Diari digital d'Andorra Bondia
Saboya admet que ha demanat el seu relleu a Afers Exteriors
Saboya admet que ha demanat el seu relleu a Afers Exteriors

Saboya admet que ha demanat el seu relleu a Afers Exteriors


Escrit per: 
Julià Rodríguez/Foto: Jonathan Gil

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va confirmar ahir, en declaracions al programa d’Andorra Televisió (ATV) La rèplica, que ha demanat al cap de Govern, Antoni Martí, deixar la cartera que ocupa. Segons va manifestar, abans de les festes va comunicar a Martí que per “raons familiars” es veia en la impossibilitat de desenvolupar aquest càrrec en els propers dos anys tal com ho ha fet al llarg dels últims cinc i, per tant, ha volgut sol·licitar el relleu amb temps. Tot i així, Saboya va expressar que el seu compromís amb el projecte demòcrata i l’acció de govern és “absolut”, però sobre la possibilitat que es pugui incorporar al capdavant d’un altre ministeri –com podria ser el d’Economia–, va recordar que és el cap de Govern qui té la competència de fer qualsevol remodelació. D’altra banda, l’encara ministre d’Exteriors va indicar, sobre la possibilitat de ser el successor de Martí com a líder de Demòcrates per Andorra (DA), que “no em postulo a res” i que a hores d’ara se centra a “fer bé” la seva feina. “La gent que em coneix sap que no soc un gran estrateg”, va dir.  Saboya considera que hi ha persones “molt qualificades” per assumir les tasques que ell ha anat desenvolupant al capdavant del ministeri d’Exteriors.
D’altra banda, pel que fa a la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), Saboya va indicar que la postura d’Andorra sempre ha estat que es pugui mantenir l’actual situació del tabac i de les franquícies comercials. Segons va explicar, durant l’últim any i mig s’ha insistit en aquestes dues qüestions davant dels interlocutors comunitaris i hi ha una comprensió de la UE per trobar-hi una solució. 
Així, Saboya veu possible que hi hagi una evolució cap a la modernització dels continguts de l’acord firmat l’any 1990 i posar-los “sota la nova estructura institucional” que suposarà l’acord d’associació. “És imprescindible que Andorra tingui la iniciativa de fer propostes, perquè cada vegada que hem de treballar en una proposta que ens arriba és més costós”, va insistir el titular d’Exteriors. D’aquesta manera, segons va afegir, es poden obrir noves oportunitats per als productes inclosos en els capítols de l’1 al 23 de l’acord duaner, cosa que fins ara no era possible. “Nosaltres ara hem de fer la proposta”, va dir Saboya, segons el qual es treballa conjuntament amb els sectors relacionats amb el tabac, després del reconeixement de la UE que hi ha d’haver “una solució”. “La posició andorrana necessita la implicació de tots perquè som més forts negociant si a casa també ho som”, va  considerar el ministre.  
Saboya va admetre que de vegades des del Govern no s’ha sabut comunicar bé l’estratègia que segueix Andorra en aquesta negociació, motiu pel qual es va mostrar obert a l’autocrítica, però va deixar clar també que “una negociació té fases” i no es pot donar tota la informació que es reclama en determinats moments. “Crec que estem en una situació òptima perquè Andorra sigui capaç de fer aquelles propostes que més li convinguin, però això és una negociació en què tens davant una contrapart.”

Gilbert Saboya
Afers Exteriors
ATV
DA
ministeri

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte