Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió negociadora mantinguda avui.
Un moment de la reunió negociadora mantinguda avui.

Riba, satisfet per poder mantenir les quotes amb “variacions”


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

Andorra i la Comissió Europea han mantingut avui la darrera sessió de l’any relativa a les negociacions per a l’assoliment d’un acord d’associació. Les delegacions han tractat alguns aspectes de l’Annex II sobre normes tècniques dels productes, la normativa relativa a aspectes veterinaris, fitosanitaris i a la seguretat alimentària (annex I), el comerç (Annex XXV) i la Duana (Annex XXIII). Així mateix, també han seguit amb l’anàlisi de la normativa i possibles adaptacions sobre la lliure circulació de treballadors, el dret d’establiment, i les telecomunicacions. 

En relació amb la lliure circulació de persones, Andorra i la Unió Europea segueixen analitzant els mecanismes de regulació dels fluxos migratoris i els procediments aplicats pel Principat. La negociació es basa en la proposta d’adaptació que ha fet Andorra, basada en el precedent ja acceptat per la Unió Europea a Liechtenstein i que permet el manteniment del concepte de quota. En relació amb la negociació, el secretari d’Estat d’Afers Europeus i cap negociador d’Andorra, Landry Riba, s'ha mostrat satisfet de com evolucionen i ha apuntat que “anem trobant punts d’acord i confiem que puguem acabar amb un sistema basat en quotes, tot i que potser amb algunes variacions respecte del que coneixem avui en dia”. Pel que fa a les telecomunicacions, les dues delegacions han mantingut avui un primer intercanvi després que al juliol Andorra presentés la seva posició inicial sobre aquesta qüestió. Les dues delegacions s’han emplaçat a continuar els debats per treballar en una posició de consens.

“Mantenim una agenda que inclou, d’una banda, annexos tècnics, i de l’altra aspectes molt més polítics, en els quals és important prendre’s el temps d’exposar i entendre les posicions negociadores per anar cap a una solució que haurà de ser acceptable per les dues parts”, ha recordat Riba. La ronda de negociació ha estat la setena i última de l’any. Les dues delegacions treballen en un calendari pel primer semestre de l’any 2023 que mantingui el ritme de negociació actual. L’agenda política del Govern sobre l’acord d’associació prossegueix divendres amb una visita de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i Riba a Suècia. Riba també es desplaçarà a Mònaco el 5 i 6 de desembre per participar en la reunió anual de caps negociadors juntament amb els de Mònaco i San Marino.

acord d'associació
Comissió Europea

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte