Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la tradicional recepció amb motiu del 12 d’octubre, que enguany es va tornar a fer de forma presencial.
Un moment de la tradicional recepció amb motiu del 12 d’octubre, que enguany es va tornar a fer de forma presencial.

Ros lloa la gestió andorrana de la pandèmia i l’atracció d’inversions


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, va aprofitar la presència d’autoritats en la tradicional recepció amb motiu de la festa nacional espanyola del 12 d’octubre, per felicitar el Govern andorrà per “la bona gestió que s’ha fet d’aquesta pandèmia, especialment en els àmbits sanitaris, de la protecció de les persones i educatius”.

Ros, que va assegurar que “també s’ha resolt molt satisfactòriament a Espanya, on tenim gairebé el 80% de la població amb les dues dosis de vacunació”, va incidir que s’està ja en una fase “on segurament el pitjor ha passat”, en què “cal reconstruir” i on la recuperació econòmica i social “ha de ser el principal objectiu dels governs”, una reconstrucció a més que, “com diu el president Sánchez sempre, s’ha de fer sense deixar ningú enrere”. L’ambaixador també va fer especial èmfasi en el paper que ha jugat Europa en tot aquest procés i va destacar “la política conjunta per a l’adquisició de vacunes, la coordinació en matèries de mobilitat i sanitat, i la dedicació de recursos europeus a la reconstrucció de l’economia i de la societat”.

L’ambaixador va remarcar també “les excel·lents relacions institucionals”, que es manifesten també “en les relacions entre la societat civil”, i a més va lloar la capacitat mostrada per Andorra per “atraure talent i inversions provinents d’Espanya”. En aquesta línia, i tot i no citar-los directament, Ros va posar d’exemple “dos casos recents”, com són el cas de la Universitat Carlemany impulsada pel Grup Planeta, “que s’ha ubicat aquí i ja compta amb 1.200 alumnes”, i el de la multinacional farmacèutica Grifols amb el centre de recerca en immunologia que vol fer a Ordino.

Preguntat pel conveni marc en matèria sanitària, que estava gairebé tancat abans de l’inici de la pandèmia, l’ambaixador va garantir que es tirarà endavant, si bé es farà, tal com ja va dir “l’aleshores ministre de Salut Salvador Illa al ministre Joan Martínez Benazet, en el moment que tinguem resolt el tema de la Covid”.

D’altra banda, i interpel·lat sobre l’acord d’associació que Andorra està negociant amb la Unió Europea i sobre els nivells de protecció social al Principat, Ros, que va reiterar el suport i “l’acompanyament” d’Espanya en aquesta negociació, va deixar clar que des de l’Estat veí “no s’està marcant cap requeriment ni s’està posant cap condició”, sinó que el que fa Espanya és “observar”. I en aquesta línia, l’ambaixador, que va recordar que “els aspectes socials i laborals encara s’han d’abordar”, va repetir novament el posicionament espanyol sobre aquesta qüestió, que no és altre que “els seus nacionals que treballen i resideixen al Principat estiguin el màxim de protegits”.

L’ambaixador també va recordar el treball de l’executiu espanyol per tal que l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell fos el primer de l’Estat a disposar d’una maniobra de vol instrumental, i va lloar també la feina d’Andorra per atreure operadors. Quant al punt de control de passatgers de fora de l’espai Schengen, Ros va garantir que si mai arriben a la Seu aquests vols, “els efectius policials hi seran”.

La celebració va continuar posteriorment al Centre de Congressos d’Andorra la Vella amb el concert El Amor Brujo protagonitzat per l’Orquestra de Cambra Catalana, que sota la direcció de Joan Pàmies, va oferir peces d’Enric Granados, Manuel de Falla i Federico García Lorca.

Ros
lloa
gestió
andorrana
pandèmia
atracció
inversions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte