Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, vol tirar endavant la proposta de CC sobre les residències digitals.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, vol tirar endavant la proposta de CC sobre les residències digitals.

Rossell es fixa en Estònia per implantar les residències digitals


Escrit per: 
M.S.

Ho portava Ciutadans Compromesos al programa electoral, i és un compromís que el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, està disposat a tirar endavant aquesta mateixa legislatura. I és que en el marc de l’objectiu de l’executiu d’impulsar una societat digital al país, el ministre vol tirar endavant les residències digitals.

Així ho ha explicat el mateix Rossell, que està en espera de tancar una visita a Estònia per veure de primera mà el desenvolupament i  el funcionament d’una iniciativa d’aquestes característiques. “Estònia és un país que ja ho ha posat en marxa i els ha funcionat molt bé”, ha assegurat el titular de Justícia i Interior, que ha recordat que la iniciativa pretén que persones que ho desitgin puguin “esdevenir residents sense necessitat de viure al país on demanen la residència”, una condició que és “únicament perquè puguin gaudir d’uns drets econòmics” i d’aquesta manera tinguin la possibilitat “de muntar una societat, obrir un compte bancari i operar des de qualsevol lloc del món sense necessitat de venir aquí, simplement amb un xip”.
El ministre, que ha precisat que “es tracta d’un tipus de residències que normalment demanen persones vinculades a l’àmbit tecnològic i fintech  i que per tant poden treballar des de qualsevol lloc”, ha explicat que per obtenir aquesta residència “es pagarien unes taxes i s’haurien de passar uns filtres del ministeri d’Interior, que ja veuríem quins són, i es podrien atorgar amb uns terminis raonables”.
Rossell, que ha remarcat el fet que en tractar-se de persones que no viurien físicament al país “no generarien despesa mèdica ni d’altres serveis, a la vegada que tampoc es crearien problemes socials”, ha assegurat que la posada en marxa de les residències digitals serà beneficiosa per a Andorra, ja que “suposarà uns ingressos per a les arques de l’Estat, que aniran molt bé, i a la vegada posarà el nom d’Andorra al món”.
Tot i la voluntat ferma de tirar endavant aquest projecte, el ministre ha preferit no posar un termini perquè les residències digitals puguin ser una realitat, ja que es tracta d’una qüestió que “no es pot fer d’un dia per l’altre”. En aquest sentit, Rossell ha destacat que “ens haurien de deixar una mica més de temps”, ja que al marge del desplaçament a Estònia per veure com s’ha implementat en aquest país, es tracta d’una iniciativa que segurament “implicarà canvis en algunes lleis, com per exemple la Llei de societats”.

Noves autoritzacions
D’altra banda, i també en el marc de les residències, el ministre ha avançat també que “segurament s’hauria de fer una modificació de la Llei d’immigració per establir un tipus de residència per a aquelles persones que estan dins el món digital, tot el que és l’e-economy i l’e-commerce, que són gent que tenen molts diners”. En aquest sentit, el ministre ha posat d’exemple el cas de Suïssa, on apliquen un sistema en el qual negocien les taxes i “els fan pagar una taxa elevada i tenen una entrada important de diners”.
Rossell, que recorda que l’actual legislació ja preveu autoritzacions per a persones vinculades al món cultural i científic, considera que “cal estudiar-ho i veure si aquí això tindria cabuda” tot i que ja es mostra convençut que sí. “Cal obrir la porta a aquest món, donar-los la possibilitat que puguin ser residents a Andorra, i aquesta gent estaria molt contenta de fer-ho”, ha assegurat el ministre, que afegeix que “ara per exemple hi ha molta gent que resideix a Hong Kong, que forma part d’aquest món, que vol marxar d’allà pels problemes que hi ha i busquen un lloc per establir-se”. En aquest sentit, el titular de Justícia i Interior es mostra del tot segur que “estarien interessats a venir a Andorra, on els podríem acollir, i per a nosaltres també serien uns ingressos importants”.

 

Aposta per un sistema de reconeixement per l’iris 

Un altre dels projectes que vol tirar endavant aquesta legislatura el ministre de Justícia i Interior fa referència als sistemes de reconeixement de les persones. I és que com recorda Josep Maria Rossell, “a nivell de la policia avui en dia encara funcionem amb empremtes dactilars”, motiu pel qual “estem mirant el que seria el reconeixement de les persones a través de l’iris de l’ull”. En aquest sentit, el ministre, que es mostra convençut que no “seria excessivament car”, explica que hi ha una empresa anglesa que es dedica a fer això, i que el que s’ha de fer és contactar-la i “mirar si poden venir aquí i es pot muntar això i veure quant ens costarà”. Rossell manté que es tracta d’una iniciativa que es pot tirar endavant amb certa facilitat.

 

 

josep maria rossell
residències digitals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte