Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Maria Rossell va exposar les prioritats de la legislatura davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals.
Josep Maria Rossell va exposar les prioritats de la legislatura davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals.

Rossell vol un grup específic de prevenció i manteniment de l’ordre


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, vol que la policia compti amb un departament específic de prevenció i manteniment de l’ordre per actuar en aquelles situacions on es pogués donar una elevada concentració de persones, ja que actualment “específicament no existeix” i se li vol donar una major “importància”, i també perquè és una petició del mateix cos d’ordre.

Així ho va avançar ahir Rossell en el transcurs de la seva compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals per exposar les principals línies i accions del ministeri per a aquesta legislatura, on va avançar la intenció que la policia pugui incorporar els pròxims anys fins a 16 nous efectius que es destinarien majoritàriament a aquest grup.
Rossell, que va avançar que també caldrà modificar la Llei qualificada de seguretat, ja que malgrat haver-se aprovat el desembre passat ja s’han constatat “algunes disfuncions” com per exemple en qüestions de consum d’alcohol i drogues que se sancionen més durament per via administrativa que penal, va destacar que el grup de prevenció i manteniment de l’ordre podria actuar en concerts, festes majors, manifestacions, esdeveniments esportius així com també per garantir la seguretat al Pas de la Casa a l’hivern.
Així mateix, i també en l’àmbit de la seguretat ciutadana, Rossell va recordar, en declaracions un cop acabada la compareixença davant la comissió, la intenció d’implementar un sistema de reconeixement de les persones a través de l’iris de l’ull. En aquesta línia, el ministre va explicar que tenen damunt la taula una proposta d’una empresa britànica, que ja va fer al setembre una presentació a nivell de la policia i el departament d’Interior, i que de cara a l’any vinent es podria portar a terme una prova pilot per “veure si el sistema pot funcionar aquí a Andorra”.
“Es tractaria de crear una base de dades de totes les persones que viuen a Andorra i després també dels que ens visiten”, va precisar el ministre, que va destacar que els Estats Units i d’altres països ja tenen implantat aquest sistema que permetria “agilitzar” certs tràmits, ja sigui per exemple en la detecció de delinqüents o a l’hora d’obrir un compte bancari o renovar el passaport, entre d’altres. Per tirar endavant aquest projecte caldrà “veure què implica en l’aspecte legislatiu” i si “cal alguna eventual modificació” per exemple de la Llei de protecció de dades.
Finalment, i pel que fa a modificacions legislatives, el ministre, que va plantejar la necessitat de revisar el règim retributiu dels secretaris judicials així com d’agilitzar el sistema de torn dels batlles per evitar certs bloquejos i crear un vicepresident de la Batllia, va apostar per revisar el funcionament del Consell Superior de la Justícia, especialment quant al nomenament de càrrecs per tal que les persones que es designin “siguin de l’àmbit del dret i coneguin aquest món”. 
Rossell, que va anunciar també una revisió global de la Llei del codi de procediment penal, considera que d’aquesta manera s’evitaria  que es pogués dir que l’òrgan està polititzat. En aquest sentit, el ministre, que va destacar que es tracta d’una qüestió “que no ve d’ara, sinó de fa temps”, i que moltes formacions polítiques portaven al programa electoral, va avançar que es podria també fixar un termini, per exemple de cinc anys, durant el qual les persones que puguin ser nomenades no hagin tingut cap relació amb la política, ni a nivell de càrrec institucionals ni tampoc que hagin per exemple exercit de presidents d’algun partit.

 

Des de la seva posada en marxa s’han tramitat fins a 28 expedients a saigs

Des de la posada en marxa de la figura del saig, el 2016, i arran de les diferents queixes rebudes s’ha tramitat fins a 28 expedients a saigs, segons les dades facilitades ahir pel ministre de Justícia i Interior. Josep Maria Rossell va precisar que divuit d’aquests expedients es van acabar arxivant, tres més es van acabar retirant, mentre que cinc es troben encara en tràmit i només dos dels expedients han acabat amb una sanció lleu per “manca de diligència del professional” al saig a qui se li havia obert, que és la mateixa persona. També lligat al saig, i després d’haver-se reunit amb el president de la Cambra de Saigs, Rossell va explicar que s’està treballant en la modificació de la Llei del saig, especialment pel que fa al tema de les notificacions, un dels que més queixes ha generat, ja que els cinc dies hàbils previstos en la legislació actual “són un termini curt”. El ministre, que no va precisar de quants dies ha de ser aquesta ampliació, ja que “s’ha d’estudiar”, va avançar també que es preveu la incorporació d’un nunci perquè efectuï aquestes notificacions i do-tar-les així d’una “mica més de seguretat jurídica” i aconseguir que “les persones a qui se’ls notifica no puguin arribar a dir que no se’ls ha notificat”. La modificació de la llei podria incloure també la limitació per la qual les execucions que porten a terme són de sentències a partir del 2016 per tal que poguessin executar també sentències anteriors a aquest any.
D’altra banda, Rossell, que va dei-xar clara la seva voluntat “en el marc d’una estratègia global a nivell de l’Administració” vol tirar endavant “una implementació gradual de les noves tecnologies als diferents departaments del ministeri”, va destacar que també es vol treballar en una modificació de la Llei d’exercici de la professió d’advocat i la del col·legi així com amb els reglaments pendents de la Llei de mediació, com poden ser el de la formació continuada i el de les normes deontològiques, dos textos ja avançat i que podrien arribar aquest mateix any. Quant al dret privat, el ministre va incidir en la proposició de llei de la persona i família que impulsen els grups parlamentaris i va dir que cal estudiar la necessitat d’una llei de drets reals, obligacions i contractes.

 

policia
Interior
saig
seguretat
pres

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte