Diari digital d'Andorra Bondia
Landry Riba fent declaracions ahir al migdia.
Landry Riba fent declaracions ahir al migdia.

Riba treu ferro a la davallada de suport a l’acord d’associació


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va treure ahir ferro a les dades de l’Enquesta política de l’ARI que evidencien un lleuger descens dels ciutadans que avalen l’acord d’associació que s’està negociant com la millor fórmula de relació amb la UE i un increment dels que aposten per mantenir l’estatus actual de relació amb Europa.

Així, Riba va lligar el descens al “punt de situació” en què s’està amb l’acord d’associació, on precisament “estem iniciant el debat sobre aquelles qüestions més sensibles, com són per exemple la lliure circulació de persones i les telecomunicacions”. En aquest sentit, el secretari d’Estat, que va assegurar que les “diferències detectades no són significatives”, va destacar que “no estem preocupats”, tot i que caldrà veure com evoluciona la qüestió en futurs observatoris.

També les formacions polítiques van valorar aquesta qüestió. Pel secretari general de Demòcrates, Jaume Serra, la qüestió és encara llunyana i “tindrà més sentit quan la negociació estigui més avançada i formi part de l’agenda política”. En un sentit similar es va pronunciar el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, que va destacar que “la gent ho veu lluny i té altres preocupacions”. En aquesta línia, Pintat va recordar que no se sap encara sobre què cal pronunciar-se, ja que “no hi ha un acord tancat” ni “s’han explicat tots els ets i uts ni els costos ni beneficis”, i va apuntar també als canvis geopolítics i a la pròpia UE com a fets que comporten que la gent vegi amb incertesa l’acord amb Europa.

El president suplent del grup liberal, Marc Magallón, va remarcar que malgrat les sessions informatives que s’han fet “encara hi ha cert desconeixement del que representa l’acord”, i es va mostrar convençut que “a mesura que avanci la negociació i amb una bona campanya informativa el suport creixerà i que en referèndum hi haurà una majoria favorable”.

Pel que fa als resultats de l’enquesta sobre què passaria si hi hagués eleccions i de valoració de líders i grups polítics, Serra va destacar que Demòcrates veu amb “satisfacció” els resultats però amb “prudència”, ja que “l’enquesta de veritat són les eleccions”. També estan satisfets perquè tant el Govern com el grup els valoren “amb nota”.

També Pintat va apostar per la “prudència i la cautela, igual com en totes les enquestes”, si bé va assenyalar que es tracta d’un estudi “tallat pels mateixos patrons anteriors” i que, per tant no té en compte determinats elements. Així, el dirigent de Terceravia va apuntar que l’enquesta no recull les primàries  de Liberals a la vegada que no té en compte el sistema electoral perquè es basa únicament en la llista nacional i obvia les territorials. Pintat va lamentar també  l’absència d’una pregunta lligada al Govern de coalició.

Per la seva part, Magallón va dir que Liberals estan “força contents i optimistes” amb l’enquesta perquè “hem millorat més d’un punt” respecte a la darrera en intenció de vot. Quant al fet que l’estudi no recull l’efecte de les primàries, Magallón es va mostrar convençut que “una renovació del lideratge pot ser un missatge positiu i pot ajudar”.
Finalment, el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, es va mostrar satisfet de l’evolució del grup, el segon més ben valorat, un fet que “ens encoratja a seguir treballant pels ciutadans”.

Creative Europe, el programa europeu més accessible des d’un punt de vista econòmic
El taller sobre el programa Creative Europe, a càrrec del coordinador de l’oficina d’Europa Creativa i Punt Europeu Ciutadania del ministeri de Cultura i Esports d’Espanya, Augusto Paramio, va posar ahir el punt final a les jornades informatives sobre programes europeus, unes jornades “positives a tots els nivells”, segons va assegurar el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ja que han permès “passar d’una perspectiva més general al detall dels programes que havíem preidentificat”. Ara tocarà valorar quins programes generen més interès i podrien tenir més participants i decidir els dos o tres en què es podria participar, una qüestió que “és un tema de costos i de massa crítica”, com va apuntar Riba. En aquest sentit, el secretari d’Estat va detallar que el Creative Europe, que engloba tots els vessants de la cultura excepte l’audiovisual, que ja té el programa Media, com va recordar Paramio, seria el “més accessible econòmicament”, ja que tindria un cost proper al mig milió d’euros a repartir en set anys.

Paramio, que va destacar que Andorra ja hi podria participar com a Estat tercer, va defensar els avantatges pels agents culturals andorrans de poder entrar “en una xarxa i escenari de col·laboració” i obtenir “finançament”.

riba
davallada
suport
acord d’associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte