Diari digital d'Andorra Bondia
La llei s'ha aprovat amb 11 vots a favor i 4 abstencions.
La llei s'ha aprovat amb 11 vots a favor i 4 abstencions.

Retrets de la majoria al PS per l'abstenció a una llei que "millora la situació dels autònoms"


Escrit per: 
M.S. / Foto: Consell General

El Consell General ha donat el vistiplau a la Llei de mesures excepcionals i urgents, en matèria processal i administrativa, per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 en una sessiò marcada pels retrets dels grups de la majoria parlamentària i del Govern al grup socialdemòcrata per abstenir-se i no donar suport explícit a una llei que "millora la situació dels treballadors per compte propi".

I és que el president del grup socialdemòcrata, Pere López, que malgrat alguns dubtes amb relació a la vinculació de l'entrada en vigor d'algunes mesures al decret de fi d'emergència que faci el Govern va avalar la part del text relativa a la represa de l'activitat judicial i a les mesures en matèria de cessació de pagaments i fallides i sobre les societats mercantils, ha justificat l'abstenció en el fet que les mesures pels autònoms arriben "tard" i són "insuficients".

Així mateix, López ha destacat que alguns dels canvis que es porten a terme amb relació als treballadors per compte propi "arriben per un cúmul de despropòsits del Govern i de la majoria", i ho ha exemplificat amb el cas de la incompatibilitat de la prestació per als autònoms prevista en la segona llei de mesures urgents amb la suspensió o reducció de la cotització a la CASS que ja venia de la primera. En aquest sentit, López ha lamentat que l'executiu "hagi tardat cinc setmanes per entendre i assumir" que allò que estava escrit a la llei de "és incompatible, vol dir que és incompatible" i ha etzibat que "no és un exemple de diligència i bona governança".

Les paraules de López, que ha insistit en que el text aprovat avui suposa una "rectificació notable un mes i mig més tard" però "insuficient", han irritat els grups parlamentaris que donen suport a l'executiu i han estat replicades ja en la següent intervenció per la parlamentària demòcrata Ester Molné, que no només ha defensat que "Govern i majoria sempre estem al costat dels autònoms i del conjunt dels ciutadans" sinó que ha lamentat que "el PS aprofita l'ocasió per fer política, dir que les coses no s'han fet prou bé i buscar picabarelles absurdes". I ha instat la resta de grups de la majoria a "no perdre el temps amb aquestes picabaralles".

Tot i assegurar voler seguir el consell de Molné, el cap de Govern, Xavier Espot, que una vegada més ha contraposat l'actitud del PS a la del grup parlamentari de Terceravia i la de López a la de Josep Pintat, no s'ha pogut estar de censurar el president del grup del socialdemòcrata i recriminar-li que pretengués fer creure a la ciutadania que alguns dels aspectes que preveu la nova llei per als treballadors per compte propi ja van ser proposats pel PS en les esmenes al segon text de mesures urgents quan "no va ser així". Per això Espot, que ha agrait a López l'abstenció ja que "sempre és millor que un vot en contra", ha assegurat amb contundència que "si hi ha hagut precipitació i un cúmul de despropòsits, són compartits".

L'atac més dur a López i als socialdemòcrates però ha estat el del president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, que en la seva segona intervenció ha censurat el "dur to" de les manifestacions de López i li ha recriminat el fet de "no haver entès massa bé el perquè estem aquí" que "és per donar sortida a les necessitats i demandes dels ciutadans". Costa, que ha recordat que "estem davant una pandèmia mundial sense precedents", ha acusat López d'utilitzar un "doble discurs perillós" ja que, d'una banda, "pretén erigir-se com el gran defensor dels treballadors per compte propi" però, de l'altra, "no donarà suport a mesures que milloren la situació dels autònoms".

En la rèplica, López, que ha retret a Costa el "to bel·ligerant", ha insistit en que malgrat les millores que aporta la llei aquestes no són suficients i ha demanat a l'executiu el perquè no es garanteix als autònoms que cotitzen pel salari mitjà el 60% del salari com si es fa amb els assalariats així com "què passa amb la meitat del mes de març" ja que la llei preveu que la prestació pels autònoms sigui només retroactiva a l'abril.

Malgrat l'intercanvi de retrets, i que fins i tot en algun moment de la sessió Espot ha lamentat la "manca de lleialtat institucional" del PS, López, que no ha rebut resposta a les dues qüestions plantejades, ha assegurat "entendre" que es tracta de moments complicats i que tant executiu com grups que li donen suport "treballen sota pressió", motiu pel qual ha reiterat la proposta de "mà estesa", un oferiment, ha lamentat, que "rebutgen dia sí, dia també".

En aquesta ocasió, el cap de Govern sí ha respost a l'enèsim oferiment de mà estesa de López a qui ha advertit que "ha de demostrar lleialtat institucional perquè la mà estesa" existeixi. En aquest sentit, Espot ha recorregut de nou a la comparació amb Terceravia posant en relleu que amb Pintat sí que és possible una entesa i amb López no, per la qual cosa ha convidat al president del grup socialdemòcrata a plantejar-se la seva actitud. El socialdemòcrata però ha recordat a Espot que la "lleialtat institucional que demana requereix un treball conjunt", i ha remarcat que "no es pot demanar lleialtat a aquell a qui no se li explica res ni se li tramet informació, ni se li diu amb quins escenaris treballa el Govern".

Precisament, el president del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents ha demanat durant la sessió l'establiment d’un full de ruta que reculli els diferents escenaris que pot tenir Andorra, de positius i d’adversos, i que marqui els recursos econòmics amb els quals compta el país. Pintat ha admès que “sabem que són difícils d’albirar, però és el moment de definir el procés de reobertura i de cercar el suport o l'empatia internacional. En aquest camí ens trobaran". 

 

retrets
majoria
PS
abstenció
llei
millora la situació dels autònoms

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte