Diari digital d'Andorra Bondia
L’ambaixador Àngel Ros durant el seu discurs amb motiu de la festa nacional d’Espanya.
L’ambaixador Àngel Ros durant el seu discurs amb motiu de la festa nacional d’Espanya.

Ros referma el suport espanyol i crida a superar euroescepticismes


Escrit per: 
M.S. / Foto: M.M.

L’ambaixador d’Espanya al Principat, Àngel Ros, va refermar ahir el suport del país veí als reptes que té per endavant Andorra i , fent un paral·lelisme amb la transformació dels dos Estats els darrers 40 i 25 anys, respectivament, va fer una crida a superar euroescepticismes, populismes i fractures socials per abordar “en condicions” els “reptes europeus i mundials”.
Ros, que va aprofitar el seu primer discurs com a ambaixador en la tradicional recepció amb motiu de la festa nacional d’Espanya del 12 d’octubre per agrair “l’acceptació” i la “rebuda” que ha tingut al país, va destacar que els dos països tenen un “passat comú, compatible amb una independència i una identitat diferenciades” tot i que, sobretot, “tenen un futur de col·laboració des de les identitats respectives”.
Així, l’ambaixador va refermar el compromís d’Espanya d’“ajudar a fer realitat” l’acord d’associació d’Andorra amb la UE així com en la tasca de “fer pedagogia perquè el tractat d’associació que negocia sigui assumible en una escala de temps que comporti avenços econòmics i socials assolibles per les empreses i la societat d’aquest país”.
L’ambaixador, que també va reiterar el suport perquè Andorra assumeixi “el lideratge de la cimera iberoamericana durant els propers dos anys”, va incidir també en la necessitat de continuar millorant les comunicacions, amb la posada en marxa de l’aeroport Andorra-La Seu d’Urgell i fent millores viàries, i de col·laborar també en àmbits com l’educació, la sanitat, protecció civil, turisme i innovació, entre d’altres.
Finalment, Ros, que va iniciar el seu discurs amb un record per a “les víctimes de les inundacions de Mallorca i altres zones d’Espanya”, es va referir també a la situació amb Catalunya. En aquest sentit, l’ambaixador es va mostrar convençut que “amb els canvis necessaris i amb l’acció política dins de l’ordenament jurídic” es podrà “superar una crisi institucional que té a Catalunya en el seu epicentre”. Així mateix, Ros va voler defensar també la democràcia espanyola recordant que la revista The Economist situa Espanya com el “19è país del món en qualitat democràtica” i que també obté la màxima puntuació en llibertat, drets polítics i drets civils segons l’estudi Freedom in the World 2018. A més, va recordar també que el país veí és “el segon del món amb més descentralització territorial i autogovern regional”, superat únicament per Alemanya.
Al final de la recepció, el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, va agrair les paraules de Ros i “la voluntat de reiterar el suport a Andorra en tot aquest procés d’homologació i obertura al món”, i va destacar el fet que tractant-se del primer discurs d’aquestes característiques i tot just portant un mes al país es mostrés “tant coneixedor de la nostra realitat”.
D’altra banda, i amb motiu també de la festa nacional d’Espanya, el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, va enviar una carta de felicitació al rei Felip VI en la qual remarca les bones relacions entre els dos Estats, i assenyala que ja que “els nostres pobles comparteixen molts ideals culturals, socials i religiosos des de fa molts segles, és deure de tots mantenir aquests llaços d’amistat fraterna i de cooperació mútua.”

 

Ros
referma
suport
espanyol
crida
euroescepticismes
superar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte