Diari digital d'Andorra Bondia
El president demòcrata, Carles Enseñat, va retreure a l’oposició que no donés suport a l’increment de salaris i pensions.
El president demòcrata, Carles Enseñat, va retreure a l’oposició que no donés suport a l’increment de salaris i pensions.

Retrets per la forma i el fons


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El Consell General, únicament amb els vots de la majoria que dona suport al Govern, va donar llum verd ahir al projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania després d’un debat més centrat en la forma i en la tramitació del text que no pas en el seu contingut i en les mesures previstes, com ara l’obligatorietat d’incrementar en un 3,3% (l’IPC del 2021) tots aquells salaris inferiors al salari mitjà (27.130 euros) als que no s’hagués aplicat ja l’IPC o l’increment en un 3,67% de les pensions de la CASS inferiors al salari mínim.

De fet, i encara no tres hores abans de l’inici de la sessió, des del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents es va presentar a Sindicatura un recurs contra l’admissió a tràmit del projecte de llei, un recurs que, a l’inici del debat, no havia rebut resposta, segons va explicar en la seva primera intervenció el president del grup. 

Josep Pintat va argumentar la presentació del recurs en el fet que “no havia quedat prou acreditada la urgència i necessitat” així com per la manca de documentació, ja que no s’havia adjuntat el “dictamen preceptiu i no vinculant del Consell Econòmic i Social”, unes mancances que han fet que “s’hagin vulnerat els nostres drets com a consellers generals”. Així mateix, Pintat, que en relació amb el contingut de la llei va lamentar també que “no queda acreditada la repercussió real de les mesures”, va advertir del risc que la inseguretat jurídica generada pugui dur a “un seguit de recursos judicials per part dels ciutadans i de les empreses”.

Per la seva part, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, va argumentar l’abstenció de la seva formació en el fet que “no es pot parlar de la millora del poder adquisitiu sense tenir en compte el preu de l’habitatge, que és el que més el condiciona”. I en aquesta línia, López va carregar contra la política neoliberal en matèria d’habitatge de l’Executiu, a qui va retreure que no hagi volgut acceptar cap de les propostes dels socialdemòcrates i també que digui que hi ha diàleg al CES quan “cap proposta ni de patronal ni de sindicats s’ha incorporat al projecte de llei”.

El ministre de Presidència Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que va defensar la forma com s’havia tramitat el text, que ja es va utilitzar en les lleis de mesures urgents per la pandèmia, va repassar una per una les mesures recollides, així com també les que ja es van aprovar per la via reglamentària, i va retreure als grups de l’oposició que se centressin en la forma i que haguessin “evitat parlar del fons i de l’efecte positiu que tindran les mesures”. Així mateix, Gallardo, que va admetre que “segurament en les formes ho hauríem pogut fer millor”, va contraposar la política de l’Executiu amb la “política comunista” que voldria el PS, a qui va retreure que vulgui un “excés d’intervencionisme del mercat”.

Des dels grups de la majoria, el president demòcrata, Carles Enseñat, que va considerar que el projecte de llei complia amb els requisits per a la tramitació per la via d’extrema urgència i necessitat, va anar enumerant una per una les diferents mesures i va remarcar en cada ocasió que Terceravia “hi vota en contra” i el PS “s’hi absté”.

El president de grup liberal, Ferran Costa, va lamentar que en el debat s’estigués “desdibuixant el que és essencial, que és que avui els ciutadans veuran augmentat el seu poder adquisitiu”, mentre que el de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, remarcava també que des del Govern i la majoria “s’està actuant per donar solucions a ciutadans i empreses”.

retrets
Forma
fons
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic