Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'ahir.

Salut donarà el resultat del primer test d’anticossos als ciutadans


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Finalment el ministeri de Salut informarà del resultat del primer test d’anticossos tots els ciutadans que es facin la prova. Així ho va anunciar ahir el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, que va voler deixar clar que es tractarà d’una “informació preliminar” que no serà concloent fins a la realització de la segona prova catorze dies després de la primera.

El ministre, que va recordar que si en un primer moment una persona dona negatiu això no significa “que no puguem estar malalts o incubant la malaltia”, va explicar que la decisió de donar aquesta informació preliminar s’ha pres després de constatar una demanda en aquest sentit de “part de la ciutadania”. 
Així, Martínez Benazet va precisar que en un primer moment es va considerar, tenint en compte a més a més la complexitat de l’operativa, que no calia facilitar una “informació que no era rellevant si no es disposava del resultat de la segona prova”, tot i que amb posterioritat i veient la demanda ciutadana, així com el vistiplau de l’equip tècnic que “ha dit que ho podia fer”, s’ha optat per facilitar aquesta informació preliminar del resultat del test.

El titular de Salut va insistir novament que sí que es facilitarà informació més específica i es contactarà ràpidament amb aquells ciutadans a qui es detecti que el nivell d’IgM sigui positiu, ja que pot suposar que la persona està infectada per la Covid-19 i aleshores caldria fer el seguiment corresponent, confirmar el diagnòstic amb una PCR i si és el cas aïllar-la i tractar-la, així com fer el seguiment dels seus contactes.

Precisament, amb relació al doble cribratge poblacional que es vol portar a terme, Martínez Benazet va explicar que el consell de ministres va aprovar ahir el decret que regula la realització de l’estudi serològic a tota la població, unes proves que permetran detectar els anticossos IgM, que són la resposta immunològica a una infecció recent, i els anticossos IgG, que apareixen a mesura que evoluciona la infecció i es detecten en la fase final de la malaltia i un cop passada la infecció.

En aquesta línia, el titular de Salut va recordar que el cribratge permetrà “quantificar l’abast global de la infecció al país” i avaluar la situació present i la possible evolució d’aquesta, adoptant les mesures adequades a les necessitats de cada moment.  Així, el decret, que fixa les característiques de l’estudi a nivell organitzatiu així com els aspectes lligats a la informació i al consentiment informat de les persones i a la gestió dels resultats, estableix que l’estudi té per objectiu determinar l’abast de la infecció, estimar la seroprevalença per col·lectius, identificar les persones amb una infecció per tal de poder-les aïllar, servir de base a l’hora de prendre decisions respecte al desconfinament i contribuir a augmentar el coneixement científic relacionat amb aquest virus.

Martínez Benazet, que va precisar que amb el decret es creen també els fitxers de dades que es deriven de l’estudi, va recordar que les proves són de caràcter voluntari i gratuïtes i que estan obertes a tota la població més gran de dos anys “ja siguin nacionals, residents, treballadors fronterers i temporers o qualsevol altra persona que estigui confinada a Andorra.

D’altra banda, el titular de Salut va informar també de l’aprovació de dos convenis en el marc de la pandèmia de la Covid-19, un amb els voluntaris que han de realitzar les proves d’anticossos en els punts de control i una altra amb els laboratoris d’anàlisis clíniques. En el cas dels voluntaris se’ls formarà per tal que coneguin al detall el funcionament, les tasques i les mesures de prevenció que han de tenir en compte per realitzar la seva tasca. Pel que fa als laboratoris d’anàlisis clíniques, el conveni se signa tenint en compte que disposen de professionals sanitaris ja dedicats a l’extracció i processament de mostres.

Finalment, Benazet va informar de l’aprovació d’un darrer decret per tal de modificar temporalment la nomenclatura de la CASS i els accessos a la història clínica compartida per incloure les consultes no presencials dels metges mentre duri la pandèmia.

Salut
donarà
resultat
primer
test
d’anticossos
ciutadans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte