Diari digital d'Andorra Bondia
 Un moment de la compareixença del ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover.
Un moment de la compareixença del ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover.

Rossell i León donen positiu per Covid-19 i estan aïllats al domicili


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el secretari d’Estat del ministeri, Joan Antoni León, han estat diagnosticats de coronavirus i es troben en aïllament als seus domicilis. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances i titular de l’executiu, Eric Jover, que va precisar que tant Rossell com León presenten “símptomes lleus”, estan “en bon estat de salut” i segueixen treballant des dels domicilis respectius.

Per això, Jover, que va destacar que també s’ha fet el seguiment i les verificacions corresponents a les persones que hagin pogut ser contactes de Rossell i de León, va remarcar que des de l’executiu es continua treballant amb la “mateixa normalitat” amb què s’ha estat fent aquests dies, i va recordar que “ja es van prendre” les mesures corresponents per si es donava el cas que un integrant del Govern arribés a estar afectat de coronavirus que s’infectessin el “menor nombre de ministres possibles”.

D’altra banda, i interpel·lat sobre la proposta del Partit Socialdemòcrata d’utilitzar fons d’Andorra Telecom per poder pagar salaris de treballadors, Jover va destacar que en aquest  primer paquet de mesures per fer front a les conseqüències de la crisi sanitària de la Covid-19 “no s’ha considerat”, tot i que sí que va obrir la porta a una possible utilització més endavant si fos necessari i “no tan sols amb el dividend, sinó, si cal, també tocarem reserves”.

El ministre portaveu va informar també que el servei gratuït de consultes que ha posat en marxa el Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) per mirar de donar resposta a aquelles persones que la situació actual els pugui generar certa angoixa ha rebut des de la seva posada en funcionament 73 consultes.

La majoria d’aquestes, segons va precisar Jover, per situacions d’angoixa i estrès, si bé també s’ha atès pacients que davant el tancament decretat per l’executiu volien saber com procedir, a pares que han d’afrontar el confinament amb infants a casa, amb tot el que això comporta, i fins i tot a familiars de malalts de Covid-19 o fins i tot de persones que han mort per aquest virus a l’estranger. Així mateix, el ministre va explicar que des del Copsia, i en funció de cada cas i de com està la persona, li fan una o més trucades de seguiment i, en determinats casos, se’ls aconsella que un cop passada aquesta crisi “facin un seguiment més aprofundit”.

Pel que fa a la línia de crèdits tous avalada per l’executiu perquè les empreses puguin fer front a les seves despeses de funcionament i a préstecs que tinguin oberts, Jover va destacar que s’ha rebut ja la sol·licitud de 696 empreses i autònoms per poder optar a aquests ajuts, demandes que s’estan analitzant des de la comissió tècnica. En aquest sentit, el ministre de Finances, que va recordar que com qualsevol ressolució administrativa si hi ha algun dels demandants que no està d’acord “podrà presentar el recurs administratiu corresponent”, va avançar que avui es disposarà ja d’aquesta primera anàlisi.

Quant al registre de treballadors que han perdut la feina aquests dies, el portaveu de l’executiu va detallar que dels 279 que s’hi han inscrit, 210 tenien contractes no indefinits lligats a la temporada, mentre que els 69 restants sí que tenien un contracte indefinit. Des del departament de Treball s’ha contactat ja amb 160 d’aquestes persones inscrites per veure la casuística de cada cas concret.

D’altra banda, pel que fa al fons solidari que s’ha creat per cobrir les despeses sanitàries i els programes adreçats a  la gent gran i als col·lectius més afectats per la Covid-19, ja suma 112.110 euros, un 16% més que dissabte, segons va precisar Jover, que va destacar l’aportació de 3.000 euros feta per l’Associació d’Empreses d’Electricitat, Lampisteria i Climatització d’Andorra (Adelca).

Rossell
León
donen
positiu
per
Covid-19
estan
Aïllats
domicili

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte