern i que mereix un respecte per tot el que ha representat i representa encara, i que no s’hauria d’intentar “judicialitzar decisions polítiques” del màxim representant de la institució “més antiga i preuada” del país com és el Consell General. 
Per la seva part, el conseller general d’Unió Laurediana-Ciutadans Compromesos Carles Naudi d’Areny-Plandolit va lamentar que des del PS es pretengui “mediatitzar un procés normal portant-lo al circ mediàtic”, i va insistir que s’ha seguit el procés que tocava amb la marxa de cinc consellers generals d’un grup parlamentari i l’entrada, tal com preveu el reglament de la cambra parlamentària, al grup mixt.
Així mateix, Naudi va retreure als socialdemòcrates que ells es neguessin a una presidència rotatòria amb SDP a l’inici de la legislatura i ara, en canvi, la reclamin. També va posar de manifest la poca voluntat que han mostrat per arribar a una entesa i va recordar que “han rebutjat totes les propostes que se’ls han fet” i que semblava que “només volien el que tenien els seus exsocis”.
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi,  va destacar que “no comparteix” la decisió ni tampoc “els plantejaments esgrimits” per justificar-la. En aquest sentit, Naudi, que va reiterar que l’opció escollida finalment és la “menys traumàtica” perquè si s’hagués optat per la que va proposar el PS “sí que s’haurien vulnerat els drets de les minories”, es va mostrar convençut que el fonament del recurs “no se sustenta” perquè, segons va dir, sembla evident que el reglament que hi havia anteriorment al grup mixt “ens comprometia als cinc consellers que en formàvem part” i un cop entren cinc consellers més “cal un reglament nou”. 
Finalment, la consellera general independent, Sílvia Bonet, tampoc comparteix la decisió dels socialdemòcrates, tot i que la veu legítima. No obstant, la parlamentària és de l’opinió que són prioritaris els esforços en temes com la sanitat, l’habitatge o a la millora de les pensions, etc., més que no pas en altres aspectes que “no afecten els ciutadans”.
Aquestes manifestacions van tenir lloc després de la sessió de Consell General extraordinària en què es van aprovar els canvis en les delegacions internacionals davant l’Assemblea del Consell d’Europa i davant l’Organització per a la Seguretat i Cooperació Europea (OSCE). Així, i després de l’escissió del grup liberal, Víctor Naudi va passar a ocupar una plaça de membre titular a la delegació al Consell d’Europa, mentre que Judith Pallarés va passar a ser-ne membre suplent. En el cas de l’OSCE, es van ratificar Carles Naudi i Pere López com a membre titular i suplent, respectivament.
Precisament, els parlamentaris del PS es van abstenir en la votació de la delegació al Consell d’Europa i ho van fer, segons va explicar López, “per coherència amb el que hem defensat aquests darrers dies”. En aquest sentit, López va denunciar que se’ls “exclou d’una sèrie de responsabilitats i de llocs polítics que ens pertocaven”, i va lamentar que el síndic “hagi fet política” d’aquest afer  i, en certa manera, hagi estat partícip d’una pinça política que “hi ha hagut per treure’ns representativitat”.
A més, López, que va remarcar que “el síndic no pot entrar en aquest joc”, ja que suposa un “menysteniment a la institució”, va lamentar que una formació que va obtenir una quarta part dels vots en els comicis del 2015 “no pugui participar en cap moment de la legislatura a una institució tan important com el Consell d’Europa”.

 

retrets
PS
Sindicatura
Batllia
grup mixt
afer

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte