Diari digital d'Andorra Bondia
Els sis candidats que van participar ahir en el debat organitzat pel Punt d’Informació Juvenil d’Encamp.
Els sis candidats que van participar ahir en el debat organitzat pel Punt d’Informació Juvenil d’Encamp.

Salari i habitatge centren el debat


Escrit per: 
Agències / Foto: Jonathan Gil

L’eix central sobre el qual va girar el debat dels candidats amb els joves, celebrat ahir al Punt d’Informació Juvenil (PIJ) d’Encamp, va ser el salari i la problemàtica de l’habitatge. En l’acte, convocat pel Comú d’Encamp, tots els candidats de les diferents llistes territorials es van comprometre a apujar el sou, sigui d’una forma progressiva, o fixant ja una quantitat d’entrada. Pel que fa a l’habitatge, els candidats van assegurar que el problema és que hi ha molta demanda de pisos i una oferta més aviat escassa. 

Aaron Comella, cap de la llista territorial encampadana de Progressistes-SDP, va assegurar que en “en matèria de salari, ens comprometem a apujar el sou fins a arribar a un 70% del que és el salari mitjà, i això, donaria com a resultat un sou mínim de 1.270 euros”. Comella, centrant-se en l’habitatge, va recalcar que la seva formació aposta “per crear molts pisos socials, ja que d’aquesta manera els lloguers serien molt més barats”.
Per la seva part, la candidata de la territorial de Terceravia, Olga Martínez, va mostrar especial interès en l’educació dels joves del Principat. Entre les propostes de la formació destaquen la de “fomentar la formació professional” i “ampliar la Universitat d’Andorra perquè s’hi imparteixin més estudis dels que hi figuren”. Per Martínez, el problema de l’habitatge recau sobre “l’oferta i la demanda”, per la qual cosa va incidir en l’aposta “per portar gent de fora que vulgui comprar pisos a Andorra”.
El número cinc de la llista nacional del Partit Socialdemòcrata, Roger Padreny, es va mostrar especialment receptiu i va assegurant que “jo també tinc els mateixos problemes que tots vosaltres”, referint-se als joves que van assistir a la sessió. “L’habitatge és un dret”, va dir Padreny, que va afegir que “la nostra formació, si guanya, promourà la creació d’habitatges socials”. I es va comprometre a crear-ne “uns 200 els pròxims sis anys”. 
D’altra banda, Padreny va concloure la seva intervenció assenyalant un altre problema vigent i que està en boca de tots, l’avortament. En aquest sentit  el candidat va manifestar que és “un dret de les dones” i va animar els joves a no “cedir davant del discurs de la por que transmeten des d’altres formacions”.
En la seva intervenció, la número dos de la llista d’Units pel Progrés i Demòcrates (UP+DA), Maria Martisella, va ressaltar que des de la seva formació volen que els joves del Principat tinguin més “poder de decisió”, ja que d’aquesta manera “sereu més crítics i participatius”. Martisella es va referir al salari com “un problema evident”, per la qual cosa “nosaltres l’anirem apujant progressivament durant quatre anys en la mesura del que sigui possible”. 
Pel que fa a l’habitatge, la candidata taronja va optar per “donar ús residencial a certs edificis que d’inici no complien amb la normativa d’habitabilitat”, una iniciativa inclosa en la Llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges que va ser aprovada el gener passat al Consell General. També es va referir a la creació d’un fons publicoprivat per fomentar la construcció de nous habitatges així com a la rehabilitació dels ja existents sempre que es destinin al mercat de lloguer, una de les propostes que porta al programa Demòcrates.
El número dos de la candidatura nacional de Liberals d’Andorra, Ferran Costa, va voler animar els joves a anar a les urnes, ja que com va dir “és essencial per decidir qui governarà el país i és un dret inalienable”. Costa es va mostrar preocupat davant la poca voluntat dels joves per anar a votar, i per això es va comprometre a “apropar-nos a tots vosaltres”. Un dels punts més destacats del programa de Liberals i que està dirigit als joves és una ajuda de 400 euros per a aquells que es vulguin emancipar. Això sí, com va recordar el candidat, “qui vulgui optar a aquesta mesura, haurà de complir una sèrie de requisits”.
Finalment, el número sis de la llista d’Units pel Progrés d’Andorra, Romul Ben Ahmed, va assegurar que “la joventut i el seu futur és un tema extremadament sensible”, i va ressaltar que els joves “són la part més important d’Andorra”. Ben Ahmed va apuntar que impulsarà polítiques de joventut per “incentivar l’emancipació dels joves mitjançant subvencions”.
En la ronda de preguntes, un dels assistents al debat va mostrar el seu descontentament amb tota la classe política en general i va animar la resta de joves “a no votar, ja que si Andorra està com està, és per culpa d’aquests que estan davant nostre –referint-se als representants de les sis forces polítiques que van acudir al debat organitzat pel PIJ–, no els feu cas, són una colla de mentiders”. 

salari
Habitatge
debat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte