Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant la reunió pública d’ahir al Centre de Congressos de la capital.
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant la reunió pública d’ahir al Centre de Congressos de la capital.

Riba admet que un no a l’acord amb la UE “no és lliure de conseqüències”


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Ho va deixar entreveure el cap de Govern en la recent trobada prenadalenca amb els mitjans de comunicació i ho va reconèixer ahir sense embuts el secretari d’Estats d’Afers Europeus, Landry Riba, abans de la reunió: un no unilateral d’Andorra a l’acord d’associació, ja sigui perquè marxa de la taula de negociació o perquè la ciutadania rebutja l’acord en el referèndum, “no és lliure de conseqüències”.

Riba va deixar clar, però, que es tracta d’un escenari que ara per ara no es contempla i que en cap cas “és el tarannà de la taula de negociació”, ja que la UE “no ha donat cap tipus d’ultimàtum”, a la vegada que Andorra tampoc ha jugat la carta de dir “tingueu en compte que això ha de superar un referèndum”. Amb tot, el secretari d’Estat d’Afers Europeus sí que va remarcar que “a ningú se li escapa” que hi podria haver conseqüències si l’acord no prosperés, ja que es tracta d’un projecte de gran abast que s’està negociant quan ja hi ha tota una sèrie d’acords preexistents que “de moment no s’estan tocant  perquè l’acord d’associació els ve a substituir”.

Sobre quines serien les conseqüències, Riba es va mostrar prudent davant un escenari que “esperem que no s’hagi de veure mai”, però sí que va recordar el cas de Suïssa, que va considerar “paradigmàtic en aquest sentit”, en què fins a “120 acords bilaterals estan en una mena de fase d’erosió perquè la Unió Europea no té la voluntat expressa per avançar o renovar aquests acords vist que hi ha una situació més general que no s’ha resolt”.

En aquesta línia, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, que va admetre que un no a l’acord posaria Andorra en una “situació  complexa” perquè caldria trucar novament a la porta de la Comissió Europea, va recordar que “partim de la situació que qualsevol dels acords que tenim és denunciable en sis mesos”, i va apuntar que  “entre denunciar un acord, deixar que s’erosioni o simplement no donar curs a certes demandes  hi ha un món de probabilitats”. 

Amb tot, Riba, que va insistir que “no hem de veure la situació com una amenaça o una espasa de Dàmocles que tinguem damunt del cap”, va apel·lar a “no posar-se en la pitjor situació”, ja que “no hi ha cap certesa tampoc que això sigui així”, i va demanar “centrar-se en allò en què estem posant tants i tants esforços, que és a mirar de tenir el millor acord possible i intentar obtenir la confiança de la ciutadania perquè es posicioni favorablement a aquest projecte”.

Per la seva part, i ja en la reunió que va aplegar encara no un centenar d’assistents, el cap de Govern, Xavier Espot, va defensar també la importància d’un acord que ha de permetre que Andorra “pugui participar de forma progressiva i estructurada en el mercat interior europeu”, un element clau per a la diversificació econòmica, amb la creació de “sectors d’alt valor afegit i menys consumidors de recursos”.

Així mateix, Espot va recordar la seva recent visita a Brussel·les, on va reunir-se amb la presidenta i el vicepresident de la Comissió Europea, i va assegurar que “no hi ha una voluntat de la UE de passar la piconadora com diuen alguns, sinó al contrari, la voluntat d’arribar a una entesa amb Andorra i que sigui un acord beneficiós per a ambdues parts”.

Igual com en les darreres reunions de Canillo i la Massana, el secretari d’Estat d’Afers Europeus i el cap de Govern van fer el punt d’on es troba la negociació amb la UE, van reiterar el calendari previst de poder tancar l’acord a finals del 2023, coincidint amb la presidència espanyola, i van avançar que en breu rebran la normativa inclosa en els annexos relatius a la lliure circulació de capitals i als serveis financers per començar-la a analitzar i veure si cal alguna adaptació.

acord d'associació
Landry Riba
ue

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte