Diari digital d'Andorra Bondia
Saboya assumeix Economia per accelerar els resultats de l’obertura
Saboya assumeix Economia per accelerar els resultats de l’obertura

Saboya assumeix Economia per accelerar els resultats de l’obertura


Escrit per: 
M.S./FOTO:J.G.

Donar una nova embranzida a tot el projecte d’obertura econòmica i accelerar per mirar que tots els projectes treballats els darrers anys puguin per fi “cristal·litzar” de “manera ràpida”. Aquest és el repte principal que té el nou ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, i que ell mateix va explicar després de prendre possessió de la cartera.

I és que per Saboya, per qui la tasca al capdavant del nou ministeri “s’inscriu molt en la feina que he anat fent des d’Exteriors”, en aquests moments hi ha “molts ingredients que no eren presents al país” el 2011, quan DA va arribar al Govern, que “fan que Andorra pugui tenir l’ambició i l’aspiració de ser més competitiva”.
En aquest sentit, Saboya va defensar les reformes que s’han portat a terme els últims anys així com la promoció exterior, ja que han situat el país en un “marc idoni” per fer “el pas d’intentar accelerar sobretot alguns projectes interns, que ja s’han anat treballant els darrers anys”. A més, el ministre, que considera que el creixement que està experimentant Espanya així com la recuperació del lideratge polític per part de França poden afavorir també Andorra en aquest camí, va reiterar la necessitat d’“aprofitar aquest marc per donar una nova embranzida a tot el projecte d’obertura econòmica del Principat”.
Saboya, que va defensar el caràcter “transversal” del seu nou ministeri, no va concretar però a quins projectes es donarà prioritat i va limitar-se a dir que “les properes setmanes ja anirem fent una mica els diferents anuncis de les estratègies que volem seguir respecte d’aquells projectes que seran prioritaris”.
Així mateix, el ministre, que es va mostrar disposat “a fer una presentació de les prioritats davant la comissió legislativa d’Economia” de cara al setembre, va defensar l’acord d’associació perquè “les grans oportunitats de futur i desenvolupament del país passen perquè sigui un èxit”. En aquest sentit, Saboya, que es va mostrar disposat també a treballar amb el sector privat per al desenvolupament de la marca Andorra, va dir que el seu ministeri serà “molt present” en la negociació de la lliure circulació de serveis amb la UE.
Per la seva part, la fins ara ambaixadora a la Unió Europea, Bèlgica, Luxemburg i els Països Baixos, Maria Ubach, va jurar com a ministra d’Afers Exteriors i, com no podia ser de cap altra manera, va donar la màxima prioritat a l’acord d’associació amb la Unió Europea, “una eina crucial per ajudar a modernitzar i diversificar l’economia del nostre país”, segons va assegurar. Ubach, que es mantindrà com a cap de la delegació negociadora d’aquest acord amb la UE, va avançar que es continuarà treballant els mesos d’estiu per preparar la propera sessió de la negociació, prevista per a l’octubre vinent.
La nova titular d’Afers Exteriors, que va voler “agrair la confiança” que li fa el cap de Govern així com la tasca feta pel seu predecessor en el càrrec, va voler també fer referència a altres dossiers de l’àmbit multilateral i bilateral del ministeri, als quals es donarà continuïtat. 
D’altra banda, ahir va jurar també com a ambaixador i representant permanent d’Andorra al Consell d’Europa Josep Maria Areny, de qui el cap de Govern va destacar la seva trajectòria en el camp de l’educació. Areny va assegurar que donarà continuïtat a la feina feta per Ester Rabasa incidint en l’educació per a la ciutadania i en l’educació en valors. Areny substitueix en el càrrec Rabasa, que passa a ser l’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Bèlgica, Luxemburg i els Països Baixos.
El cap de Govern, Antoni Martí, va instar Saboya i Ubach a “continuar tenint encerts” i va recordar que si les negociacions amb la UE van pel bon camí és per la feina que han fet. Així mateix, Martí va defensar la necessitat de l’acord d’associació per poder oferir “noves i millors oportunitats” als ciutadans del país i va defensar també les reformes fetes. En aquest sentit, el cap de Govern va assegurar que “ara és el moment d’omplir el nou marc de continguts i posar-lo al servei de l’economia real i les empreses del país”.

 

obertura econòmica
Saboya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte