Diari digital d'Andorra Bondia

Rodríguez destaca que el pla per a la grip A servirà per a altres alertes


Escrit per: 
Redacció


La titular de Salut, Cristina Rodríguez, va comparèixer dijous davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient per explicar quina ha estat la gestió del Govern davant l’alerta per una possible pandèmia de grip A.

Tant Rodríguez com la directora de Salut Pública, Margarida Coll, van exposar quina ha estat la despesa que ha suposat la preparació del protocol per fer front a aquesta malaltia i també en van treure conclusions.
D’aquesta manera, Rodríguez va destacar molt especialment que s’ha aconseguit crear un protocol d’actuació en cas de catàstrofes, que ha de servir per “fer front a altres situacions de crisi”. Un altre dels aspectes positius, segons les responsables de Salut, ha estat el treball amb els diferents professionals i la institucionalització del comitè científic de seguiment, que a partir d’ara estarà “sempre a punt” per actuar en situacions d’alerta. Finalment, també van destacar que s’ha fixat el Pla Blanc per a l’Hospital, per una possible arribada massiva de persones al centre, i també s’ha treballat per potenciar l’atenció de proximitat.

Rodríguez va manifestar que sempre “és difícil” actuar en una situació com la que es va plantejar en el cas de la grip A. Va assenyalar que, passat un any des de la primera alarma, ara cal fer “balanç, crítica i autocrítica”, i va afegir que precisament l’OMS ja ha començat la tasca de balanç les conclusions, que seran presentades, de ben segur, en l’assemblea de la salut que se celebrarà el mes vinent.
De fet, els diferents consellers presents a la comissió van admetre que difícilment Andorra hauria pogut actuar d’una altra manera, tenint en compte quines van ser les recomanacions de l’OMS i de l’Agència Europea del Medicament. En aquest sentit, el conseller del PS Albert Font va reconèixer que s’ha fet una bona gestió de la informació i d’aquesta manera “s’ha evitat corredisses”.

La presidenta de la comissió, Olga Adellach, va lamentar també “la demagògia i l’alarmisme” que s’ha fet per la grip A i va demanar dades concretes del cost. De moment, el Govern ha pagat 308.000 euros i ja ha aconseguit la condonació de 37.100 vacunes per part del laboratori, que suposen 259.700 euros. En total s’estima que el cost final que haurà de satisfer l’executiu serà de 745.000 euros.
En aquest sentit, tant Coll com Rodríguez van recordar que les negociacions amb el laboratori encara estan obertes i que també estan a l’espera de saber si aquestes vacunes es podran fer servir en altres campanyes de vacunació. De totes maneres, però, Andorra s’ha posat en contacte amb l’OMS per si algun país pogués necessitar les vacunes que hi ha en estoc. A preguntes del conseller d’ApC Òscar Encuentra, la directora de Salut Pública va explicar que les condicions del contracte que el país va haver de signar deixaven “poc marge de maniobra”.
Des del començament de la campanya s’han vacunat 1.997 persones, 1.922 de les quals han rebut la vacuna contra la grip A adjuvada. La majoria de preparats s’han administrat als centres de salut.
Durant la compareixença, la titular de Salut va manifestar també que un dels aspectes en què caldria treballar a partir d’ara és la creació d’“un espai” per reflexionar sobre aspectes bioètics en el qual es pogués intercanviar idees relacionades amb els drets i els deures dels usuaris, entre d’altres. En aquest sentit, Rodríguez va destacar que aquest és un dels recursos que necessita el país a nivell global.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte