Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió pública sobre l’acord d’associació amb la UE celebrada ahir al vespre a la Valireta d’Encamp.
Un moment de la reunió pública sobre l’acord d’associació amb la UE celebrada ahir al vespre a la Valireta d’Encamp.

Riba defensa el format de reunions escollit i manté que s’anirà al detall


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El secretari d’Estat d’Afers Eu-ropeus, Landry Riba, va sortir ahir al pas de les crítiques de Progressistes-SDP amb relació a l’enfocament de les reunions públiques per abordar l’acord d’associació amb la Unió Europea i en va defensar el format escollit, que “no és improvisat, sinó que s’ha pensat així”. 
En aquest sentit, Riba va explicar que davant un projecte “dens i complex” com és l’acord d’associació amb la UE “hauria estat un error entrar inicialment en el detall”, i va insistir que aquesta primera ronda de reunions públiques “té la voluntat d’establir una mena de coneixement de base per al conjunt de la gent que vagi venint a les reunions successives”.
“Pensem que s’hauria encarat malament si a la primera sessió es començava parlant per exemple de disposicions jurisdiccionals de l’acord quan la gent potser no hauria sentit mai que l’acord té tres blocs, que n’hi ha un que és l’acord marc i que a dins hi ha disposicions que són interessants i de les quals parlarem, però no d’entrada”, va destacar el secretari d’Estat d’Afers Europeus, que es va mostrar convençut que amb els “com a mínim” dos anys que queden de negociació “hi haurà temps d’entrar en el detall”.
En aquest sentit, Riba, que no considera que s’hagi fet “una mala còpia” de San Marino, com va assegurar el president de Progressistes-SDP, va avançar que es faran “sessions més de nivell expert, convidant especialistes, per poder tocar tots els temes”, i va insistir que de la mateixa manera que l’acord “planteja una incorporació progressiva i estructurada al mercat interior, no entendríem que es volgués comunicar aquest missatge a la ciutadania d’una manera que no sigui progressiva i estructurada”.
Finalment, el secretari d’Estat, que va fer aquestes manifestacions abans d’iniciar la reunió pública d’ahir a Encamp, es va referir a les acusacions de “petulant” i va explicar que “tothom m’ha fet broma durant el dia perquè la gent que em coneix penso que pot considerar que si alguna cosa em caracteritza és no ser petulant”. Així mateix, Riba va admetre que de les crítiques li va saber greu que “es considerés que havia posat en dubte la feina feta per l’equip diplomàtic que hi ha hagut a Brussel·les, i aquí coincideixo amb el senyor Bartumeu que han fet una feina excepcional”.
Pel que fa a la reunió a la Valireta, que va aplegar 88 persones, va seguir la mateixa estructura que la de dilluns a Canillo, tot i que en aquesta ocasió sí que va comptar amb l’assistència del cap de Govern, Xavier Espot, que va ser l’encarregat de fer la introducció inicial explicant el funcionament i l’objectiu de la reunió i defensant l’acord d’associació i l’entrada al mercat interior europeu com la gran possibilitat de no ser tan dependents dels sectors econòmics tradicionals i poder diversificar l’economia amb l’arribada de nous sectors d’activitat.
Espot, que no va poder ser dilluns a Canillo en coincidir amb el funeral del copríncep Jacques Chirac, va valorar de forma “molt positiva” la reunió “no només pel tarannà didàctic i pedagògic del secretari d’Estat, si no per la rebuda que hi ha hagut de la ciutadania i perquè ha participat de forma activa amb preguntes que crec molt pertinents i que van al fons de la qüestió”. En aquesta línia, el cap de Govern va incidir en l’elevat nombre de preguntes amb relació a les mercaderies i la duana.
La setmana vinent hi ha prevista una nova ronda negociadora a Brussel·les, així que les reunions públiques sobre l’acord d’associació amb la UE no es reprendran fins al 14 d’octubre amb la trobada prevista a la sala de la Closeta a la Massana. Dos dies després serà el torn d’Andorra la Vella, a la sala d’actes de La Llacuna, i el 17 d’octubre tindrà lloc la reunió al Centre de Congressos d’Ordino.

riba
defensa
format
reunions
escollit
detall
s'anirà
manté

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte