Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió pública sobre l’acord d’associació amb la UE celebrada ahir al vespre a la sala de la Closeta.
Un moment de la reunió pública sobre l’acord d’associació amb la UE celebrada ahir al vespre a la sala de la Closeta.

Riba manté que en la negociació de l’acord no es qüestiona la frontera


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“No s’ha qüestionat en cap moment la frontera i aquesta es manté en el seu doble vessant, el del control de persones i el de barrera fiscal, és a dir, de duana.” Així de clar i contundent es va mostrar el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, durant la reunió pública sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea celebrada a la sala de La Closeta de la Massana.
I és que bona part dels assistents, a l’hora de les preguntes es van interessar i van mostrar el neguit per la lliure circulació de persones, un dels pilars del mercat interior europeu al qual Andorra pretén accedir mitjançant l’acord d’associació. 
Riba, que responent a una altra qüestió va deixar clar que la fiscalitat “no forma part de l’acord”, va admetre que “si els nacionals andorrans poden circular lliurement pel mercat interior, a la contra és veritat que qualsevol nacional d’un altre Estat pot venir”, tot i que va tranquil·litzar el centenar de presents recordant l’impacte dels andorrans al mercat interior i el dels 500 milions d’habitants d’aquest “és asimètric” i que “aquesta asimetria ha de ser tinguda en compte”.
En aquest sentit, Riba, que va defensar que una de les línies de negociació del Principat és poder mantenir un sistema que “permeti controlar els fluxos migratoris” no únicament per modular el mercat de treball, sinó també “per mantenir l’alt nivell de seguretat ciutadana”, va recordar que hi ha precedents com el de Liechtenstein, que participa del mercat interior però que a l’hora d’atorgar autoritzacions de residència té un sistema de quotes.
Precisament, la lliure circulació de persones va ser una de les qüestions que va centrar bona part de la nova ronda negociadora entre les delegacions de la UE i d’Andorra de la setmana passada a Brussel·les, una reunió en la qual, segons va precisar Riba, “es va fer bàsicament comparació de normativa”.
La reunió d’ahir a la Massana va seguir la mateixa estructura que les portades a terme a Canillo i a Encamp, si bé en aquesta ocasió el cap de Govern, Xavier Espot, no va fer la introducció inicial, sinó una breu síntesi defensant “l’oportunitat per a Andorra” que suposa un acord d’aquestes característiques i la importància d’aquestes trobades de cara a “reforçar la posició negociadora” del Principat, abans de donar pas a les preguntes dels assistents.
Precisament, algun dels presents va queixar-se que les respostes i les explicacions eren “poc concretes” i “molt genèriques”, un aspecte que es corregirà en futures reunions i a mesura que s’avanci en la negociació quan “es podrà entrar més al detall”, com va dir Riba.
Aquesta primera tanda de reunions públiques sobre l’acord d’associació continuarà demà a Andorra la Vella, al Centre de Congressos, i dimecres al Centre de Congressos d’Ordino. Dilluns i dijous de la setmana vinent serà el torn de Sant Julià de Lòria, a l’auditori Rocafort, i d’Escaldes-Engordany, a la sala d’actes del Comú, respectivament. Finalment, i en espera que es concretin les trobades previstes a Tolosa i Barcelona així com la data de la reunió que es farà per streaming, el dilluns 28 d’octubre tindrà lloc una reunió al Pas de la Casa.

riba
manté
negociació
frontera
l'acord
qüestiona
no

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte