Diari digital d'Andorra Bondia
Espot, Cinca i Ubach en la sessió del Consell General d'ahir.
Espot, Cinca i Ubach en la sessió del Consell General d'ahir.

Retrets per la manca d’anticipació per afrontar el problema d’habitatge


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Les formacions de l’oposició van coincidir ahir a l’hora de retreure a l’executiu la seva “manca de planificació” i “anticipació” per fer front a la problemàtica de l’habitatge, durant el debat del projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, un text que va tirar endavant únicament amb el vot favorable dels consellers de la majoria taronja.
I és que des de l’oposició, que va criticar també la “improvisació de les mesures” tenint en compte que la llei que es debatia ahir no deia res de les noves mesures anunciades per l’executiu després de la protesta ciutadana del 17 de desembre, es va coincidir també que el text “no servirà per resoldre la greu problemàtica de l’habitatge”, ja que les mesures si “finalment tenen algun efecte” no ho faran fins d’aquí a tres o quatre anys.
A més, segons va apuntar el president del grup liberal, Jordi Gallardo, algunes de les mesures, com la de l’impost sobre els pisos buits “podrien ser contrapruduents” i fins i tot disminuir el parc d’habitatge residencial de lloguer. Així, Gallardo, que va assegurar que “no deixa de ser il·lustratiu que s’intervingui el mercat en el cas del tabac però no per assegurar un dret com l’accés a l’habitatge, garantit per la Constitució”, va incidir en la necessitat de “facilitar” la col·laboració pública i privada per introduir més pisos al mercat.
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, Joan Carles Camp, que va recordar que “posar habitatges al mercat no es fa d’avui per demà”, va lamentar que aquesta problemàtica ha servit per posar de manifest que “tenim un Govern que no governa, sinó que va a remolc dels esdeveniments, i que es mou per impulsos i per manifestacions”.
El parlamentari del PS Pere López, que va lamentar que s’abordi un problema sense conèixer quants pisos buits hi ha, va incidir que l’aprovació del text “consuma el fracàs més gran de DA”, mentre que el titular d’Afers Socials, Xavier Espot, va defensar el projecte de llei assegurant que es tracta de “mesures realistes” i “no de focs d’artifici” i que busquen atacar l’arrel del problema, que és la manca d’habitatge de lloguer residencial.
Previ al debat de la llei, la majoria demòcrata va rebutjar les dues reserves d’esmena presentades per UL-ILM per tal de modificar la Llei d’intercanvi automàtic d’informació per incloure entre els comptes exclosos aquells destinats exclusivament a cobrir pagaments i rebre abonaments vinculats a arrendaments, sempre que el saldo mitjà anual d’aquests no superi els 10.000 dòlars.
Aquesta qüestió va provocar una encesa discussió entre Camp i el titular de Finances, Jordi Cinca, que va recordar que la proposta “no encaixa” en la línia del que està fent l’OCDE, que precisament “és revisar a la baixa els comptes exclosos”. En aquesta línia, el ministre va respondre a les acusacions de Camp de “no haver sabut explicar bé la idiosincràcia del país i d’on venim” a Europa ni a l’OCDE, assegurant que una proposta d’aquestes característiques seria “tirar per terra” tots els esforços fets des del 2010 cap a la transparència i homologació internacional per aconseguir que el país no formi part de cap llista negra de jurisdiccions no cooperants.
La majoria demòcrata, justificant-se en la “inviabilitat econòmica”, va rebutjar també la reserva d’esmena que plantejava la modificació de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) per tal de crear l’ús energètic com a nova tipologia en el planejament urbanístic amb la finalitat de facilitar i estendre la utilització de l’energia geotèrmica.
 

La proposta d’actius virtuals de Naudi supera el primer tràmit

La proposició de llei per regular els actius virtuals impulsada pel conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Carles Naudi d’Areny-Plandolit va superar ahir el primer tràmit parlamentari i va ser presa en consideració amb els vots favorables de la majoria demòcrata i de conseller d’SDP, Víctor Naudi, i la parlamentària independent, Sílvia Bonet.
En la defensa del text, Naudi va incidir que la proposta recull “l’esperit que compartim la majoria” en el sentit “de crear noves oportunitats, nous sectors econòmics i llocs de treball” que permetin donar un impuls al creixement de l’economia. 
En aquest sentit, el parlamentari, que no va voler entrar a discutir sobre les mancances de la proposta assenyalades pel ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, que va llegir el criteri del Govern, va posar l’exemple de Malta, on el PIB ha crescut a un ritme del 5% des de la regulació d’aquest sector, i del cantó suís de Zug, on ja s’han establert 600 empreses relacionades amb aquest àmbit des de la seva regulació, i on la renda per càpita “és de 80.000 euros”. 
Des de DA, el conseller general Marc Ballestà va admetre que la regulació “pot ser beneficiosa per crear un nou sector d’activitat” i per donar el missatge que Andorra “aposta per les noves tecnologies i la innovació” i que en aquest àmbit “no vol ser un espectador”. Amb tot, Ballestà va incidir que cal “fer les coses bé” per no posar en risc els esforços fets en matèria de “transparència i prevenció de blanqueig”.
Per la seva part, el conseller general del PS Gerard Alís va justificar l’abstenció de la seva formació en el fet que malgrat que sigui “encertat fer aquesta regulació” es tracta d’un “àmbit delicat” i que “a aquestes altures, és complicat treballar correctament aquest text”.
També el conseller liberal Ferran Costa va argumentar l’abstenció adduint a la complexitat de la qüestió per fer una llei prou flexible per crear les condicions favorables i alhora prou bona per protegir-se dels riscos, en el molt debat internacional que genera i encara en l’absència de consens global que hi ha.

Llum verd a la Fundació Nostra Senyora de Meritxell

El ple de la Cambra va aprovar ahir per assentiment de tots els grups el gruix del projecte de llei de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell –el PS va demanar votar per separat dos articles–, que canvia la forma jurídica de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, fins ara associació, un fet que, tal com va remarcar el titular d’Afers Socials, Xavier Espot, “n’assegura el futur”.  La majoria demòcrata va rebutjar les dues reserves d’esmena dels consellers generals socialdemòcrates encaminades a reforçar la presència dels usuaris i familiars al patronat de la nova fundació i també perquè fos el ministeri de Salut i no la CASS qui en formi també part.
El ple, amb l’abstenció del parlamentari d’SDP, Víctor Naudi, va aprovar també el nomenament de David Cerqueda i Armand Pujal com a membres del consell d’administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), que de fet renoven mandat, ja que ja han format part d’aquest organisme els darrers sis anys. Precisament, el titular de Finances, Jordi Cinca, va voler agrair-los públicament la disposició a acceptar un nou mandat després “d’haver hagut de gestionar sis anys complicats”.

La sessió parlamentària continuarà avui amb el debat i votació de les esmenes a la totalitat al projecte de llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac presentades pels consellers generals del grup liberal i els parlamentaris d’UL-ILM, i el debat de totalitat del pressupost.

retrets
manca
anticipació
afrontar
problema
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte