Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha comparegut novament aquesta tarda davant la comissió legislativa de Sanitat.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha comparegut novament aquesta tarda davant la comissió legislativa de Sanitat.

Salut espera rebre 5.800 vacunes Pfizer a través d’Espanya el 8 març


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El ministeri de Salut espera que el 8 de març vinent arribin al Principat fins a 5.800 dosis de la vacuna de Pfizer procedents d’Espanya i que, a partir d’aquella data, les remeses continuïn “amb una certa regularitat fins a arribar a les 30.000 vacunes” que es van acordar amb el país veí. 

Així ho ha anunciat el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença davant la Comissió legislativa de Sanitat, on ha assegurat també que l’arribada dels vaccins d’Oxford-AstraZeneca, que es rebran en el marc del projecte Covax, serà també de “manera imminent” perquè “ja s’han signat fins i tot els documents per al transport corresponent”. A aquests enviaments cal sumar-hi la primera remesa de vacunes Moderna que han d’arribar de França i que, tal com ha remarcat el ministre, s’espera que “arribin en poc temps” després que “divendres passat se signés el conveni”.

Per tot plegat, Martínez Benazet, que ha recordat que els vaccins de Pfizer i Moderna es destinaran a les “persones més grans de 65 anys i més fràgils”, mentre que les d’AstraZeneca seran per a “aquelles persones més joves”, ha destacat que “març i abril seran mesos importants de vacunació” i que tot apunta que l’objectiu de poder tenir vacunada el 60% de la població a l’estiu “és un fet encara realista”.

Així mateix, el ministre, que s'ha mostrat convençut que es podrà vacunar molt ràpidament la gent més gran de 75 anys, ha avançat que l’antiga plaça de braus es convertirà en l’espai on se subministraran les vacunes, que deixaran així de posar-se al SAAS, ja que es tracta d’un espai prou ampli com per “poder donar una sortida a una gran quantitat de persones que es poden vacunar simultàniament”. Martínez Benazet, que ha recordat que un cop descongelats els vaccins s’han de subministrar en poca estona i que un cop oberts els vials convé no moure’ls, ha explicat que l’espai, que ja va ser l’escollit pel Comú d’Andorra la Vella per al repartiment dels tests d’antigen gratuïts, comptarà amb diferents taules de vacunació, espais de recuperació i de registre així com amb personal del SAAS i efectius del SUM per si cal suport sanitari en cas que es pugui donar alguna complicació. En aquest sentit, el ministre ha detallat que en tota la campanya de vacunació només s’ha registrat fins ara un cas on va haver-hi una reacció al·lèrgica de caràcter lleu.

El PS demana al ministre “ser més proactius”

Tot “esperant” que aquest cop “es compleixin” els terminis donats pels països veïns, el conseller general socialdemòcrata i president de la comissió legislativa de Sanitat, Jordi Font, ha demanat al ministre que d’aquí al 8 de març se sigui “més proactiu” i es contacti amb totes les persones majors de 75 anys per tal “d’anticipar-se als problemes” i tenir-ho tot a punt  per vacunar-los ràpidament. En aquest sentit, Font ha assegurat que aquest col·lectiu el formen unes 3.000 persones, de les quals el 10% ja hauria passat la malaltia i no caldria vacunar i d’altres que ja l’han rebuda, de manera que seria “més senzill fer aquestes 2.000 trucades” per quan arribin els vaccins tenir-ho tot llest.

 

La contractació directa de rastrejadors per part de Govern permet estalviar un 21,4%

El canvi en la contractació de rastrejadors per a l’Oficina Covid, que han passat de  ser contractats a través d’una empresa de treball temporal a ser fitxats directament pel Govern com a personal interí, ha permès estalviar a les arques públiques fins a un 21,4%, segons les dades que ha presentat a la comissió legislativa de Sanitat el director de l’oficina, Bruno Bartolomé, que ha acompanyat el titular de Salut en la seva compareixença. Així, Bartolomé ha detallat que disposar de 4 traçadors a 30 hores setmanals i de 18 més a 40 hores a través d’una ETT suposava una despesa de 44.320,11 euros al mes, mentre que tenir les mateixes 18 persones en iguals condicions horàries però contractades directament per l’Administració els suposa una de 34.832,49, és a dir 9,487,62 menys al mes. Extrapolant les dades al període comprès entre el febrer i el maig, l’estalvi seria de 37.950, segons ha apuntat el director de l’Oficina Covid, que ha precisat que a través de l’ETT el cost seria de 177.280,44 euros i que baixaria fins als 139.329,96 amb la contractació directa per part del Govern.

Així mateix, Bartolomé ha detallat que l’oficina compta actualment amb 22 persones treballant de traçadores, tres de les quals són treballadors públics cedits per altres departaments i divuit interins, i que, en cas de necessitat, hi ha l’opció de cobrir encara quatre places.

D’altra banda, i interpel·lat pels consellers generals, Bartolomé ha recordat que la definició del lloc de treball de traçador així com dels requisits exigits es va fer conjuntament des de l’Oficina Covid i Funció Pública amb l’assessorament d’una empresa externa, i ha incidit que, al marge de l’experiència, es demana comptar amb una diplomatura “orientada a la salut”. Així mateix, ha assegurat que els traçadors actuals ja feien aquesta tasca i que les persones que van deixar de fer-la s’han derivat cap a d’altres llocs de treball “aprofitant la seva experiència”.

Salut
espera
rebre
8.500
vacunes
pfizer
través
d’Espanya
8 març

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte