Diari digital d'Andorra Bondia

Rodríguez dubta que la proposició de llei d’ApC s’ajusti a la Constitució


Escrit per: 
Redacció

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, va posar en dubte ahir la constitucionalitat de la proposició de llei presentada per Andorra pel Canvi (ApC) per modificar la Llei de les finances públiques.

Rodríguez, que va fer aquestes declaracions a títol personal, va sostenir que la proposta “és extemporània i està totalment fora de lloc” i va indicar que “s’hauria de veure si la proposició surt de la Constitució”. Així mateix, el socialdemòcrata va retreure al líder d’ApC, Eusebi Nomen, el seu “desconeixement de la realitat”.
La proposta de la plataforma consisteix a afegir a la Llei de les finances públiques un article que permeti a un Govern entrant que es trobi amb un pressupost prorrogat presentar els seus comptes per al període de temps que va des de la seva elecció fins al final de l’any en curs. En aquest sentit, Rodríguez va sostenir: “El procediment del pressupost és molt concret i crec que no s’ha d’alterar” i va afegir que aquest procediment “ja ens ve regulat per la Constitució”.
La Carta Magna, en l’article 61.3, estableix que “si la Llei del pressupost general no s’aprova abans del primer dia de l’exercici econòmic corresponent, es considera automàticament prorrogat el pressupost de l’exercici anterior fins a l’aprovació del nou”. Sobre aquesta qüestió, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va interpretar que “si no s’aprovés el pressupost i anéssim a eleccions, tornaríem a tenir prorrogats els comptes del 2009”. Amb tot, Rodríguez va admetre que es tracta d’una situació “fora de lloc” i que era difícil de preveure pels legisladors de l’època.
Pel que fa al futur de la legislatura, el socialdemòcrata va apuntar que “un lector que no hagi seguit el tema, llegint la proposta d’ApC és evident que entendria que hi haurà eleccions anticipades”, i va concloure que “una cosa és el que s’ha dit, però tots els indicis paral·lels fan pensar en una altra cosa”.

Sorpresa reformista
El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va afirmar que la iniciativa d’ApC genera “més dubtes”, ja que “un dia ens diuen de fer un Govern d’unitat i ara ja s’està buscant la manera de sortir-ne”. Així mateix, Gabriel es va mostrar sorprès de la presentació de la proposició de llei, ja que “els períodes dels pressupostos estan establerts a tot el món” i “no té sentit que el mes de juny entri un Govern i vulgui fer un pressupost”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte